Jyväskylä-lehti

Kaupunkiluonnossa paljon katseltavaa

Tarkka havainnoija löytää linnut ja nisäkkäät

Talvinen kaupunkiluonto on täynnä tapahtumia. Hiljaisessa metsässä kaupungin laitamilla voi kuulla pöllöjä, jotka aloittavat iltahämärässä huhuilunsa. Pihojen vieraina vilahtelevat myös esimerkiksi myyrät, ketut, rusakot, jänikset ja hirvet.

Linnut tarjoavat katseltavaa

Päivisin harakat, varikset, naakat ja korpitkin etsivät ravintoa Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksen kentiltä. Illaksi osa tästä joukosta saapuu kaupunkiin yöpymään, jopa monen sadan linnun jättiparvena.
- Näiden parvien ja yksittäisten lintujen liikehdintä parvien liepeillä tarjoaa kiinnostavaa seurattavaa. Lintujen on parempi pysyä tiiviisti yhdessä, ettei saalistava kanahaukka pääse yllättämään, kertoo ympäristönsuojelusihteeri Heikki Sihvonen kaupungin ympäristöosastosta.

Muun muassa Nisulassa talojen räystäiden alla kesäisin pesivät naakat viettävät reipasta elämää pesimäpiirissä myös talviaikaan. Tourujoki on tänä vuonna ennätysmäisen suuren sorsajoukon, noin 800-900 linnun talvehtimispaikka.

Pöllöistä pitävän kannattaa suunnata helmi-maaliskuun tuulettomina iltoina syrjäisille metsäteille. Pöllön kumeat ja kuulaat äänet kantautuvat kilometrienkin päähän.
- Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen aktiivit ovat kuulleet lehtopöllöä Sippulanniemessä golf-kentän lähellä ja helmipöllöä Mäyrämäessä tänä vuonna jo tammikuussa, mutta paras sesonki alkaa yleensä helmi-maaliskuulla, Heikki Sihvonen kertoo.

Toivesapuska päiväkävelyllä

Pöllöjä saattaa olla tänä talvena äänessä runsaasti, sillä myyräkanta on ollut hyvä.
Hangen alla maanpinnan ja lumen välisessä tilassa ja välillä lumen pinnalla kipittää pöllön toivesapuska – lyhythäntäinen ja pienikorvainen pelto- ja metsämyyrä. Hiukan isomman vesimyyrän voi talvella nähdä vaikkapa avoimen ojan varrella.

Asumusten ympärillä voi hangella nähdä myös tavallista ruskeanharmaata kotihiirtä ja sitä isompaa vaaleavatsaista ja selkäpuolelta punaruskeaa metsähiirtä. Näillä hiirillä on myyriin erona selvästi erottuvat häntä ja korvat.

Tuttuja ja harvinaisia

Jyväskylän seudulla voi tavata jänisten, rusakoiden ja hirvien lisäksi myös jopa valkohäntäpeuraa metsien ja viljelysten maisemissa. Pienin hirvieläimemme, vain alle 75 senttimetriä korkea metsäkauris saattaa sekin näyttäytyä Keski-Suomessa.
- Näiden lajien ravinnon saantia ja liikkumista vaikeuttaa paksu lumikerros ja osittain ne selviytyvätkin talvesta vain ihmisen ruokinnan avulla, Heikki Sihvonen toteaa.


Kuva: Tourujoella talvehtii tänä talvena ennätysmäärä sinisorsia, arvion mukaan yksilöitä on noin 800-900. Ympäristönsuojelusihteeri Heikki Sihvosen arvelee, että menneen kesän korkea poikastuotto ja alkutalven lauhat sää ovat syynä suureen sorsamäärään. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.2.2006.