Jyväskylä-lehti

Silput - Sosiaali - ja terveys

Jyväskylän seudulle kuntarajat ylittävää päivähoitoa

KAUPUNKILAISTEN MIELIPITEITÄ seudullisesta päivähoidosta tutkittiin syyskuussa kyselytutkimuksella, johon vastasi perheitä Jyväskylän kaupungista ja maalaiskunnasta sekä Laukaasta, Muuramesta ja Uuraisilta. Kyselyn loppuraportti valmistuu marraskuussa, minkä jälkeen sitä käsitellään Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja Jyväskylän maalaiskunnan sosiaalilautakunnassa.

Toukokuussa aloitettu "Lasten päivähoitopalvelujen seudullinen kehittäminen" ?-hankkeen ohjausryhmä esittää lautakunnille, että perheet voisivat hakea päivähoitopalveluja lapsilleen yli kuntarajojen jo tulevana vuonna.

Lautakuntien käsittelyyn tulevat myös seudullinen päivähoidon palveluorganisaatio, tarkennetut kuvaukset mahdollisista hallintomalleista, selvitys yksityisen päivähoidon kuntalisän maksatuksesta, kuvaus päivähoitopalveluista sekä kustannuksista.

Seudullisen päivähoidon lähtökohtana on kymmenen kunnan "Verkostokaupunki Jyväskylä" seutuyhteistyö.

Päivähoitopalveluja on ostettu ja myyty kuntien kesken useiden vuosien ajan. Seudullinen päivähoito tarjoaisi asukkaille mahdollisuuden hakeutua toivomiensa päivähoitopalvelujen piiriin yli kuntarajojen ilman erityisjärjestelyjä. Hankkeella pyritään myös päivähoidon laadun kehittämiseen.

Lasse Pehkonen, projektipäällikkö
Lasten päivähoitopalvelujen seudullinen kehittäminen

--------

Perhepäivähoitajia tarvitaan

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN ERI asuinalueille tarvitaan omassa kodissaan työskenteleviä perhepäivähoitajia. Ota yhteyttä oman alueesi päiväkodin johtajaan, jos olet kiinnostunut tehtävästä.

Lisätietoja saa muun muassa seuraavilta päiväkodin johtajilta:
- Keskustan alue ja Lohikoski: ?Tarja Muhonen, p. 625 757
- Halssila ja Aittorinne: ?Timo Korhonen, p. 625 711
- Kortepohja ja Kypärämäki: ?Päivi Yli-Jaskari, p. 625 710
- Keljonkangas: ?Sirkka-Liisa Pylvänäinen, p. 625 785
- Säynätsalo: ?Sirpa Jokinen, p. 625 825
- Huhtasuon alue: ?Tuuli Lääperi, p. 625 780
- Kuokkalan alue: ?Seija Mattila, p. 625 790
- Keltinmäki, Myllyjärvi ja Mustalampi: ?Arja Lindblad, p. 625 763

Kuva 1 (yllä): Emeliina Vilo (vas.), Atte Kunnari ja Kaapro Vilo ovat perhepäivähoitaja Eila Jussilan hoidossa. Perhepäivähoitajan tärkeään työhön etsitään nyt lisää tekijöitä. Ilkka Pietarinen

--------

Meidän Jykällä asiaa vanhemmille

VUODENVAIHTEESSA PÄÄTTYVÄ Meidän Jykä -projekti jättää perintönsä vanhemmille ja perheille kahden arkisia asioita käsittelevän tilaisuuden avulla.

"Itsenäistämmekö liian varhain" -luennolla, jonka puhujana on kasvatuksen asiantuntijana tunnustettu professori Liisa Keltinkangas-Järvinen, käsitellään lasten ja nuorten itsenäistymistä.
- Pohdittavana on, että mistä lapset ja nuoret oikein voivat ottaa vastuuta ja kuinka heitä ohjataan vastuuntuntoon, sanoo Meidän Jykän projektipäällikkö Aila Koistinen.

Aikuisilla saattaa hänen mukaansa olla harhakäsityksiä siitä, miten itsenäiseen elämään lapset tai nuoret pystyvätkään. Keltinkangas-Järvinen käsittele aihetta laajasta näkökulmasta, joten tilaisuus sopii sekä pienten koululaisten ja että nuorten vanhemmille.

