Jyväskylä-lehti

Huhtaharjun koulussa kasvaa yritteliäitä nuoria

Kuva: Veera Vuorimies on yksi kioskin perustaneista Huhtaharjun koululaisista, jotka järjestävät myös tarjoilua koulun tilaisuuksiin. Asiakkaina Jonne Rutanen (vas.) ja Oola Meriläinen.

Koululaisten omista ideoista syntyy oikeita yrityksiä

HUHTAHARJUN KOULUN aulassa istuu joukko nuoria, jotka ovat paitsi peruskoululaisia myös ihan oikeita yrittäjiä. Koulussa voi nimittäin opiskella kaupallisia aineita myös kantapään kautta eli perustaa oman yrityksen.

– Kahdeksannella luokalla teemme kaupallisten aineiden tunnilla liiketoimintasuunnitelman, kertoo yhdeksäsluokkalainen Veera Vuorimies.
– Voimme itse päättää, toteutammeko suunnitelman oikeasti perustamalla yrityksen seuraavana vuonna vai pyöritämmekö toimintaa vain paperilla.

Veera itse päätti lähteä toiminnan tielle ja perusti luokkakavereidensa Marika Makkosen, Jenna Haimakaisen ja Sirpa Pynnösen kanssa koululle kioskin, jossa asiakkaita ja puuhaa on riittänyt.

Muutamat pojat puolestaan keksivät yhdistää tekniset taitonsa ja yrittämisen valmistamalla myytäviä tuotteita teknisen työn tunneilla. Esimerkiksi Waloisat putkilyhdyt -yritys valmistaa metallisia putkilyhtyjä, jotka toimivat jätkänkynttilän tapaan.
- Niiden sisällä poltetaan puuklapeja, joten lyhtyä voi käyttää monta kertaa, esittelee lyhtyjä valmistava Aki Kettunen tuotettaan. Hän kertoo, että 17 euron hintaista lyhtyä on ostettu erilaisiin juhliin ja talkoisiin tunnelmaa tuomaan. Hannu Nyyssönen puolestaan nikkaroi linnunpönttöjä, jotka hupenivat käsistä jo ennen muuttolintujen saapumista. Markkinointi on pojilla sujunut tuttujen välityksellä ja mainoksilla kauppojen ja kioskien seinässä.

Skeittivahaa ja renkaanvaihtoa

Kahdeksasluokkalaiset Aapo Kesänen ja Mikko Levänen kehittelevät parhaillaan omaa myyntituotettaan ensi syksyksi. Skeittailijoille tarkoitettu kiveyksien reunoihin käytettävä vaha on vielä testausvaiheessa, mutta tavoitteena on, että joidenkin kuukausien kuluttua poikien valmistama Huhtawax vauhdittaa monen skeittailijan menoa.

Myös muita luovia yritysideoita muhii nykyisten kahdeksasluokkalaisten päässä. Pari poikaa suunnittelee tietokoneiden ylläpitopalvelua ja pari muuta auton kesä- ja talvirenkaiden vaihtoon ja kukkatelineiden tekoon keskittyvää yritystä.

Yritykset toimivat lukuvuoden

Huhtaharjun koulun kaupallisten aineiden opettaja Hannu Spoof on silmin nähden kiinnostunut oppilaiden yritysideoista. Koulussa toteutetaan ainoana peruskouluna Jyväskylän seudulla kansainvälistä Nuori yrittäjyys -koulutusohjelmaa, jonka tavoitteena on antaa nuorille kokemuksia oikeasta työelämästä ja oikeasta yrittämisestä.

– Oppilaat perustavat vuosittain neljä-viisi omaa yritystä, Spoof kertoo. – Vaikka jokainen yritys toimii vain yhden lukuvuoden, ehtii yrityksen elinkaareen mahtua sen rekisteröiminen, tuotteiden tai palveluiden valmistaminen ja markkinointi, kirjanpitoa, osavuosiraportin ja vuosikertomuksen laatiminen ja lopulta yrityksen lakkauttaminen, hän luettelee.
– Tekemällä itse oppilaat oppivat vuodessa yrittämisestä paljon enemmän kuin koskaan kirjoja lukemalla, Spoof sanoo.

Vastuu kannetaan itse

Nuoret huolehtivat omissa yrityksissään kaikesta paperityöstä lähtien ja tekevät itsenäisesti omat ratkaisunsa, vaikka saavatkin tarvittaessa neuvoja ja tukea.

Kioskin perustaneet tytöt Veera, Jenna, Marika ja Sirpa kertovat, että ”makean elämän” aloittaessaan he joutuivat hakemaan tarvittavat luvat, vuokraamaan tilan, lainaamaan jääkaapin ja kuljettamaan tavaraa tukusta välillä jopa lastenvaunuilla, kun muuta kyytiä ei järjestynyt. Pari kaupallisten aineiden tuntia viikossa ei käytännössä ole ollenkaan riittänyt työajaksi. Tytöt ovat kuitenkin tyytyväisiä niin yrityksensä taloudelliseen tulokseensa kuin muutenkin.
– Vastuuta olemme ainakin oppineet kantamaan, toteaa Sirpa.

Tavoitteena nuorten yritystoiminnassa onkin Spoofin mukaan nimenomaan oppiminen, ei rahan hankkiminen. Liikevaihdot jäävät yleensä niin pieniksi, ettei veroja jouduta maksamaan. Vakuutus taas on turvana vahinkojen varalta.

Mokien kautta opitaan

– Onnistumisen kokemus on nuoren yrittäjän todellinen palkka! Hannu Spoof sanoo, mutta myöntää, että sen eteen on tehtävä työtä.
– Yrittämiseen kuuluu seinään törmääminen, ja varmaa on, että jokainen mokaa jossakin! Ne ovat kuitenkin tärkeitä oppimisen paikkoja. Itsetunto kasvaa, kun huomaa pystyvänsä johonkin, mikä ensisilmäyksellä näytti mahdottomalta.

Spoof näyttää tuoretta ruotsalaistutkimusta, jonka mukaan Nuori yrittäjyys-ohjelmassa mukana olleet joutuvat keskimääräistä harvemmin työttömiksi. Se vahvistaa uskoa, että yrittäminen kannattaa!

--------

Haluaisitko neuvonantajaksi nuorille yrittäjille?

NUORI YRITTÄJYYS -koulutusohjelmaan kuuluu, että nuorilla on neuvonantajia. Neuvonantaja toimii henkisenä tukena eli ei tee asioita nuorten puolesta. Hän suoristaa kuitenkin kurssia, jos ollaan menossa metsään. Neuvonantaja innostaa nuoria, mutta tarvittaessa pudottaa myös pilvilinnoja rakentavat nuoret pehmeästi maan pinnalle.

On hyvä, jos neuvonantajalla on kokemusta yrittäjyydestä. Aikaa ja kiinnostusta ainakin tarvitaan. Esimerkiksi eläkkeellä oleva yrittäjä tai vaikkapa alan opiskelija voisi olla mainio neuvonantaja.

Jos olet kiinnostunut asiasta, ota yhteyttä Huhtaharjun koulun kaupallisten aineiden opettajaan Hannu Spoofiin, puh. 677 891.

Kuva: Aki Kettunen hitsaa putkilyhtyä, joita ”Waloisat putkilyhdyt” myy 17 euron hintaan.


Merja Larkkonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 28.4.2004.