Jyväskylä-lehti

Silput - Tapahtumat

Jyväskylän kaupunki järjestää Itsenäisyys- päivän juhlan Kaupungin- teatterissa 6.12. 2003 kello 13

Juhlapuhujana on Keski-Suomen sotilasläänin komentaja, eversti Timo Lehtonen.

Tervehdyspuheen pitää apulaiskaupunginjohtaja Maija-Liisa Havia.

Musiikkiesityksistä vastaavat: Seminaarinmäen lapsi- ja nuorisokuoro, Laululintuset ja Piccolopojat, Opiston Pojat sekä Suomalaisen konservatorion kamariorkesteri.

Juhlaan on vapaa pääsy.
Kahvitarjoilu. Kunniamerkit.

Seppeleenlaskutilaisuus sankarihaudalla kello 11.30.
Järjestäjänä on Keski-Suomen Sotilasläänin Esikunta.

Seppeleenlasku Kirkkopuistossa kello 12.30.
Jyväskylän kaupungin edustajat laskevat seppeleet ensin Veteraanimuistomerkille ja välittömästi sen jälkeen Taipaleen taistelun muistomerkille.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue kello 18.00.
Kulkue lähtee Jyväskylän yliopiston päärakennuksen edestä kohti Vanhaa hautausmaata. Sankarihaudalla seppeleenlaskutilaisuus klo 18.45. Järjestäjänä on Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos.

Harjun portaiden itsenäisyyspäivän juhlavalaistus kello 18–20.
Järjestäjänä on Jyväskylän Partiolaiset ry.

Kaupunkilaisia kehotetaan vanhan tavan mukaan järjestämään juhlavalaistus klo 18.00–20.00.

------

Arnold Rüütel Martti Ahtisaari -luennoitsijaksi

Viron presidentti Arnold Rüütel saapuu luennoimaan aiheesta ‘Yhteistyö Itämeren ja EU:n alueella, Viron valinnat’ Martti Ahtisaari -luennolle.

Luento pidetään Jyväskylän yliopiston juhlasalissa (C1) maanantaina 17. marraskuuta klo 17.15. Sen järjestävät Keskisen Suomen henkisen maanpuolustuksen liitto, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Keskisuomalainen.

------

Työväenopistossa maailmanpolitiikkaa ja käyttötaidetta

Työväenopiston 70-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 23. marraskuuta kaupungintalon valtuustosalissa. Tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu alkavat kello 13 ja varsinainen juhlaohjelma käynnistyy kello 14. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin.

Jyväskylän kaupungin työväenopiston kaikille avoimen, maksuttoman Yhdysvallat maailmanpolitiikassa -luentosarjan päättää ulkoministeri Erkki Tuomioja aiheenaan ”Yhdysvallat ja Eurooppa”. Luento pidetään kaupunginkirjaston Minnansalissa 10. marraskuuta klo 19.00–20.30.

Kuvataiteen ja taideteollisuuden luennot kertovat kaupunkimuutoksesta, arkiesineistä ja taiteilijan materiaaleista.

5. marraskuuta klo 18.00–19.30 on luento ”Puutalojen pikkukaupungin kasvu maakunnan keskukseksi”. Luennoitsijana on museolehtori Heli-Maija Voutilainen. Paikka on poikkeuksellisesti Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7.

11. marraskuuta klo 18.00–19.30 on luento “Arkiesineiden historia – Arabian käyttökeramiikka”. Luennoitsijana on FM Satu Kähkönen ja paikkana kaupunginkirjaston pieni luentosali.

20. marraskuuta kello 18.00–19.30 on luento ”Kultainen olki – taiteilijan näkökulma”. Tämän luennon pitää taiteilija Tuula Launonen kaupunginkirjaston pie-nessä luentosalissa.

Joillekin marraskuun lyhytkursseille on vielä vapaita opiskelupaikkoja. Tällaisia ovat ”Tietokone sukututkimuksen välineenä” -kurssi 21.–23. ja 29.–30. marraskuuta, excel-kurssi 6.–13. marraskuuta (perusteet) sekä jatkokurssi 18.–27. marraskuuta.

Näille kursseille ilmoittaudutaan työväenopiston ala-aulassa viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Kurssimaksut maksetaan käteisellä.

------

Puupiirtämistä oppimaan

Jyväskylän Grafiikkakeskus (Hannikaisenkatu 39) järjestää puupiirroksen perus- ja jatkokurssin marraskuussa. Opettajana toimii taidegraafikko Riitta Uusitalo.

Kurssipäivät ovat lauantai ja sunnuntai 22.–23. marraskuuta sekä lauantai ja sunnuntai 29.–30. marraskuuta. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset 16.11. mennessä puh. 624 817. Sitovat ilmoittautumiset 16.11. mennessä.

