Jyväskylä-lehti

Seinät täyttyivät kesän kuvilla

Nuoret toteuttivat vanhusten talon asukkaiden toiveet

Kun Salli Leinoselta (89) kysyttiin, millaisia kuvia hän toivoisi nuorten maalaavan asuintalonsa valkoisille seinille, vastaus tuli epäröimättä.
- Poroja! Minä olen Kuusamosta kotoisin, siellä oli paljon poroja. Täällä asuvat ovat vähemmän niitä nähneet. Heidänkin olisi hyvä nähdä, millainen poro on, Salli kertoo.

Sallin toive välitettiin Petteri Hyvöselle, joka ryhtyi heti nykyajan keinoin hankkimaan asiasta havainnollista tietoa.
- Tiesin kyllä suunnilleen, minkä näköinen poro on. Kävin netistä hakemassa kuvan, tulostin sen värillisenä ja sen perusteella aloin tekemään luonnosta, kertoo Petteri.

"Poikkeus taiteen narsismiin"

Päiväkeskusohjaaja Leila Markkanen kertoo haaveillensa jo pitkään siitä, että vanhuksille tarkoitetun, Kiljanderinkatu 9:ssä sijaitsevan vuokratalon tympeän valkoiset, pitkät käytävät saisivat kuvia pintaansa. Talossa toimii myös Kiljanderinkadun päiväkeskus. Keväällä asiaa kysyttiin taiteilija Eila Kinnuselta, joka toimii muun muassa nuorten taidetyöpajan opettajana.

Taiteilija ehdotti tehtävään nuoria työpajalaisiaan. Nuorten taidetyöpaja on viiden kuukauden mittainen koulutus 17-25-vuotiaille nuorille, joilla ei ole opiskelu- eikä työpaikkaa. Nuoret työskentelevät talossa kaksi viikkoa.

Heli Palvimo ja Sari Mikkola kertovat, että tehtävä tuntui mielekkäältä ja hauskalta.
- Tuntuu hyvältä tehdä jotain hyödyllistä, tuottaa vanhuksille iloa näillä töillä. Taide kun usein tuntuu palvelevan lähinnä itsekkäitä pyrkimyksiä, Heli Palvimo toteaa.

Taidetyöpajan ohjaaja Jorma Nieminen sekä Eila Kinnunen hymähtävät Helin kommentille, mutta eivät ryhdy väittelemään. Akryylimaalausprojektin sosiaalinen luonne päiväkeskuksessa on täydentänyt hyvin metalligrafiikkaa, puupiirrosta, puunveistoa, teatteria ja musiikkia sisältänyttä opiskelukautta. Rupeamasta otettiin kaikki hyöty irti, sillä päiväkeskuksessa pidettiin myös konsertti asukkaille.
- On tärkeää, että päästään oikealle keikalle, tekemään oikeita asioita, Nieminen sanoo.

Taidetyöpajan hyödyllisyydestä kertoo pajaohjaaja Panu Koskimiehen tekemä selvitys kurssin jälkeisestä tilanteesta.
- Vuosi pajan loppumisen jälkeen 91 prosenttia ryhmästä ei kuulu työttömien joukkoon ja kahden vuoden kuluttua lukema on 86 prosenttia, Koskimies kertoo.

Luontoa sisätiloihin

Salli ei ollut ainoa, joka ilmaisi mielipiteensä päiväkeskuksen kuvista.
- Saimme asukkailta listan, jossa luki myös, että oravia, jäniksiä, mäntyjä, joutsenia, pääskysiä ja kukkia. Monet asukkaistamme viettävät lähes kaiken aikansa sisätiloissa, joten luontoa kaivataan, Leila Markkanen kertoo.

Päiväkeskuksessa asuu myös kissa, joka sai nimikkokäytäväänsä paljon kuvia lajitovereistaan. Muilla käytävillä on hauskoja yksityiskohtia kuten kirpeänvihreä sammakko roikkumassa pistorasian reunasta. Kesäistä tunnelmaa tuovat saunaan vievä, Eila Kinnusen maalaama koivukuja lentelevine lehtineen ja nuorten maalaaman joutsenasetelman symmetrinen osmankäämien reunustama levollisuus.

Kuvataideakatemiasta vuonna 1986 valmistuneen Eila Kinnusen työt - rollaattorien pysäköintipaikan humoristiset kuvat sekä pysähdyttävä, Kinnusen omaa tyylilajia, "biologista konkretismia", edustava kasvitaulu - löytyvät päiväkeskukseen vievästä käytävästä.

Kuva: Heli Palvimo maalasi akryyliväreillä vanhusten vuokratalon porrastasanteen kaunistukseksi auringon, joka paistaa pilvisenäkin päivänä. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.6.2005.