Jyväskylä-lehti

Toimintaa, turnauksia ja Pikku-Geetä

Kuva: Koululiikuntaliiton Power Mover -tanssi kirvoitti ToukoFestiläiset massaliikuntaan viime vuoden juhlassa. Tanssi on suunniteltu nimenomaan suurissa tapahtumissa tanssittavaksi. Ville Rutanen.

ToukoFestiin kannattaa ilmoittautua mukaan ennen maaliskuun loppua

- Tämä on nuorten näköinen, heidän itsensä organisoima tapahtuma, luonnehtii Nuorten Keski-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Tilkanen tiistaina 25. ja keskiviikkona 26. toukokuuta pidettävää koululaisten ToukoFest -tapahtumaa.

ToukoFest on vertaansa vailla valtakunnallisestikin. Massatapahtumia organisoivat yleensä viihdealan yritykset tai muut aikuiset. ToukoFestin vastuutahona on Nuorten Keski-Suomi ry. Nyt lähtökuopissa on kolmestakymmenestä yläaste- ja lukioikäisestä nuoresta koottu Toukotiimi. Kaiken kaikkiaan järjestelyjä hoitaa noin 200 ihmistä, joista aikuisia vajaa sata. Aputyövoimaksi eli ”nakiksi” voi vielä ilmoittautua.

Haastetta ja kiirettä

Kilpisen koulun yhdeksäsluokkalainen Jutta Leisalo ja Norssin lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Arto Lampila toteavat järjestelytyön stressinsietokykyä kasvattavaksi tehtäväksi.
– Välillä on hirveää kiirettä, sitten pari viikkoa kuluu eikä tehdä tämän hyväksi mitään. Lopuksi varmaan tulee kerralla kaikki ja vielä tapahtuman aamuna kuitenkin joku yllätys, mikä sotkee kaiken, Arto ennakoi.

Yksi tärkeimmistä asioista valmistelussa on varautua siihen, että 6000–8000 juhlamielisen koululaisen mahduttaminen Hippoksen alueelle voi aiheuttaa tiedotuskaaoksen. Siksipä painetaan käsiohjelmia lähes kaikille osallistujille ja pystytetään infotaulu alueelle ja iso kartta toimintapisteistä.

Toinen haaste on se, miten pysäköintihaluiset autoilijat saadaan pysymään kaukana tapahtuma-alueelta.
– Monet autoilijat eivät välitä vähääkään siitä, kun yläasteikäinen tulee eteen ja sanoo, että tähän ei saa tänään pysäköidä, Arto kertoo.

Miten saisin sponsorin?

Jutta Leisalo on iloinen, koska on saanut puhuttua Metso Drivesin tapahtumalle sponsoriksi.
– Kävin paikan päällä. Selitin, että se olisi heillekin järkevää, saisivat yritystään ja metallialaa näkymään tapahtumassa, johon tulee näin paljon nuoria, Jutta kertoo perusteluistaan.

Kovin kauan yritystä ei tarvinnut houkutella. Taloudellista tukea saadaan myös muun muassa kaupungilta. Tapahtuman budjetti on muun muassa bändien, painotuotteiden, äänentoiston, tilavuokrien, järjestys- ja ensi-apuhenkilökunnan palkkaamiskulujen vuoksi 30 000–40 000 euroa.

Bändejä ja turnauksia

ToukoFestin suosituimpia asioita ovat turnaukset, joihin voivat osallistua myös lajeja aktiivisesti harrastamattomat. Tänä vuonna lajit ovat jalkapallo, koripallo ja salibandy.

Muita tutustumisen aiheita ovat esimerkiksi eri harrastusten ja opiskelualojen kokeilupisteet, seikkailurata, runopaja ja elokuvakilpailu.

ToukoFestiin voi myös valmistaa oman tanssi- tai bändiesityksen, joista saa palautetta asiantuntevalta tuomaristolta. Paras bändi pääsee lämppäribändiksi tapahtuman toisen päivän eli keskiviikon 26.5. iltana pidettäviin Toukobileisiin, joissa pääesiintyjänä on RDN eli Pikku G, Skandaali, Yor123, Sophie, Helpus, Mängimies ja DJ EL.

Tapahtumassa on myös ilmabändiskaba ja uutuutena Kulttuuriaitan tukemana luokkalaulukisa, laululaari-yhteislaulutapahtuma ja ala-asteen päivänä eli tiistaina Loiskis-yhtye.
Hengauspisteessä voi lepäillä, täyttää terkkuseinää ja laulaa karaokea. Oppilaat voivat tuoda väsähtäneen opensa Opeparkkiin virkistymään.

Onneksi on kännykät ja Maikki

ToukoFest järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Eeva-Liisa Tilkanen oli järjestelemässä tapahtumaa tuolloinkin.
– Istuin illat puhelimessa, soitin jokaiselle oppilaalle erikseen ja siellä saattoi vastata äiti tai isä, että noo, ei ole vielä tullut ulkoa, eikä vieläkään, soitatko vaikka puoli kymmenen jälkeen vielä kerran...

Nyt viestit kulkevat tekstareina ja osittain sähköposteina sekä Eeva-Liisan että nuorten kesken.
Esimerkiksi Jutta, jonka tehtävänä on tällä hetkellä koota kokeilupisteitä ja hengauspistettä, soittelee paljon.
– Hengauspisteeseen piti löytää sohva. Onneksi kuulin, että Maikilla voisi olla jossain pihan perällä sohva ja niin sekin järjestyi, Jutta kertoo.

--------

Ilmoittaudu pian

Toukofestiin kannattaa ilmoittautua ennen maaliskuun loppua, sillä silloin päivälippu maksaa vain 3,5 euroa, päivä- ja ilta- lippu 7 euroa. Huhtikuusta eteenpäin hinnat nousevat vähitellen ja 18.5. ne ovat jo 6 ja 10 euroa.

ToukoFestin johtajina toimivat Senni Lipponen ja Jani Rutanen.

Toukobileisiin keskiviikkoiltana saavat tulla viidesluokkalaiset ja sitä vanhemmat. Nuoremmat voivat tulla yhdessä vanhempien kanssa. Promilleraja on nolla.
PikkuG:n ja bändiskaban voittajan lisäksi siellä esiintyvät Skandaali, Mängimies, Yor123, Sophie, Helpus ja DJ EL.

Lisätietoa:
Nuorten Keski-Suomi, p. 611123 nuksu@nuortenkeskisuomi.fi

Kuva 2: Eeva-Liisa Tilkanen, Arto Lampila ja Jutta Leisalo ovat ryhtyneet järjestämään ToukoFest-tapahtumaa. Ilkka Pietarinen.

Kuva 3: Hipposhallissa on erilaisia kokeilu- ja näyttelypisteitä ToukoFestin aikana, kuvassa Jyväskylän kaupungin piste. Ville Rutanen.Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 10.3.2004.