Jyväskylä-lehti

Taiteilijavieras saapui Japanista

Kuva: Taidegraafikko Naoji Ishiyama, muusikkovaimo Chikako ja tytär Sakurako odottavat innolla suomalaista joulua.

Taidegraafikko Naoji Ishiyama saapui syyskuun alussa Jyväskylään perheineen Japanista, Nagoyasta. Naojin lisäksi perheeseen kuuluu muusikkovaimo Chikako, joka on jo mukana Harjun laulun kuorotoiminnassa sekä 5-vuotias tytär Sakurako.

Perhe on kotiutunut Pupuhuhtaan, jossa Sakurako käy päiväkerhoa oppien suomea. Naoji ja Chikako puolestaan ovat aloittaneet suomen kielen opinnot työväenopistossa. Perhe aikoo viipyä Jyväskylässä vuoden päivät, joten kielitaitoa varmasti ennättää hyödyntää.

Aamuisin Naoji pyöräilee tekemään taidetta Grafiikkakeskuksen grafiikan pajalle. Syyskuussa hän kävi pokkaamassa voittamansa palkinnon Krakovan kansainvälisessä grafiikkatriennaalissa ja lisäksi hän on jo ennättänyt opettaa jyväskyläläisiä alan harrastajia Grafiikkakeskuksen kurssilla.

Miksi valitsit Suomen ja Jyväskylän?
–  Olin nähnyt tietysti paljon kauniita luontokuvia ja tiesin Alvar Aallon, muumit sekä Suomen korkean tason informaatioteknologian alalla ja sen että täällä asuu hyvin vähän ihmisiä, Naoji kertoo.
–  Minulle oli yllätys kuinka vaikeaa oli saada tietoa Suomesta tavanomaisten matkailuesitteiden lisäksi, joten ajattelin että parhaiten tietoa saisi paikan päältä. Kesällä 2002 matkustin Suomeen ja Lahteen tutustumaan paikallisiin graafikoihin ja työtiloihin. Sieltä sain tiedon Jyväskylän grafiikan pajasta ja tulin käymään täällä. Pajan ja kaupungin energia tekivät minuun suuren vaikutuksen ja tunsin että tänne voisin tulla perheeni kanssa.

Mitä odotat vierailultasi?
–  Opetettuani kymmenen vuotta taidegrafiikkaa yliopistossa on valtavan mielenkiintoista ja vapauttavaa päästä keskittymään omaan tekemiseen ja vaihtamaan ajatuksia paikallisten taiteilijoiden kanssa, Naoji sanoo.
–  Minulla on myös näyttely tulossa Galleria Harmoniaan ensi vuoden elokuussa, mikä pitää varmasti minut työn touhussa. Toivon ja uskon että saan ilmaisuuni jotain uutta täällä ollessani. Olen kiinnostunut suomalaisten yhteydestä luontoon ja erityisesti teidän kesämökkikulttuuristanne, johon toivon voivani tutustua perheeni kanssa ensi kesänä.

Miten perheesi aikoo viettää joulua?
–  Kun siskoni Japanista saapuu joulukuun alussa käymme Rovaniemellä tapaamassa joulupukkia. Muuten haluaisimme viettää mahdollisimman suomalaista joulua perheen kanssa maistelemalla perinteisiä jouluruokia, poltellen kynttilöitä ja mitä kaikkea siihen sitten kuuluukaan. Minulle on jo luvattu toimittaa kunnon suomalainen joulukuusi, jonka koristelua jo suunnittelemme.

Anna-Leena Pesonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.11.2003.