Meidän Jykä -kasvatusyhteistyön, Mukava-hankkeen ja Laukaan, Muuramen ja Jyväskylän maalaiskunnan järjestämä luento pidetään Jyväskylän yliopiston juhlasalissa (C1, Seminaarink. 15) 21.11. klo 18-19.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Koti ja koulu yhteistyöhön

Toimivia yhteistyötapoja kodin ja koulun välille -seminaari pidetään Jyväskylän seudun koulujen vanhempainyhdistysten ja muiden ryhmien jäsenille, vanhemmille, rehtoreille ja koulujen henkilöstölle sekä aiheesta kiinnostuneille.

Tilaisuudessa puhuvat Mukava-hankkeen projektipäällikkö Leevi Launonen, Suomen Vanhempainliiton järjestösihteeri Johanna Artola sekä vanhempien yhdistysten edustajat Iisalmesta ja Helsingistä. Seminaarissa keskustellaan yhdessä jatkosta ja tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksien jatkumisesta Jyväskylän seudulla.

Meidän Jykän, Jyväskylän seudun Kuntaturvaryhmän ja Mukava-hankkeen järjetämä seminaari pidetään lauantaina 12.11. kello 10-14 Jyväskylän Normaalikoululla. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset osoitteeseen aila.koistinen[at]jkl.fi.

Lisätietoja: Aila Koistinen, p. 624 276

--------

Elatuspalveluja Kolmikulmassa

JYVÄSKYLÄN SEUDUN KUNTIEN elatusturvapalvelut löytyvät nykyään saman katon alta. Elatusturvatoimisto on lapsen huoltajan apuna, jos elatusvelvollinen laiminlyö elatusmaksut tai maksut on vahvistettu elatustukea pienemmäksi.

- Tukea maksetaan myös, kun isyyttä lapseen ei ole vahvistettu tai jos ottovanhempi on ottanut lapsen yksin ottolapsekseen, johtava elatusturvasihteeri Pirjo Niskavaara selvittää toimiston tehtäviä.

Seudun yhteinen elatusturvatoimisto avattiin kuluvan vuoden alussa. Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan yhteistyö alkoi jo 1.1.2004.

- Ratkaisulla halutaan taata palveluiden saatavuus myös lomakausina tai oman työntekijän ollessa muuten pois töistä, Niskavaara kertoo.

Myös elatussihteerien ammatillinen tuki on monipuolistunut ja palvelu nopeutunut.
Elatusturvahakemukset ja -sopimukset voi jättää edelleen myös oman kunnan sosiaalivirastoon. Elatussopimukset tehdään Tapionkadun sosiaaliasemalla.

Elatusturvatoimisto huolehtii tällä hetkellä Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan elatusturvapalveluiden lisäksi Laukaan ja Muuramen elatusturva-asioista. Toivakka liittyy yhteistyöhön syksyn aikana ja Hankasalmi todennäköisesti ensi kevään kuluessa. Kunnat maksavat kaupungin hallinnoimasta palvelusta osuutensa suhteessa asukaslukuunsa.

Lisätietoja:
Jyväskylän seudun elatusturvatoimisto, Puistokatu 2 C, 4. krs.,
avoinna ma-pe 8-12 ja 13-15.30.

Puhelinpalvelut ma-pe klo 10-12 huoltajan sukunimen mukaan. Jyväskylän kaupunki: A-Hy, p. 625 878, Hä-L, p. 625 879, M-Se, p. 625 876, Sf-Ö, p. 625 877.

--------

Muutoksia sosiaalipalveluihin marraskuussa

KUOKKALAN SOSIAALIASEMA on suljettu torstaina 10.11. Kuokkalan alueen toimeentulotuen ja kuntouttavan sosiaalityön palvelut siirtyvät Vapaudenkadun sosiaaliasemalle (Vapaudenkatu 40-42) ja Kuokkalan alueen lastensuojelun palvelut Tapionkadun sosiaaliasemalle (Tapionkatu 8) 11.11.

Vammaispalvelutoimisto on suljettu to-pe 10.-11.11. Toimisto muuttaa Kuokkalan sosiaali- ja terveysasemalle sosiaaliaseman tiloihin 14.11. (Syöttäjänkatu 10).
Maahanmuuttajapalvelut on suljettu ma-ti 14.-15.11. Palvelu muuttaa Kolmikulmaan (Puistokatu 2 C) 16.11.