------

Luentosarja ihmisenä elämisestä Huhtasuolla

Mitkä ovat olemisen eksistentiaaliset mahdollisuudet? Elääkö tieto? Raamatun luomiskertomus vai darwinismi? Onko ihminen hyöty- vai haittaeläin? Liittyykö rotujen olemassaolo enemmän biologiaan vai kulttuuriin?

Huhtasuon kirjaston ja Huhtasuon ASA ry:n Keskusteluja kirjastossa -luentosarjassa liikutaan perimmäisten kysymysten äärellä. Luennot pidetään Huhtasuon kirjastossa (Huhtakeskus, Nevakatu 1) syksyllä 2003 ja keväällä 2004 kerran kuussa torstaisin kello 19. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja luentojen jälkeen on varattu aikaa vapaalle keskustelulle.

Luentosarjan ohjelma:
6.11. dosentti, FT Veli Verronen: Elääkö tieto?
4.12. kirkkoherra, KTM, TM Eivor Pitkänen: Raamatun luomiskertomus ja darwinismi.
8.1. tutkija, YTM Matti Nieminen: Ihminen: Hyöty- vai haittaeläin?
5.2. yliassistentti, YTT Teppo Sintonen: Rotujen olemassaolo: Biologiaan vai kulttuuria?

------

Nuken korjausta ja neuleniksejä

Nukketapahtuma kutsuu nukeista pitäviä 21.–22. marraskuuta kello 11–18 Suomen käsityön museon (Kauppak. 25) aulaan.

Museossa on silloin esillä nukkeja ja nukkekoteja, siellä esitetään työnäytöksiä sekä pidetään jouluaiheisia työpajoja ja korjataan nukkeja.

Työpajoihin voi ilmoittautua paikan päällä. Nukenkorjaajalle vastaanotolle voi tuoda oman potilaankin.

Käsityön museon työnäytökset pidetään perjantaisin klo 12–16.30. 7.11. on aiheena ”Keramiikkaa!”, 28.11. ”Neuleniksit.” Mikko Perkoila esiintyy tiistaina 11. marraskuuta kello 18 Suomen käsityön museolla. Koko perheen lastenkonsertin ohjelmassa on lauluja ja perinnesoittimia.

Tiistaina 2. joulukuuta on ”Pupun ja Tontun joulunodotusta” -lastenkonsertti, jossa kuullaan uusia ja perinteisiä lasten lauluja, leikkejä ja Sari Kanalan satu. Esiintyjinä ovat Leena Pyylampi ja Siru Pyhälahti.

Konsertit alkavat klo 18, liput maksavat 5/2 e. Studio-työpajassa 3. joulukuuta kello 17–20 voi opetella pirtanauhan tekoa.
Nuorille tai aikuisille tarkoitetun työpajan hinta on seitsemän euroa. Ilmoittautumiset puh. 624 945 tai 624 943, jaana.peltola@jkl.fi.
Työpaja liittyy 16.11. asti esillä olevaan ”Suomalaiset nauhat” – pienoisnäyttelyyn.

------

Uutta pohjoismaista Kinon kankaalla

Jan Ijäksen dokumenttielokuvat Arktisen Upeeta -festivaalilla

Arktisen upeeta -festivaaleilla nähdään uusia mielenkiintoisia pohjoismaisia lyhytelokuvia. Festivaalilla saa myös ensi-iltansa jyväskyläläisen elokuvaohjaaja Jan Ijäksen uusin työ.
Ijäksen tuotannosta nähdään La Sega Del Canto- ja Eläkeläiset -yhtyeestä kertova musiikkitrilogia. Ohjaaja on itse paikalla alustamassa kolmea puolituntista elokuvaansa, joista viimeinen, ”Eläkeläiset-Humppamaratooni”, valmistui juuri parahiksi festivaalille ja saa siis ensi-iltansa Kampus Kinossa 15. marraskuuta klo 23.

Arktisen upeeta -festivaalin ohjelmistossa nähdään uusia pohjoismaisia elokuvia sekä suomalaisten naisohjaajien uusinta tuotantoa. Tapahtumassa vierailevat elokuvaohjaajat Kiti Luostarinen, Jouko Aaltonen, Jan Ijäs ja Kaija Juurikkala.

Festivaalin luentosarjassa kuullaan dokumentin tekemisestä. Kertojina ovat elokuvaohjaaja Jouko Aaltonen sekä filosofian tohtori, dosentti Jarmo Valkola. Luennoissa perehdytään dokumenttielokuvan kerrontaan ja estetiikkaan.

Festivaalin yhtenä ohjaajavieraana nähdään ja kuullaan lämminhenkisistä dokumenteistaan tunnettua Kiti Luostarista.

