Jyväskylä-lehti

Puuhaa, ulkoilua, keskustelua

Noin 250 ihmistä toimii VaParin ystävätoiminnassa apua tarvitsevien tukena

MARJA JA KARI PURANEN muuttivat Jyväskylään neljä talvea sitten. Marja oli jäänyt eläkkeelle vakuutusvirkailijan työstä, Kari pankinjohtajan työstä ja pariskunta huomasi yhtäkkiä arjessaan yllättävän paljon tyhjiä hetkiä.

- Pari vuotta sitten joulun aika oli niin kylmä, ettei ulkona voinut olla kuin lyhyitä aikoja. Tulin ajatelleeksi millaista on, jos ihan oikeasti ei voi lähteä ulos eikä tehdä asioita, joita haluaisi, Marja Puranen muistelee.

Tämä ajatus ja samaan aikaan ilmestynyt, vapaaehtoistyöstä kertonut lehtiartikkeli antoi sykäyksen sille , että hän jo joululoman aikana laittoi sähköpostilla pyynnön päästä Vapaaehtoistoiminnan keskus VaParin toimintaan mukaan.
- Ja Kari tahtoi heti kaveriksi, Marja kertoo.

- Isäni oli kuollut sitä edeltäneenä syksynä sairaalahoidon jälkeen. Hänen riutumistaan seuratessani näin sairastuneiden tilanteita tavallista enemmän, Kari muistelee.
Pariskunta kävi VaParin järjestämän vapaaehtoistoiminnan kurssin keväällä 2003.

Vapaaehtoistoiminnan keskuksen koordinaattori Sari Välimäki kertoo, että pariskuntia toivottaisiin lisää vapaaehtoistoimintaan. Suuri osa auttajista on opiskelijoita, jotka elävät yksin ja asuvat Jyväskylässä vain opiskelujensa ajan.

- Vapaaehtoiset toimivat yleensä yksittäin tukea tarvitsevan henkilön kanssa. Esimerkiksi maahanmuuttajille on kuitenkin hyötyä siitä, että pariskunnan kautta he saavat kokemusta tavallisesta suomalaisesta perhe-elämästä. Pari voi myös jakaa kokemuksiaan ja tukea toisiaan, Sari Välimäki toteaa.

Apua kiperiin tilanteisiin

Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan keskuksen ystävätoiminnassa on mukana 250 henkilöä.

VaPari välittää vapaaehtoisia sekä yksittäisille ”keikoille” että pidempään ystävätoimintaan sekä kodeissaan että hoitopaikoissa asuville ihmisille.

Lisäksi se järjestää vapaaehtoiskoulutusta, tukea ja ohjausta vapaaehtoisille. Muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on myös tärkeä osa VaParin toimintaa. Yhteistyökumppaneita ovat julkiset toimijat ja järjestöt sekä erilaiset hankkeet. Vapaaehtoisten toiminta on palkatonta ja maksutonta.

- Ihmistä tarvitaan vaikkapa silloin, kun vanhus ei pysty liukkaalla kelillä käymään lähikaupassa kaatumisen pelon vuoksi. Tai kun esimerkiksi näkövammaisen henkilön on vaikea hoitaa asioitaan kaupungilla, kertoo toimistosihteeri Marketta Ahlström VaParista.

Uutta VaParin palvelumuotoa, ”pyhäpankkia”, kehitellään parhaillaan.
- Se voisi tarjota ihmisiä keikkaluonteisesti vierailemaan seuraa toivovien luona jouluina, pääsiäisinä, äitienpäivinä, juhannuksena. Yleensäkin niinä aikoina, kun yksinäisten ahdistus lisääntyy, Sari Välimäki kertoo.

Liikaa yksinäisyyttä

Marja ja Kari Puranen ovat jo työelämässä ollessaan huomanneet, miten yleistä puhekaverin puute on suomalaisessa nykyelämässä.

- Pankkiin saatettiin tulla ihan vain siksi, että saisi päivän aikana puhua edes jonkun kanssa, Kari sanoo ja Marja kertoo, että vakuutusasioita hoidettaessa juteltiin usein monista elämän perushuolista virkailijan kanssa.

Vapaaehtoisena toimiminen on heille itselleen antoisaa. Se edellyttää, että juttukaveruus esimerkiksi elämänmuutoksia kohdanneen ihmisen kriisivaiheessa pelaa molempien ehdoilla. Tapaamisista pitäisi jäädä kummallekin osapuolelle hyvä mieli.

Marja on käytännöllinen ihminen, joka saattaa pistää vaikka ikkunanpesuksi tarvittaessa - vaikka siivoustyöt eivät sinänsä kuulu vapaaehtoistyöhön. Joskus suruihinsa uppoutunutta ihmistä auttaa parhaiten, kun häntä ei väkisin vie virkistävään ulkomaailmaan vaan auttaa tätä näkemään ensin kodista ulos paremmin. Siinä katsellessa voi herätä myös halu lähteä vaikka pienelle kävelylle talven ihmeitä katselemaan.

Kuva 1 (yllä): Vapaaehtoistyöntekijä Jalmari Björn pitää kädentaitojen työpajaa VaPari:n palveluksessa. Abbas Anwari ja Rostam Mohammadi perehtyvät teknisiin töihin kerran viikossa hänen avullaan. Ilkka Pietarinen

Kuva 2 (alla): Kari ja Marja Puranen tekevät eläkkeellä ollessaan vapaaehtoistyötä. Ilkka Pietarinen

----------

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssille oppimaan

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi alkaa keskiviikkona 9. helmikuuta. Kurssilaiset kokoontuvat neljänä keskiviikkona yhteensä viidentoista tunnin ajan. Kurssin suorittamisen jälkeen henkilö voi
toimia vapaaehtoistyössä ystävävälityksessä.

Lisätietoja ja
ilmoittautuminen:
SPR:n ystävävälitys,
p. 625 546, VaPari p. 625 905 tai
vapari.ystava@jkl.fi


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 2.1.2005.