Työllisyyspalvelut on suljettu ti 15.11. Palvelu muuttaa Kolmikulmaan (Puistokatu 2 C) 16.11.
Jyväskylän seudun elatusturvatoimisto sekä talous- ja velkaneuvonnan palvelu suljettu 11.-14.11. talon sisäisen muuton vuoksi. Osoite säilyy ennallaan (Puistokatu 2 C).
Yleinen edunvalvontatoimisto on suljettu pe-ma 11.-14.11. Toimisto muuttaa osoitteeseen Nisulankatu 78 15.11.

--------

Joulukahvit entisille työntekijöille

Sosiaali- ja terveyspalveluista eläkkeelle siirtyneet kaupungin työntekijät kutsutaan yhteisille joulukahveille perjantaina 9.12. klo 13 Kyllön terveysaseman kokoushuoneeseen ?(2. kerros). Terveyskeskuksen, terveyskeskussairaalan ja eri sosiaalipalveluiden eläkeläiset tervetuloa!

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

--------

Avoimet ovet sosiaali- ja terveyspalveluissa

USEISSA SOSIAALI- JA terveyspalveluissa vietetään avoimien ovien päivä tiistaina 15.11. Kaupunkilaiset, yhteistyökumppanit ja opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan kehitysvammapalveluihin, vanhainkotiin, terveyskeskussairaalaan, hammashoitoloihin, neuvoloihin sekä lastensuojeluun.

Päiväkeskusten avoimia ovia vietetään kello 9-14. Sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen sijaisten rekrytointipalveluja esitellään Kyllön terveysasemalla olevassa toimipisteessä. Suuremmilta ryhmiltä toivotaan ennakkoilmoittautumista, p. 626 368 (Mika Tikka) tai 626 369 (Mia-Riitta Halttunen).

Avoimien ovien kellonajat

Kyllön hammashoitola klo 9-14, (Keskussairaalantie 20)
Kuokkalan hammashoitola klo 12-16 (Syöttäjänkatu 10)
Keljonkankaan hammashoitola klo 12-16 (Neulastie 4)
Keltinmäen hammashoitola klo 12-16 (Keltinmäentie 15)
Päiväharjun toimintakeskus ja Harjutupa klo 9-11 (Pehtorintie 3)
Toimintatupa klo 9-11 (Gummeruksenkatu 2)
Aittokoti klo 13-15 (Jenkkakuja 1 B 40)
Ahokoti klo 13-15 (Väliaitankatu 7)
Kotikartano klo 13-15 (Kartanokuja 2)
Nevakoti klo 13-15 (Kangasvuorentie 24 B)
Pehtori klo 13-15 (Pehtorintie 5)
Keljon vanhainkoti klo 12-18 (Keljonkatu 26)
Psykososiaalinen palveluyksikkö klo 12-16 (Väinönk. 6, 3. Krs)
(perheneuvola, koulupsykologit ja -kuraattorit, aluepsykologit)
Keltinmäen neuvola klo 12-16 (Keltinmäentie 15)
Lastensuojelu klo 13-16, Keskustan sosiaaliasema (Tapionkatu 8)

Terveyskeskussairaala klo 12-16 (Keskussairaalantie 20)
- 12.00 Sairaalan toiminnan kuvaus, YL Sirkka Keikkala
- 13.00 Osastojen toiminnan kuvaus, Paula Pyhälä-Liljeström
- 14.00 Hoitotyö terveyskeskussairaalassa, Nina Sachse. Tämän jälkeen kierrot osastoilla. Oppaina toimivat hygieniahoitaja Anne Huuskonen ja osastoilla osastonhoitajat.

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen rekrytointipalvelut, 9-16, Kyllön terveysasema, Keskussairaalantie 20. Mukana Skillnet-järjestelmäasiantuntija.

--------

Päiväkeskukset

Päiväkeskukset toimivat ikäihmisten elämänlaatua tukevina, ennaltaehkäisevinä ja toimintakykyä ylläpitävinä alueellisina keskuksina.

Päiväkeskuksissa on mahdollisuus seurusteluun, senioriliikuntaan, ateriointiin ja sauna- ja kylvetyspalveluihin. Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston tutorit opastavat tietotekniikan käytössä.

Tarvittaessa päiväkeskuksiin järjestetään kuljetus. Yhdessäolo, ryhmiin osallistuminen ja ohjelmahetket ovat maksuttomia. Aterioista, sauna- ja kylvetyspalveluista ja kuljetuksista peritään maksu. Ohjelmista ilmoitetaan myös päiväkeskusten ilmoitustauluilla. Tervetuloa tutustumaan päiväkeskusten toimintaan avoimien ovien päivänä 15.11. klo 9-14.