Hänen tuotannostaan esillä ovat elokuvat Sanokaa mitä näitte, Naisenkaari, Se oikea- tarinoita rakkaudesta. Uusimmalla dokumentillaan Kuoleman kasvot, jossa pohditaan kuoleman kohtaamista, Luostarinen osallistuu festivaalin yhteydessä järjestettävään elokuvakilpailuun.
Nelipäiväisen, 13.–16.11. pidettävän Arktisen Upeeta -festivaalin ohjelman tuottaa Nordic Glory festival ry. Ohjelma löytyy osoitteesta www.jkl.fi/kulttuuri/ngfest. Ohjelmalehti saatavilla kirjastoista, Jyväskylän neuvonnasta, Forumista sekä ravintoloista.
Se Oikea kertoo rakkauden löytämisestä.

------

Agentti Dean Dot öljytaistelussaJyrki Markkasen idea synnytti multimediateoksen Galleria Harmoniaan

Maapallolla asiat ovat mallillaan; ihmiskuntaa hallitsee kansainvälinen öljymonopoli Well-Well turvajoukkojensa pönkittämänä vaientaen kansalaisten vaimean vastarinnan.

Äkilliset hyökkäykset sen jalostamoja vastaan särkevät tämän rauhaisan yhteiskuntajärjestyksen. Ketkä ovat toiminnan takana, sitä tutkimaan lähetetään agentti Dean Dot. Pian maapallon asukkaat ja Dean joutuvat vastatusten avaruuden armottomien muukalaisten kanssa. Kenelle kuuluu maapallon öljy?

Well-Well on science fiction -kertomus grafiikan vedoksina. Fotoetsaus, polymeeri- ja erilaisilla syövytysmenetelmillä tehdyt vedokset toteuttaa jyväskyläläinen taidegraafikko Jyrki Markkanen. Tekstin on Markkasen alkuperäisidean pohjalta muokannut jyväskyläläinen käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Panu Pitkänen ja äänitehosteista vastaa tunnettu hel-sinkiläinen media-taiteilija Jari Haanperä.

Kuviaan varten Jyrki Markkanen on rakentanut pienoismalleja tapahtumapaikoiksi. Kertomuksen henkilöitä esittää oikeat ihmiset, osin nuket. Tarinan voi lukea tekstinä seiniltä, katsella vedoksina ja kuunnella autenttisina kuulokuvina äänipisteistä. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Valtion kuvataidetoimikunta ja ER-paino.

”Well-Well – taistelu öljystä”. Dean Dot and the Heavenly Hyacints on koettavissa 23.11. saakka Galleria Harmoniassa (Hannikaisenkatu 39). Well-Well kertoo tarinan grafiikan keinoin.

------

Monikulttuurinen Grande Fiesta tulee jälleen

Kaikille avointa Grande Fiestaa juhlitaan perjantaina 21. marraskuuta kello 18–20.30 Ammattiopistolla (Sepänkatu 3).

Ohjelmassa on taikuri Tomin monikulttuurinen show, Marakatti-yhtyeen rumpumusiikkia ja levyn julkistaminen, afgaanilaisten nuorten capoeira/akrobaatti -esitys, laulua, keppijumppaa, musiikkia ja kansantanssia.

Kahviossa on saatavilla Kotokahvilan leivonnaisia.

Juhlaan on vapaa pääsy. Sen järjestäjinä ovat monikulttuuriset projektit ja yhdistykset yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja oppilaitosten kanssa.
Juhlasta saa lisätietoja Kotokahvilasta p. 641 126 ja VaParista p. 625 905.

------

Hyvinvointia parantamaan


Fysioterapeutti Minna Parhiala puhuu aiheesta ”Voimavaralähtöisyys kokonaiskunnon edistämisessä”.

Tilaisuus järjestetään VaParissa (Kumppanuustalo, Seitti) keskiviikkona 12. marraskuuta kello 14–15.30.
Tervetuloa!

Lisätietoja:
VaParista, p. 625 905, vapari@jkl.fi.

------

Unien maailmasta Ikääntyvien yliopistossa

Ikääntyvien yliopiston loppuvuoden luentojen aiheina ovat keksijät, rauhanturvaajat, unet ja sairaudet.

20 eurolla pääsee opiskelijaksi sekä osallistumaan maksutta yleisluentosarjaan. Vuoroviikoin yleisluentojen kanssa järjestetään terveys- ja itsehoitoluennot, joille voi osallistua myös 4 euron kertamaksulla.

Kaikki luennot pidetään keskiviikkoisin klo 14–16 yliopiston päärakennuksen juhlasalissa, C1.
Ilmoittautua voi luennoilla sekä kesäyliopiston toimistossa. Esitetilaukset ja maksutiedustelut puhelinnumerosta 260 3738.

