Jyväskylä-lehti

Uusia toimintoja karttapalvelussa

Ilmakuvia, osoitehakuja, matkanmittausta ja älykännykän sovelluksia

JYVÄSKYLÄN karttapalveluun (http://kartta.jkl.fi) on kesän ja syksyn aikana lisätty uusia aineistoja. Palvelusta löytyy tuore ilmakuvauksesta tehty ortoilmakuva eli mittatarkka, koordinaatistoon oikaistu ilmakuva. Vanha ortoilmakuva oli vuodelta 2000. Ortoilmakuva on laajemmalta alueelta ja kattaa osia Jyväskylän maalaiskunnasta - mm. Palokasta ja Vaajakoskelta.

Tutuin toiminto palvelussa on osoite-haku. Nykyisin karttapalvelu löytää myös maalaiskunnan ja Muuramen osoitteet.

Monelle käyttäjälle olisi iloa paikkalinkki-toiminnosta. Paikkalinkin voi itse luoda tarpeen mukaan. Linkillä voi osoittaa jonkun kohteen kartalta, esim. oman kodin tai muuten kiinnostavan kohteen. Linkin pystyy sitten lähettämään sähköpostilla tai liittämään tarvittaessa omille www-sivuille. Paikkalinkin käyttö on ilmaista ja teko helppoa. Ohjeet löytyvät karttapalvelun ohje-linkin takaa.

Paljonkos sauvoin tänään?

Matkanmittaus on kätevä toiminto vaikkapa iltalenkin tai työmatkan mittaukseen. Toiminto käynnistyy kartan yläpuolella olevasta viivain-kuvakkeesta ja sen jälkeen voi hiirellä osoittaa mitattavan matkan. Matkan pituus näkyy kartan yläpuolella.

Karttapalvelun avulla voi hakea myös kunnan ja muiden toimijoiden tarjoamia palveluja. Palveluhaku tapahtuu valitsemalla vasemmassa yläreunassa olevasta valitse hakuluokka -listasta haluttu palvelu.

Listalla on esim. koulut, päiväkodit, kirjastot, liikuntapaikat jne. Jos haluaa hakea vain kartalla näkyvän alueen palvelut, voi asettaa rastin kohtaan "Hae vain kartan alueelta". Sen lisäksi, että palvelu esitetään kartalla symbolilla, voi symbolia osoittamalla päästä kohteen omille www-sivuille ja saada kohteesta lisätietoja sitä kautta. Kohteiden linkit on juuri tarkastettu, mutta mikäli virheellisiä ja puutteellisia linkkejä kohteilta löytyy, voi käyttäjä lähettää ylläpitoon palutetta.

Maastokartta on tarkkaa tietoa

Kokonaan uutena kartta-aineistona palvelusta löytyy teema nimeltään maastokartta. Maastokartta-teemasta löytyy kahdelta tarkimmalta tasolta kartta-aineistoa kuviorajojen ja rakennusten tarkkuudella. Maastokartta-aineistoa löytyy Jyväskylän kaupungin alueelta.

Karttapalvelu on lisännyt kävijämääräänsä entisestään; tänä vuonna kävijöitä on ollut 25 000- 30 000 kuukaudessa. Käyttäjämäärä tulee lisääntymään jatkossakin, sillä palveluun kehitetään uusia ominaisuuksia jatkuvasti.

Lähitulevaisuuden kehityskohteena on tarjota karttapalvelua myös ns. älykännyköiden käyttäjille. Tämä palvelu avautuu julkiseen käyttöön talven aikana.


Kuva: Heinäkuussa otettu ortoilmakuva löytyy karttapalvelun www-sivuilta osoitteesta http://kartta.jkl.fi.

Janne Hartman

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 10.11.2004.