Jyväskylä-lehti

Ystävänä kaupunki

Jyväskylä ja Potsdam juhlivat 20-vuotista yhteistyötä toiminnan kautta

KULTTUURIEN KOHDATESSA ei aina tarvita sanoja. Yhteisymmärrys voi löytyä valokuvien ja taiteen välityksellä.

Jyväskyläläiset taiteilijat, kuvataiteilija Virpi Lehto ja taidegraafikko Aino-Kaarina Pajari matkaavat elo-syyskuun vaihteessa Saksaan tutustumaan Jyväskylän ystävyyskaupunkiin Potsdamiin. Matka on yksi kaupunkien 20. ystävyysvuoden tapahtumista, joiden tarkoituksena on lisätä yhteistyötä ja kohtaamisia Jyväskylän ja Potsdamin välillä.

- Kun taiteilijaseurasta kyseltiin halukkaita yhteistyöhön, innostuin ja ilmoittauduin mukaan. Taiteilijan on hyvä saada uusia vaikutteita kauempaakin. Erilaisten ihmisten, kulttuurin ja maisemien kohtaaminen tuo aina uusia ajatuksia, Aino-Kaarina Pajari kertoo.

Lehto ja Pajari järjestävät Potsdamin matkansa aikana yhteisen näyttelyn paikallisten taiteilijoiden Dorothea Nerlichin ja Rose Schulzen kanssa, jotka vierailivat Jyväskylässä toukokuussa.
- Heidän kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä. Mukava nähdä, miten ja millaisissa tiloissa he työskentelevät. Töistämme syntyy vuoropuhelu ja näyttelystä itsemme kaltainen, Virpi Lehto arvioi.
- Yhteistyö on läheisempää, kun tunnemme jo toisemme. Suhde on nyt henkilökohtaisempi, hän pohtii.

Ystävyyttä jo 20 vuotta

Ystävyyskaupunkisopimus Jyväskylän ja Potsdamin välillä allekirjoitettiin 1985. Juhlavuoden kunniaksi toimintaa on vireytetty kulttuurin, elinkeinoelämän, nuorisoliikunnan, opetuksen sekä kaupunginjohdon tapaamisten kautta.

- Saksojen yhdistyminen 1990 oli maalle suuri voimanponnistus, jolloin kansainvälinen toiminta jäi Potsdamissa vähemmälle huomiolle. Kaupungin aktiivinen ystävyysseura ja viestintäpäällikkö Sigrid Sommer ovat kuitenkin lähteneet innokkaasti piristämään yhteistyötä, Jyväskylän kansainvälisten asioiden koordinaattori Salla Pykälämäki kiittelee.

Yhteistyö on saanut uutta puhtia etenkin kulttuurivaihdosta. Kaupunkien myöntämien matka-avustusten turvin esimerkiksi taiteilijaseurat ovat voineet järjestää vierailuja Potsdamin ja Jyväskylän välillä.

- Tehtävänämme on yhdistää eri toimijat, jotta ihmiset pääsisivät tutustumaan ystävyyskaupunkiinsa ja sen asukkaisiin, Pykälämäki kertoo.
- Tavoitteena on, että näistä iduista syntyisi aitoa yhteistyötä, joka jatkuisi omatoimisesti juhlavuoden jälkeenkin.

Keski-Suomen museossa nähtiin alkukesästä jyväskyläläisen valokuvaaja Kapan näyttely Potsdamista. Jyväskylä-aiheinen valokuvanäyttely avataan puolestaan Potsdamissa syyskuun lopussa. Yhteistyötä tehdään myös musiikissa, kun Joona Toivanen Trio esiintyy Potsdamin Jazz-festivaaleilla syyskuussa.
- Mukaan lähtee Jyväskylä Summer Jazzin toiminnanjohtaja Kirsi Lajunen. Toiveena on löytää matkalta esiintyjiä ensi kesäksi Jyväskylään, Salla Pykälämäki paljastaa.

Väylä maailmalle

Jyväskylän yhdestätoista ystävyyskaupunkisuhteesta osa on syntynyt koululais- ja kulttuurivaihdon tuloksena.
- Maailma on muuttunut toiminnan alkuajoista. Tuolloin ystävyyskaupunki saattoi olla ainoa väylä ulkomaille. Nykyään vaihtoehtoja kansainväliseen toimintaan on enemmän, Salla Pykälämäki pohtii.

Ystävyyssuhteilla on kuitenkin yhä paikkansa kaupunkien välisessä toiminnassa.
- Vuosikymmenten aikana hankittua yhteistyöverkostoa ei kannata heittää pois. Viimeksi esimerkiksi paikallinen jalkapalloseura kyseli ystävyyskaupunkejamme pelimatkaa varten. Nuorten elämässä pieneltäkin vaikuttavalta toiminnalla on suuri merkitys, Pykälämäki muistuttaa.

Kuva: Jyväskyläläiset taiteilijat Aino-Kaarina Pajari (vas.) ja Virpi Lehto matkaavat syksyllä Potsdamiin. - Jyväskylässä potsdamilaiset vieraat ihastuivat maaseutuun ja alkukesän luontoon, Pajari muistelee. Ilkka Pietarinen

--------

Jyväskylän ystävyyskaupungit


KAUPUNKI,MAA, VUODESTA:

Esbjerg, Tanska, 1947
Eskilstuna, Ruotsi, 1947
Debrecen, Unkari, 1970
Jaroslavl, Venäjä, 1966
Fjardabyggd, Islanti, 1958
Niiza, Japani, 1997
Potsdam, Saksa, 1985
Poznan, Puola, 1974
Stavanger, Norja, 1947

YSTÄVÄKAUPUNGIT:
Jalapa, Nicaragua, 1988
Mudanjiang, Kiina, 1988

Terhi Saranen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 31.8.2005.