Loppuvuoden ohjelma:
Yleisluennot
12.11. Onko Suomi keksijöiden maa? Tekn.tri, h.c. Kari Sipilä
26.11. Suomalaiset rauhantur-vaajina. Eversti Pertti Seppänen
10.12. Onko elämä ainetta vai henkeä? Prof. Anto Leikola

Terveys ja itsehoito -luennot
5.11. Suolistosyöpä. Ylilääkäri, dos. Jukka-Pekka Mecklin
19.11. Unet -alitajunnan viestejä vai aivokuoren häiriöitä? Akatemiatutkija, PsT Antti Revonsuo
3.12. Ruoka ja diabetes. Vs. ravitsemussuunnittelija Eeva Nykänen

------

Joulumyyjäiset Sepänkeskuksessa

Sepänkeskuksessa kokoontuvista järjestöistä koostuva talotoimikunta järjestää joulumyyjäiset Sepänkeskuksessa, Kyllikinkatu 1, lauantaina 29.11.2003 klo 10–14. Tervetuloa joulumielisille ostoksille!

------

Kuokkalassa joulumyyjäiset

Kuokkalan kulttuuriklubi järjestää joulumyyjäiset Kuokkalan yläasteella sunnuntaina 30. marraskuuta klo 11–15. Myyntipöydät maksavat 10 euroa, varaukset tehdään numeroihin 618 633 tai 050 443 3820.

Sunnuntaina 7. joulukuute tehdään ostosmatka Ikeaan, hinta on 20 euroa (sisältää bussikuljetuksen). Lähtö Kuokkalasta klo 8, perillä ostosaikaa noin 3 tuntia. Ikeassa on myös mahdollisuus ruokailuun. Takaisin lähdemme n. klo 16. Sitovat ilmoittautumiset puh. 618 633 tai 050 443 3820.

------

Tietotekniikasta apua ja kipinää arkeen

Mitä hyötyä internet voisi tuoda arkeen? Miten voin lähettää sähköpostia? Millaisia sähköisiä palveluja on tarjolla? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastauksia maksuttomilla TIEKA-projektin järjestämillä atk-kursseilla.

Erityisesti ikääntyneille, työttömille, vajaakuntoisille ja maahanmuuttajille sekä sosiaali- ja terveysjärjestöille suunnattua koulutusta järjestetään viikoittain muun muassa Kumppanuustalolla, Vapaudenkatu 4:ssä.

Lisätietoja kursseista saa Kumppanuustalolla jaettavasta koulutuskalenterista, osoitteesta www.tieka.net tai puhelimitse projektin työntekijöiltä.

Lisätietoja ja ennakkoilmoittautumiset koulutuksiin: mikrotukihenkilö Jani Kekoni, puh.
050 464 1653 tai projektipäällikkö Hannele Rajaniemi, puh. 050 464 1652.

Maksuttomia koulutuksia Kumppanuustalolla

Perjantai 7.11. klo 9–12:
Tekstinkäsittely tutuksi 1 (työttömät)

Maanantai 10.11. klo 14–16:
Sähköposti tutuksi 1 (kaikille)

Tiistai 11.11. klo 15–17:
Sähköposti tutuksi 2 (kaikille)

Keskiviikko 12.11. klo 13.30–16:
Tekstinkäsittely tutuksi 3 (työttömät)

Perjantai 14.11:
Internet arjessa (+ATK-paja) klo 9–12.,
Sähköposti tutuksi (kaikille) klo 12–14.

Maanantai 17.11.
klo 14–16:Internet arjessa: Näin maksat laskuja (kaikille)

Keskiviikko 19.11.
klo 13.30–16, Tehoa tiedonhakuun

Perjantai 21.11.
klo 9–12:ATK-paja

Maanantai 24.11.
klo 14–16: Niksinurkka – ensiapua tietokoneellesi

Keskiviikko 26.11.
klo 13.30–16: Tehoa tiedonhakuun (ikääntyneet)

Perjantai 28.11.
klo 9–12. ATK-paja: Kurkista tietokoneen sisuksiin. Tietoa oman koneen hankintaan.

Maanantai 1.12.
klo 14–16: Internet arjessa: Näin asioit virastossa (kaikille)

Keskiviikko 3.12.
klo 13.30–16:Tekstinkäsittely tutuksi 1 (kaikille)

Perjantai 5.12:
ATK-paja klo 9–12. Tekstinkäsittely tutuksi 2 (kaikille)

Maanantai 8.12.
klo 13.30–16: Tehoa tiedonhakuun (kaikille)Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.11.2003.