Jyväskylä-lehti

Lutakko omistettiin elävälle kulttuurille

Schaumanninkadun leipomoksi vuonna 1953 rakennetun kivitalon peruskorjaus on valmistunut. Jyhkeä, nelikerroksinen kivitalo mittavine huoneineen on kuin tehty teatterin, tanssin, lausunnan ja kuvataiteen ammattilaisille ja harrastajille, bändeille sekä kaikille elävän kulttuurin nälkäisille.
Ulospäin talon näkyvin muutos on sisäänkäynnin paikan vaihdos. Tähän on Jelmun konserttiyleisö jo ehtinyt tutustua, sillä tanssisalin tila avattiin syyskuussa.

- Sisäänkäynnin siirto talon lounaispäätyyn on merkinnyt konserttien asiakaspaikkojen määrän nousua 390:stä 530:een. Bändien esiintymislava vaihdettiin salin toiseen päähän, yleisö nousee portaita pitkin saliin entisen lavan kohdalta, kertoo Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paananen.
Ensimmäisessä kerroksessa toimii Lutakon näyttämö ry, jolla on hallussaan 150 neliömetrin muunneltava monitoimitila. Katsomotilaan mahtuu 60 henkilöä, vieressä on kahvilatila. Neljän metrin korkuista tilaa vuokrataan teatteriryhmille, tanssijoille ja muille esiintyvän taiteen harrastajille ja ammattilaisille sekä vaikkapa yrityksille kokoustilaksi.

Kolmannessa kerroksessa on bändien harjoittelutiloja ja neljännessä kerroksessa työskentelee kuvataiteilijoita. Neljänteen kerrokseen sijoittuu myös Youth Against Drugs -yhdistys, mikäli RAY päättää tukea hanketta. Loput kahdestakymmenestä bändihuoneista sijoittuu kellarikerrokseen.

Epävarmuus päättyi toukokuussa

Kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa luovuttaa Lutakon tanssisalina toimineen talon tontteineen Kiinteistöosakeyhtiö Schaumanninkadun leipomo Oy:lle, josta Jelmu omistaa 75 prosenttia ja Kauko Sorjosen säätiö 25 prosenttia. Kaupunki myönsi myös 0,5 miljoonaa euroa avustusta peruskorjaushankkeelle, jota myös EU:n aluekehitysrahasto tuki miljoonalla eurolla.
– Kustannusarvio oli 2,9 miljoonaa euroa, loppuosalle tarvitsimme siis lainaa, Jonna Paananen kertoo.
Suuren lainan otto oli kova paikka aiemmin vuokratiloissa toimineelle, yhteistoimin asioista päättämään tottuneelle Jelmulle.

– Istuimme monta kokousta, kävimme vakavamielisiä keskusteluja siitä, mihin voimme sitoutua. Mutta koska tulot kattavat toimintamme menot ja 120–150 konsertille riittää vuosittain yleisöä, uskalsimme hakea lainaa 15 vuoden takaisinmaksuajalla, Jonna Paananen kertoo.
Vesi-, viemäri- ja lämmitysputket uusittiin, ikkunat vaihdettiin ja tiloja sijoiteltiin uudelleen.

Oman näköistä syntyy omalla työllä

Jelmun tanssisalilta on turha hakea siloiteltua sisustusta. Vain uusiin rakenteisiin tehtiin uutta maalipintaa, vanhoja värikkäitä seiniä ei korjailtu. Ravintolan baaritiski rakennettiin kellarista kaukolämpöliittymien tieltä puretuista tiilistä. Lutakon näyttämön monitoimitilaan tulee puolestaan pehmeämpi, tyylitellympi sisustus.

Tilojen korjaustöihin osallistunut Jelmun vapaaehtoisjoukko saa Jonna Paanaselta suuren tunnustuksen.
– Töihin on osallistunut 250 henkilöä. Yksittäiset talkoolaiset ovat voineet tehdä jopa useita kuukausia töitä tanssisalin hyväksi. Talkootyön suuresta osuudesta johtuen kustannusarvio näyttää pienenevän 100 000 eurolla eli jäävän 2,8 miljoonaan euroon!

Lutakon näyttämö ry:n hallituksen jäsen Jari Määttä kertoo, että uusi tila on luonut aktiivista yhteishenkeä myös esiintyvien taiteilijoiden riveihin. Yleisö saa ensituntuman tähän koosteeseen perjantaina 13. tammikuuta alkavan avajaisviikon aikana.
– Ohjelmassa on esimerkiksi lastenpäivä, stand up -teatteria, tanssia, joutsalaisen Teatterikoneen Ilonen talo ja Pahnanpohjimmaisten Tuolit, avajaishinnalla, Määttä lupaa.

Lisätietoja:
http://www.jelmu.net
http://www.lutakonnayttamo.cjb.net

Kuva: Antti Keto (vas.) ja Jyrki Markkanen ovat olleet mukana Jelmun työntekijöinä Lutakon talon peruskorjaustöissä heti purkutyövaiheesta lähtien. Talkootyöntekijä Liehu Suominen on tehnyt rutkasti tunteja korjauksen parissa. Jari Määttä (oikealla) näkee talon elävän kulttuurin monitoimipaikkana. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 7.12.2005.