Jyväskylä-lehti

Nukketeatterissa suuruus on pientä

Jyväskylän päivä rakentuu kulttuurista ja keskustelusta

Ilona Lehtorantaa huvittaa, kun Narri-nukke keikaroi hänen käsissään ilmiselvän suuruudenhulluuden valtaamana.
- Narri joutuu "Narrin haave" -näytelmässä vallanhimon valtaan eikä pysty enää ajattelemaan muuta kuin kuninkaan kruunua, Ilona kertoo, mutta ei paljasta tarinan loppua.

Jyväskylän Kypärämäessä perheensä kanssa asuvan Ilonan, haaveilevan Narri-nuken sekä iljettävän Inha-Rampen, Rinsessan, arkeen iloa tuottavan Keltaisen kissan ja Elisa-tytön voi tavata 18.-22. maaliskuuta Jyväskylän päivän tapahtumissa Teatteri Capellen esityksissä.
"Narrin haave" on kolmen minuutin mittainen etydi, joka rakentuu musiikin ja nuken liikkeiden varaan.

- Inha-Rampe on rakkaustarina, jonka jotkut kohtaukset saattavat pelottaa alle kolmivuotiaita. Kissan kiemurassa on pehmeät nuket, runot, värit ja varjot, joten se sopii pienimmillekin, Ilona Lehtoranta kertoo.

Nuken ominaisuudet vaikuttavat esityksen sisältöön.

- Ensiksi mietitään, millaisia nuket ovat, miten niitä voi liikutella, miten niiden eleillä voi leikkiä ja sitten vasta viimeistellään käsikirjoitus, hän kertoo.

Nukessa on magiaa

Nukketeatteria seuraavan lapsen silmissä nukke alkaa tuntua elävältä ja todelliselta. Kesken Pinokkio-näytelmän esiin tuleva, ihmisen kokoinen Sininen Haltiatar - jonka viitan sisuksissa näyttelijä liikkuu - saa pienen yleisön hihkumaan.

- Nukketeatterin vertauskuvallisuus on kiehtovaa, Ilona Lehtoranta sanoo.

- Voi kikkailla asioilla, jotka eivät draamateatterissa ole mahdollisia... Jos hahmolta menee pää poikki, sen voi tosiaan panna poikki! Tai jos tarinaan tarvitaan kaupunki, sen voi vaikka nostaa näyttämölle.

Teatteri Capelle on ammattimainen kiertävä nukketeatteri, jonka Ilona Lehtoranta perusti kesällä 2002 opiskellessaan teatterialan ammattitutkintoa varten Pieksämäen Sisälähetysseuran opistossa. Teatterin ohjelmistossa on kuusi näytelmää.

Nukketeatteri on Suomessa heikosti näkyvä taiteenala. Ainoastaan kolme ammattiteatteria on oikeutettu valtion tukeen. Capellen toiveissa on päästä valtion toiminta-avustuksen piiriin, kunhan näyttöä tulee enemmän.


Kuva: Ilona Lehtorannan Capelle-teatterin persoona Narri on eräs Jyväskylän 168. syntymäpäivän kunniaksi järjestettävän tapahtuman esiintyjistä. Jyväskylän päivän monipuolinen ohjelma löytyy netistä. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 16.3.2005.