Jyväskylä-lehti

Sisarukset pohtivat olemista ja aikaa

Maija ja Marjatta Holman näyttely "Yhtäällä - toisaalla" kuvaa aiheita, hetkiä ja materiaa

Keski-Suomen museossa 19. helmikuuta asti esillä oleva Yhtäällä - toisaalla -näyttely on sisarusten, taidemaalari Marjatta Holman ja valokuva-taiteilija Maija Holman ensimmäinen yhteisnäyttely.

Vuonna 1976 syntynyt Marjatta Holma tutkii abstrakteissa maalauksissaan ja piirustuksissaan kuvan mahdollisuuksia jäljittää olemista.

Hänen teoksissaan olennaista ovat itse maalaamisen tapahtuma ja maaliaine; öljyväri, tempera, muste ja kahvi, sekä sarjan muodostavien teosten välillä tapahtuvat hienovaraiset muutokset.

Muutoksen kuvausta Mattilanniemessä ja Berliinissä

Siskoaan viisi vuotta vanhemman Maija Holman teossarjan Viivytyksiä kuvat ovat vuosilta 1986-2005. Vanhin kuva on otettu Jyväskylän nykyisen Rantaväylän paikalla olleelta puiselta laiturilta kohti Mattilanniemeä, joka oli tuolloin rakennustyömaana.

Muita kuvia ovat muun muassa kuva opiskelutoverista purkutuomion saaneen talon pihalla Savonlinnassa, nuoret vaalimainostajat liehuvine lippuineen Budapestissa maaliskuussa 1990, Berliinin muurin jäännökset saman vuoden kesällä sekä Potsdamer Platzin nostokurkimeri vuonna 1999.

Sarjan nimi tulee kuvasta, joka on otettu bussin ikkunasta Englannissa. Siinä on kyltti, josta vaivoin pystyy lukemaan tekstin: "Mittava tietyö Peterleessä - odotettavissa viivytyksiä".

Maailman rakenteiden muuttumista dokumentoivien kuvien vastapainona on sarja pieniä värikuvia, jotka kertovat hiljaisista, pysähtyneistä stilleben-tunnelmista eri puolilla maailmaa.
Ulkonaisesti näiden kahden tekijän teokset ovat keskenään hyvin erilaisia. Toinen suuntaa katseensa ympäröivän maailman aiheisiin ja hetkiin, toinen etsii kertomisen tavan itse materiasta, joka puhuu suttuisuudellaan omaa luovuttamatonta kieltään.

Tässä ovat vuoropuhelun lähtökohdat; työt ovat yhtäällä hyvin kaukana toisistaan ja toisaalla tekemisen vaikuttimet lähestyvät samaa päämäärää.

Näyttelyn nimeä on inspiroinut taideteoreetikkojen ja filosofien hupaisa tapa paikantaa käsittelemänsä vastakkainasettelut määreillä "yhtäällä" ja "toisaalla". Kyse on puheissa aina käsitteellisistä rakennelmista, mutta tämä suomen kielen sanonta paikantuu fyysiseen maailmaan, sen suuntiin ja sijainteihin. Mikä on yhtäällä, ei voi olla toisaalla. Vai voiko sittenkin?

Lisätietoja:
Keski-Suomen museo
Alvar Aallon katu 7, p. 624 930
www.jkl.fi/ksmuseo/

Kuva1 (yllä): Maija Holman teos Berliini 1990 (2005) kuuluu teossarjaan "Viivytyksiä". Sarjassa on kuvia vuosilta 1986-2005 eri puolilta Eurooppaa.

Kuva 2 (alla): Marjatta Holma tutkii abstrakteissa maalauksissaan kuvan mahdollisuuksia jäljittää olemista. Pekka Helin


Heli-Maija Voutilainen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.2.2006.