Jyväskylä-lehti

Urheilua ilman rajoja

Kuva: Ira Uusoksa ja Hanna Häyrynen ovat uineet kilpaa jo vuosia ja odottavat mielenkiinnolla Europe Without Barriers -tapahtumaa, johon osallistuu kilpailijoita Suomen lisäksi Unkarista, Puolasta ja Englannista. Ira on osallistunut vastaavanlaiseen tapahtumaan Englannissa toissa syksynä ja saanut sieltä mukavia muistoja. Ilkka Pietarinen

Ira Uusoksa ja Hanna Häyrynen mukana kansainvälisessä urheilutapahtumassa helmikuussa

Europe Without Barriers, Eurooppa ilman rajoja, on Jyväskylässä 12.–16. helmikuuta toteutettava kansainvälinen urheilutapahtuma.

Osallistujat ovat nuoria Jyväskylästä, Jyväskylän ystävyyskaupungeista Unkarin Debrecenistä ja Puolan Poznanista sekä Englannin Nottinghamshiresta.

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2001 Poznanin kutsuessa tapahtumaan omat ystävyyskaupunkinsa. Nyt Jyväskylässä järjestettävä tapahtuma on järjestyksessä kolmas.
Europe without Barriers yhdistää eri maiden nuoria urheilijoita. Jyväskylän tapahtumassa lajeina ovat uinti vammattomille ja liikuntarajoitteisille nuorille sekä sovellettu talviliikunta.

Yhteensä tapahtumaan osallistuu kahdeksankymmentä nuorta huoltojoukkoineen. Tapahtuman suojelijana toimii valtuuston puheenjohtaja Kalevi Olin.

Ira ja Hanna innolla mukana

Jyväskylän joukkueeseen kuuluvat urheilijat tulevat Swimming Jyväskylästä. Ira Uusoksa ja Hanna Häyrynen ovat uineet kilpaa jo vuosia ja odottavat mielenkiinnolla Jyväskylän tapahtumaa.
Ohjelma vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tapahtumaan kuuluu paljon yhdessäoloa kansainvälisessä joukossa.

– Olin mukana Nottinghamshiren järjestämässä Eurooppa ilman rajoja -tapahtumassa toissa syksynä ja siitä jäi mukavat muistot, ensimmäisen kerran sain edustaa Suomea ja Jyväskylää kansainvälisessä koituksessa, Ira Uusoksa kertoo.

Uinti on kuulunut tyttöjen päiväohjelmaan siten, että harjoitukset kutsuvat yhdeksän kertaa viikossa hallille ja viikkoon mahtuu yksi lepopäivä.

Jyväskylän vammaisurheilijat Jouni Weide ja Kati Pitkäaho ovat tuttuja hallilta ja menestystä on kertynyt kaikille mukavasti.

Jouni ja Kati ovat sarjojensa huippuja ja tärkeimpinä saavutuksina he pitävät Euroopan mestaruus -mitaleja Ateenasta ja Hollannista sekä Kati viime kesän Dublinin Special Olympicsin kultamitaleitaan.

Molemmat nuoret ovat osallistuneet harjoituksiin ahkerasti uiden kolme kertaa viikossa.

Hanna opiskelee ja urheilee

Hanna Häyrynen on voittanut nuorten Suomen mestaruuksia lyhyillä matkoilla ja uinnille Hanna on asettanut selvät tavoitteet.

Koulu Voionmaan urheilulukiossa sujuu mukavasti uintitreenien määrästä huolimatta.
– Tuleva tapahtuma on ohjelman perusteella erilainen urheilukilpailu. Pyrimme edustamaan Jyväskylän kaupunkia joukkueena tehden parhaamme ja tutustumaan muiden maiden nuoriin. On kiva nähdä, mikä on Puolan, Unkarin ja Englannin uinnin taso ikäluokassamme, Hanna Häyrynen pohtii.

Joukkue yhdistää erilaisuutta

Vammaisten henkilöiden joukkueessa toimii Päiväharjun toimintakeskuksen johtaja Jorma Toropainen.
– Olemme koonneet Jyväskylän joukkueeseen niin kehitysvammaisia kuin liikuntavammaisiakin. Tärkeintä on viihtyminen ja osallistuminen Jyväskylässä ainutlaatuiseen tapahtumaan, Toropainen sanoo.

Jouni toteaa Jorman olevan maailman paras valmentaja, niin kuin hän varmasti onkin näille nuorille, joidenka kanssa yhteistä valmennus- ja koulutietä on kuljettu jo vuodesta 1995.
Tapahtuman avajaiset ovat Rantasipi Laajavuoressa perjantaina klo 14 ja uintikilpailut alkavat lauantaina klo 10.

Sunnuntaina on laskettelun opetusta Laajavuoressa ja retki Jyväsjärven tapahtumiin. Koko viikonlopun ohjelma löytyy Liikuntapalvelukeskuksen internet-sivuilta.

Kuva: Valmentaja Jorma Toropainen sekä Jyväskylän kaupunkijoukkueen nuoret Kati Pitkäaho, Jouni Weide, Hanna Häyrynen sekä Ira Uusoksa valmiina kilpailuun. Ilkka Pietarinen


Marja-Leena Oinonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 4.2.2004.