Jyväskylä-lehti

Musiikkinäytelmä Kalle Päätalosta

Kuva: Kaupunginteatterissa voi tutustua Kalle Päätalon elämään musiikkinäytelmän muodossa. Kallea esittää Marko Tiusanen, Leena Päätaloa Taina Reponen. Mikko Ijäs

Tehdä saa kunhan ei pilkkaa, evästi kirjailijan vaimo

Kirjailija Kalle Päätalosta kertovan musiikkinäytelmän harjoitukset alkoivat Jyväskylän Kaupunginteatterissa lokakuun 16. päivänä.
Näytelmä saa ensi-iltansa tammikuun lopussa. Näytelmässä reaaliaika on vuodesta 1956, kun Päätalo päättää kirjoittaa Ihmisiä telineillä -romaanin, vuoteen 1964, kun hän jää vapaaksi kirjailijaksi.

Hanke on ollut vireillä jo pari vuotta, aina siitä asti, kun ohjaaja Mikko Rasila ja käsikirjoittaja
Aila Lavaste löysivät etsimänsä suuren, suomalaisen aiheen uuden musiikkinäytelmän sisällöksi.

Vaimo antoi luvan

Ennen varsinaisen suunnittelutyön aloittamista he kävivät Tampereella pyytämässä Leena Päätalolta luvan Kalle Päätalon teosten dramatisointiin.
–  Tehkää vaan – kunhan ette pilkkaa! Kalle sai elämänsä aikana kärsiä niin paljon ivaa ja pilkkaa, ettei sellaisen enää kuoleman jälkeen tarvitse jatkua, Leena Päätalo oli sanonut.
Ohjaaja ja koreografi Mikko Rasila kertoo, että musiikkinäytelmä sopi esityksen muodoksi sen sisällön vuoksi.

–  Valitsimme muodoksi musiikkinäytelmän, koska Päätalon maailmassa on paljon sellaisia elementtejä, niin kuin työnkuvaukset ja tukinuitot, joita ei oikeastaan voikaan kertoa mitenkään muuten kuin musiikin ja liikkeen avulla kertoo esityksen ohjaaja ja koreografian laatija Mikko Rasila.

Näytelmän musiikin säveltävät teatterin kapellimestari Jyrki Heikkilä ja Markku Suominen. Päätalon kotimaisemat loihtii suurelle näyttämölle lavastaja Risto Nykänen. Monikymmenpäisen esiintyjäjoukon puvustaa jo Rasilan aikaisemmista Jyväskylän vierailuista tuttu Irmeli Toivanen.

Avoimet harjoitukset

Ensimmäinen harjoituspäivä oli ainutlaatuinen. Illan lukuharjoitukseen avattiin ovet yleisölle, joka pääsi nyt ensimmäisen kerran teatterin historian aikana kokemaan ja näkemään miten pitkä matka kohti ensi-iltaa alkaa.

Mahdollisuus otettiin innostuneesti vastaan ja herätti halun päästä vielä toisenkin kerran tutustumaan Päätalon harjoitusprosessiin. Tekijät lupasivat täyttää tämän toiveen.

Marko on Kalle

Näyttelijä Marko Tiusasella on edessään iso haaste Kalle Päätalona. Hän näyttelee kirjailijaa 36–80 -vuotiaana. Pienen Kallen roolissa vuorottelevat lapsinäyttelijät Juhana Aho ja Joona Holma.

Miten Tiusanen valmistautuu suureen rooliinsa?
–  Voin tehdä roolin vain itseni kautta. Lopputulos ei olisi hyvä, jos lähden vain imitoimaan tai matkimaan Päätaloa. On mentävä sisään aiheen maailmaan, tutkittava, ymmärrettävä, tunnettava ja koettava itse. Tässä meidän näytelmässämmehän on kysymys taiteilijaksi kasvamisesta, kirjailijatiestä. Uskon, että se avautuu minulle oman näyttelijäksi kasvamiseni kautta.

------

Kalle Päätalo 1919–2000


–  Syntyi Taivalkoskella 1919
–  Aloitti jo 13-vuotiaana työnteon metsä- ja uittotyömiehenä
–  Toimi myös rakennustyömiehenä ja valmistui vuonna 1949 rakennusmestariksi
–  Esikoisteos Ihmisiä telineillä julkaistiin vuonna 1958
–  Vuodesta 1963 lähtien vapaana kirjailijana
–  Koillismaa-sarja, viisi romaania 1960–1969
–  Iijoki-sarja, 26 romaania 1971–1998
–  Nimitettiin professoriksi vuonna 1978
–  Promovoitiin Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vuonna 1994
–  Kirjoja on painettu hieman vajaat kolme miljoonaa kappaletta

Päätalo –  musiikkinäytelmä Kalle Päätalon kirjailijatiestä.

Ensi-ilta 24.1.2004 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Ohjaus ja koreografia Mikko Rasila, musiikki Jyrki Heikkilä ja Markku Suominen, lavastus Risto Nykänen, puvut Irmeli Toivanen. Mukana teatterin lähes koko näyttelijäkunta. Päätalon roolissa nähdään Marko Tiusanen, Leena Päätaloa esittää Taina Reponen. Kallen äidin, Riitun, roolissa nähdään Minna Aro ja isä Herkkona on Harri Laurikka. Pienen Kallen roolissa vuorottelevat lapsinäyttelijät Juhana Aho ja Joona Holma.

Liput 21 e/19 e/15 e teatterin lippumyymälästä. Avoinna ma–la klo 12–19, puh. 624 200.

Sirkka Helke

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.11.2003.