Jyväskylä-lehti

Harry Potter ja Laila Hirvisaari lainaajien ykköskirjailijoita

Kirjaston suosituimpia teoksia voi tarkastella sekä varatuimpien että lainatuimpien listan avulla. Varatuimpien teosten listat kertovat ajankohtaisten uutuuksien kysynnästä.

Lainatuimpien kirjojen lainamäärä lasketaan nimekettä kohti - koska samaa nimekettä on yleensä kirjaston kokoelmissa monta, lainamäärät nousevat suuriksi. Esimerkiksi vuonna 2005 Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirja lainattiin kirjastosta 492 kertaa.

Kyseisiä niteitä on kirjaston kokoelmissa yhteensä 41 kappaletta, eli jokainen kirja lainattiin vuoden aikana keskimäärin 12 kertaa. Kirjat eivät siis lainausten välissä juuri kirjaston hyllyyn ehtineet!

Lapset ja nuoret ovat ahkeria lainaajia. Lainatuimpien listan kärjessä on aina kymmenkunta lastenkirjaa. Harry Potter -kirjat ovat jo useamman vuoden ajan valloittaneet lainatuimpien listan kärkisijat.

Potterin kotimainen kilpakumppani on Sinikka Nopolan suosittu Risto Räppääjä -sarja.
Lainatuimpia aikuistenkirjoja ovat kotimaisten suosikkikirjailijoiden, Laila Hirvisaaren, Ilkka Remeksen sekä paikallista väriä listalle tuovan Pirjo Hassisen uutuusteokset. Suosituin käännöskirjallisuuden edustaja oli viime vuonna maailmanmaineeseen kohonnut Dan Brownin Da Vinci -koodi.

Varatuimpien teosten listan kärjessä ovat aikuisten kirjat. Kirjaston varatuimpien teosten joukosta löytyvät yleensä samat kirjat kuin kirjakauppojen myydyimpien listalta.
Vuoden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat aina kysyttyjä. Tietokirjoista suosituimpia olivat viime vuonna erityisesti muistelmateokset ja henkilökuvat, myös opiskeluun liittyvä aineisto on kysyttyä.

--------

Suosikit 2005

Varatuimmat aikuisten kaunokirjat ja tietokirjat
- Laila Hirvisaari: Kruununpuisto. Otava 2005 (77 varausta) ja Anna-Leena Härkönen: Loppuunkäsitelty. Otava 2005 (66).
- Marja-Leena Parkkinen. Love Armi - Armi Ratian henkilökuva. Otava 2005 (22) ja Sauli Niinistö: Viiden vuoden yksinäisyys. Teos 2005 (15).

Lainatuimmat aikuisten kirjat
- Laila Hietamies: Kallis kotimaa. Otava 2004. (327 lainausta) ja Ilkka Remes: Uhrilento. WSOY 2001. (327)

Varatuimmat DVD:t ja CD:t
- Perikato. Warner Bros. Entertainment Finland, 2005. (20 varausta) ja Paha maa. Buena Vista Home Entertainment, 2005. (16).
- Kate Bush: Aerial. Emi Records 2005. (16) ja Hector: Hectobox. Emi Finland 2005. (14).

Lainatuimmat lasten kirjat
- J. K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Tammi 1999. (492 lainausta) ja J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari. Tammi 2001 (477).

Jaana Ojala

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.2.2006.