Huhtasuon päiväkeskus
Nevakatu 2, p. 625 659
- to 10.11. klo 12.30 isänpäiväjuhla
- to 17.11. klo 12.30 seurakunnan ohjelmaa
- ti 22.11. klo 12 laulutuokio, Helena Jokinen
- ti 22.11. klo 13 vaate-esittely, Anita Alm

Keljon päiväkeskus
Keljonkatu 26, p. 050 402 7440
- arkisin vaihtelevaa ohjelmaa, josta tietoa päiväkeskuksen ilmoitustaululla.

Kotikaaren päiväkeskus
Polttolinja 39, p. 642 216
- to 10.11. klo 13 Leena Pyylampi esiintyy
- to 24.11. hanuristi Visa Viren tanssittaa
- avoimet jumpat ovat toistaiseksi loppuneet

Kyllikinkadun päiväkeskus
Kyllikinkatu 2-4, p. 625 588
- ma klo 10.45 ja to klo 10.30 istumajumpat
- la 12.11. klo 14 "Lauluja miehille" musiikkituokio, Olli Männistö
- ma 5.12. klo 14 itsenäisyyspäivän hartaus, diakoniatyöntekijä Eevi-Riitta Kukkonen

Kypärämäen päiväkeskus
Salokatu 20, p. 625 664
- to 10.11. klo 12.30 isänpäiväjuhlat Olli Männistön tahdissa
- to 17.11. ja ke 7.12. klo 12.30 päivähartaus
- to 24.11. klo 12. Helena Jokinen ja kitara, yhteislaulutilaisuus
- ma 5.12. klo 12 itsenäisyyspäiväjuhlat

Lohikosken päiväkeskus
Nuottakatu 3, puh. 625 663
- ma tietokoneopetusta klo 12-14
- to 24.11. klo 12.45 hartaushetki, A.Tuomi
- to askartelua klo 14-18
- pe tuolijumppa klo 12.30-13.15

Lutakon päiväkeskus
Piippukatu 5, p. 641 478
- ma ja to klo 9.30-10 jumpat
- to 24.11. klo 13 seurakunnan hartaus
- ke 30.11. klo 13 draamaryhmä Toivo

Mäki-Matin päiväkeskus
Löylykatu 5-7, p. 625 657
- ti 15.11. klo 12.-13.15 ikä-ihmisten piiri, Marjatta Tiainen
- ma ja ke klo 12.30-13.30 ja to klo 10-11 jumpparyhmä

Päiväkeskus Akseli ja Elina
Taitoniekantie 3, p. 626 984
- to klo 10 miesten piiri
- ke 16.11. ja 7.12. klo 10 "Keskustelua sanan äärellä", diakoni Leena Nokka
- ma 5.12. klo 13 itsenäisyyspäivän juhla
- Hilja Pulkkisen taulunäyttely marraskuun loppuun

Säynätsalon päiväkeskus
Taaplaajantie 2, p. 623 855
- ma 14., 21. ja 28.11. ja 5.12. klo 12.30-13.25 lähihoitajaopiskelijoiden vetämää viriketoimintaa
- to 24.11. retki Jyväskylän ortodoksiseurakuntaan. Ilmoitt. p. 623 855.
- to 1.12. klo 11. pikkujoulut Säynätsalon Juurikkasaaressa. Ilm. p. 623 855.

Telkänpesän päiväkeskus
Telkäntie 2, p. 273 153
- to 10.11. klo 13 seurakunnan päivähartaus
- ti 29.11. klo 13 Saiman piiri, puhujana Heidi Watia
- ti 6.12. klo 13 itsenäisyyspäivän juhla

Viitakodin päivätoimintakeskus
Viitaniementie 24, p. 337 8605
- to 10.11. klo 13 Anja Nivarpää kertoo isänsä Erkki Nivarpään lapsuustarinoita
- ma 14.11. klo 13 yhteislaulua Pentti Eljanderin johdolla
- to 24.11. klo 13 Sanna Sihvonen ja Minna Mänty kertovat tasapainosta ja kaatumisten ehkäisystä.
- la 26.11. klo 12 Viitakodin perinteiset joulumyyjäiset

Väinönkadun päiväkeskus
Väinönkatu 44, p. 625 605
- ti 15.11. klo 14 potilasasiamies ja sosiaaliasiamies kertovat toiminnastaan
- to 1.12. klo 13 hartaus
- ke klo 13.45 yhteislaulutTämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 9.11.2005.