Jyväskylä-lehti

Kesäkoulu lähtee Säynätsaloon

Nuoret arkkitehtiopiskelijat etsivät saaristokaupunginosalle uutta ilmettä

Saaristokaupunginosan keskustassa sijaitsee yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista rakennuksista. Ojanpenkalla piirustuslehtiö sylissä istuva japanilaisturisti ei ole Säynätsalossa suurikaan ihme, sillä männikkörinteen juurelta nouseva punatiilinen kunnantalo on arkkitehtien pyhiinvaelluskohde.

- Siellä käy hämmästyttävän paljon ihmisiä ympäri vuoden, Sampo Sikiö kaupunkisuunnitteluosastolta vahvistaa.

Vuonna 1951 valmistunut kunnantalo on kaunis ja taidokkaasti viimeistelty, suorastaan kodikas rakennus. Alvar Aalto suunnitteli talon lisäksi kiilamaisen keskustorin, jonka ääripäissä sijaitsivat kunnantalo ja tehtaan konttori. Aikuisten oikeesti turistikohteen vieressä on ränsistynyt, puolityhjä liiketalo, palaneen konttorin raunioiden tilalla on skeittiramppeja.

Elokuussa Säynätsalon keskustalle haetaan uutta ilmettä parinkymmenen nuoren arkkitehtiopiskelijan voimin. Kansainvälisen arkkitehtuurin kesäkoulun osallistujat asettuvat työskentelemään reilun viikon ajaksi kunnantalolle tehtävänään pääsaaren kehittäminen.
11. kerran järjestettävän kesäkoulun teemana on tänä vuonna new urbanity for the existing townscape.

Yhdyskuntasuunnittelijoiden termein työkenttä on "kaupunkitilallisesti epämääräinen". Hiljeneville kirkonkylille tyypillisten tyhjien liikehuoneistojen lisäksi taajamaan tulija huomaa avarat parkkipaikat ja elementtitalojen rapistuvat betoniparvekkeet.

- Lyhyesti voisi sanoa, että tehtävänä on Säynätsalon selkiyttäminen ja elävöittäminen. Keskitymme ydinalueeseen: liikekeskustaan, kunnantalon ja urheilukentän ympäristöön, tehtaan reuna-alueisiin ja niiden liittämiseen ympäristöön, kesäkoulun ohjelmaa suunnitteleva Sikiö luettelee.

Taajama tehtaan ympärillä

Kun kauppias Johan Parviainen ryhtyi 1897 rakentamaan Säynätsaloon sahaa, oli koko saaressa vain yksi lato.

Pääsaari olikin pitkälle 40-luvulle varattu lähinnä teollisuudelle - saarten ensimmäiset omakotitalot rakennettiin kahden salmen taakse Muuratsalon pohjoiskärkeen, Haikkaan.

Nykypäivänäkin keskustan näkyvä osa on UPM:n suuri vaneritehdas, pienen matkan päästä löytyvät Finndomon talotehdas ja Sammutin Oy:n paloautotehdas. Asukkaita kolmella saarella ja mantereen puolen Kinkovuoren alueella on noin 3500.

Saariston rakentamista suunniteltiin teollisuuden johdolla. Arkkitehti Jussi Paatela laati Hugo Parviaisen tilauksesta Säynätsalon ensimmäisen asemakaavan 86 vuotta sitten, Alvar Aallon pestasi samaan työhön reilut 20 vuotta myöhemmin tehtaan silloinen johtaja Hilmer Brommels.

Kunnantalon lisäksi pääsaaren arvokohteisiin kuuluuvat Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin suunnittelema kirkko - jonka tehtailija Hanna Parviainen kustansi - sekä 40-luvun puufunkkista edustava Peekorven omakoti- ja rivitaloalue.

Ideoita suunnittelulle

Eri puolilta maailmaa saapuvien arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun opiskelijoiden ajatuksia käytetään pohjana Säynätsalon tulevalle suunnittelulle. Aivan sellaisenaan ideoita tuskin käytetään, mutta ehdotukset ovat lähtöpisteitä normaalille kaupunkisuunnittelulle.

- Jyväskylän näkökulmasta kesäkoulun keskeinen hyöty on siinä, että saamme hyvin monipuolisesti ja erilaisista näkökulmista tehdyn analyysin alueesta. Kansainväliseltä ryhmältä saadaan nimenomaan ulkopuolisia näkemyksiä, hyödyllisiä ideoita joita ei itse tule ajatelleeksi, Sampo Sikiö pohtii.

Säynätsalossa kiinnostus omaan asuinympäristöön vaikuttamiseen on luonnollisesti suurta. Tarkoituksena onkin ottaa asukkaiden keskuudesta nousevat kehittämistarpeet esille kesäkoulussa.

- Heti alkuun on suunniteltu käynnistämistilaisuutta, jossa opiskelijoiden saadessa tehtävän voitaisiin esitellä aihe myös asukkaille. Mielipiteitä voisi saada kuuluville myös yhteisellä kävelykierroksella sekä väli- ja loppukritiikeissä, jossa säynätsalolaisia olisi mukana, Sikiö suunnittelee.

Ehdotuksia käsiteltäviksi aiheiksi on jo tullut kaupunginosalautakunnalta. Lisää voi esittää suoraan Sampo Sikiölle sekä Jyväskylän puolesta kesäkoulua vetävälle Anne Sandelinille.
Työn lisäksi nuorille suunnittelijoille on viikon aikana luvassa hyvinkin eksoottisia elämyksiä.

Omaa alaa sivuaa saunailta Alvar Aallon Muuratsalon koetalon savusaunassa. Suomalaista eksotiikkaa tarjoavat taas Juurikkasaareen majoittuvan kesäkoulun keskelle osuvat kauden viimeiset lavatanssit.

--------

XI kansainvälinen arkkitehtuurin IFHP-kesäkoulu Säynätsalossa
18.-28. elokuuta. http://www.ifhp.org/

Lisätietoja: Sampo Sikiö
sampo.sikio@jkl.fi, puh. (014) 624 375

Kuva: Säynätsalon keskustaa etelän suunnasta: etualalla UPM:n vaneritehdasta pysäköintialueineen, Parviaisentie kaartaa vasemmalta kohti ylhäällä keskellä näkyvää kunnantaloa.

Mika Särkijärvi

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.6.2005.