Jyväskylä-lehti

Tilliliha katosi listoilta

Aika ja aktiiviset asiakkaat muuttavat kouluruokaa

VANHEMMAT tietävät, että kasvavien lasten ja nuorten ruokkiminen vaatii luovimistaitoja: ruuan pitäisi olla terveellistä, vaihtelevaa ja samalla täyttää vaativien syöjien makutoiveet.

Saman haasteen edessä on jyväskylän koulujen ruokapalvelusta huolehtivan kylän Kattauksen ruokalistatyöryhmä, jonka tehtävänä on laatia seitsemän viikon kiertävä ruokalistarunko lukioihin, peruskouluihin ja päiväkoteihin.
- Pelkkiä pitsoja ja hampurilaisia ei voida tarjoilla, sillä lähtökohtana on kouluruokailulle asetetut vaatimukset ja tavoitteet, työryhmään kuuluva palvelupäällikkö Leena Rinneaho-Junikka Kylän Kattauksesta painottaa ja kertoo, että ravintosisällöt lasketaan tietokoneohjelman avulla, jotta ruuan terveellisyys olisi taattu.

Työryhmän luovuutta raamittavat myös kouluruokailulle annetut resurssit. Aterian hinta, joka sisältää raaka-aineiden lisäksi muun muassa työvoiman, vuokrat ja kuljetukset, on oppilasta kohden alle kaksi euroa. Mitään sisäfilebileitä ei tällaisella summalla luonnollisesti järjestetä.
- Pystymme silti tarjoamaan laadukasta ja maukasta, kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, Rinneaho-Junikka muistuttaa.

Elämyksiä evästelyyn

Yksitoikkoiseksi ei kouluruokalistaa ainakaan voi moittia - vai kuinka monessa kodissa pystytään tarjoamaan yhtä suuri valikoima erilaisia ruokia, joukossa sekä perinteisiä että uusia makututtavuuksia?
- Kotona ruoka maistuu kuitenkin paremmalta, miettii Puistokoulun viidesluokkalainen Iina Tolonen.
- Koulussa on paljon ok-ruokia: ei välttämättä lemppareita, mutta joita voi syödä, luokkatoveri Satu Warén lisää.

Kun seitsemän viikon ruokalista aloittaa uuden kierroksen, ei sen valikoima koskaan toistu aivan samanlaisena. Vaihtelua oppilaiden vatsantäytteisiin tuovat myös sesongit sekä erilaiset teemapäivät ja -viikot.
- On sydänviikkoa ja leipäviikkoa, kansainvälisiä teemoja ja tietysti kalenterivuoden kohokohdat, kuten itsenäisyyspäivä, joulu, pääsiäinen ja vappu näkyvät ruokalistalla, Rinneaho-Junikka luettelee.

Koska ruokailu ei saisi olla vain nopea tankkaustapahtuma, kouluissa huolehditaan siitä, että silmänruokaa on tarjolla:
- Salaatit koristellaan, pöydissä on kukat ja liinat ja teemapäivinä on julisteita esillä. Juhlapäivinä koristeluun satsataan vieläkin enemmän, ruokapalveluvastaava Maija-Riitta Lehto Puistokoulun keittiöstä kertoo.

Puuro on pop

Ruokalistatyöryhmä pitää tuntosarvet herkkänä oppilaiden makumieltymyksille. Sekä kirjalliset asiakastyytyväisyyskyselyt että keittiöihin kulkeutuneet spontaanit mielipiteet otetaan huomioon listaa suuniteltaessa ja muokattaessa.

- Jos negatiivista palautetta tulee useammasta suusta, ruoka poistetaan listalta, Rinneaho-Junikka sanoo ja kertoo, että näin kävi hiljattain maksakastikkeelle, jonka oppilaat tyrmäsivät täysin.
Monen muistoissa kummittelevaa tillilihaa ei kouluissa enää tarjota, ja myös maksa- ja silakkalaatikko kuuluvat oppilaiden hyllyttämiin ruokiin.

- Pastabroileripaistos ja erilaiset broilerikastikkeet ovat hittiruokia. Asiakkaita riittää myös silloin, kun jälkiruokana on omenapaistosta ja vaniljakastiketta. Se on ollut vähän yllätys, että ohrarouhe- tai riisipuuro ja mehukeitto ovat tosi suosittuja, sanoo Lyseon lukion keittiön ruokapalveluesimies Anne Haapanen.

Toisella vuositasolla opiskelevien Valtteri Mastolan ja Sakari Salon mukaan suurin osa Lyseon lukion oppilaista käy päivittäin koululla ruokailemassa.
- Liha- ja kasvisruokaa saisi olla molempia aina tarjolla. Jos kerran liharuualle on kasvisvaihtoehto, pitäisi kasvisruuallekin olla aina lihavaihtoehto, Valtteri välittää terveisensä ruokalistatyöryhmälle.
- Ysin antaisin kuitenkin arvosanaksi, meidän koulussa on loppupeleissä ihan hyvät ruuat, lämpenee Sakari silti kehumaan.

Lisätietoja:
Leena Rinneaho-Junikka
leena.rinneaho-junikka[at]jkl.fi
http://www.jyvaskyla.fi/ruokapalvelu/

--------

Kylän Kattaus on kaupungin sisäinen liikelaitos, joka huolehtii koulujen lisäksi päiväkotien, työpaikkojen, Kyllön sairaalan, Keljon vanhainkodin ja monien suurtapahtumien ruokailusta sekä valmistaa kotiinkuljetettavia aterioita. Arkisin kylän Kattauksen lounasta syö noin 15 000 henkilöä.

Kouluruoan malliannos

Pääruoka
- perunaa, riisiä tai makaronia neljännes lautasesta
- kala-, kana- tai liharuokaa neljännes lautasesta
- kasviksia ja salaattia puolet lautasesta

Lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää
Täysjyväleipä ja margariinia


Malliannoksen terveellisyys edellyttää, että oppilas syö kaikki aterian osat. Kouluruoka ei yksin riitä kattamaan päivittäistä ravinnontarvetta, oppilaan on lisäksi syötävä monipuolinen aamiainen ja päivällinen sekä välipalat ja iltapala.

Kuva: Leipä maistuu Lyseon lukiossa opiskelevalle Jukka Mäntyharjulle. Opiskelijat kertovat, että suurin osa lukion oppilaista käy päivittäin koululla ruokailemassa. Kylän Kattauksen ruokalistatyöryhmä laatii ruokalistarungon seitsemän viikon välein ja huomaa, mikäli jokin ruoka ei enää houkuttele ruokailijoita. Ilkka Pietarinen

Hanna Talamo

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 7.12.2005.