Jyväskylä-lehti

Valaistusteoksia kaupungissa 19.9. alkaen

Marraskuussa 2002 Jyväskylässä vieraili ryhmä ympäri maailmaa kutsuttuja valaistussuunnittelijoita. Kansainvälinen joukko valitsi kuusi kaupunkikohdetta, joihin rakennetaan valaistusinstallaatiot 19.9.–13.10. väliseksi ajaksi. Rakentaminen tapahtuu ELDA workshopin aikana.

ELDA workshop on kansainvälisesti arvostettu valaistusalan koulutustapahtuma, joka järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Suomessa. Workshopin järjestämisestä oli kiinnostunut useampikin kaupunki, mutta Jyväskylä tuli valituksi mm. ainutlaatuisen valaistuksen yleissuunnitelmansa ansiosta.

Suunnittelijat työryhmineen haluavat tuoda urbaaneista kohteista esiin aivan uudenlaisia piirteitä ja ominaisuuksia valon avulla.

Valaistavat kohteet muodostavat eheän kokonaisuuden. Jokaiselta valaistusteokselta on näköyhteys seuraavalle kohteelle ja ne sijaitsevat keskustan tuntumassa kävelyreittien varrella.
Valo on Jyväskylässä -tapahtuman avajaisiltana, perjantaina 19.9.2003, vasta valmistuneille installaatioille järjestetään kaikille avoin kiertokävely. Teokset puretaan 13.10.2003 ja tekninen kalusto siirtyy seuraavaan ELDA workshopiin Ruotsin Alingsåsiin.

----------

Väliaikaiset valaistusteokset:

1 Harju
Kaupunkia halkova Harju näkyy useimpiin paikkoihin keskusta-alueella. Valaistava paikka tarjoaa skotlantilaisen Laura Jonesin mielestä ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla valoa luonnollisessa ja silti dramaattisessa ympäristössä.

2 Soneran rakennus
Suomalaista syntyperää oleva valaistussuunnittelija Kai Piippo haluaa osoittaa, miten kuollut tila voidaan valaistuksen avulla herättää henkiin. Kulmittain kaupunginteatteria vastapäätä sijaitsevan seinän valaistuksen tarkoituksena on myös toimia inspiraation lähteenä vastaavien tilojen valaistussuunnitelmia tehdessä.

3 Jyväskylän kaupunginteatteri
Maailmankuulun teatterin ainutlaatuinen muoto ja koko herättivät berliiniläisen valaistussuunnittelija Michael Rohden mielenkiinnon. Michaelin tavoitteena on valaistuksen avulla korostaa teatterin julkisivun hienovaraisia yksityiskohtia ja näin luoda positiivista vaikutusta ympäristöönsä.

4 Ylikulkukäytävä Kilpisenkadun kohdalla
Ylikulkukäytävän keskeinen sijainti ja sen hyvä näkyvyys miltei vaativat valaisemista. Sillan rakenne sallii monenlaisia valaistusratkaisuja ja israelilaisen Gad Giladin tehtävä onkin etsiä ja analysoida eri vaihtoehtoja, jotta saadaan aikaan tasapainoinen kokonaisratkaisu.

5 Satama ja Kompassi
Sataman Kompassi -monumentin arkkitehtoniset elementit kiehtovat meksikolaista arkkitehti-valaistussuunnittelija Gustavo Avilésia. Suomalaisen arkkitehtuurin ja musiikin ystävänä tunnettu Gustavo tutkii teoksessaan pysähtyneen tilan ja liikkeen merkitystä valon keinoin.

6 Innovan julkisivu
Innova on Jyväskylän korkein ja huomiota herättävimpiä rakennuksia. Rakennuksessa toimii lukuisia teknologia- ja viestintäyrityksiä. Saksalaisen Antonius Quodt’n tavoitteena onkin rakentaa Innovalle ympäristönsä kanssa kommunikoiva ”uudenlaisen median valaistus”.

Uudet pysyvät valaistuskohteet:

A Kivääritehtaan valaistus Tourulassa
Arvokkaan alueen valaistus on osittain toteutettu ja toteutusta jatketaan. Valaistus korostaa toimisto- ja liikekiinteistön dynaamisuutta ja siellä toimivien yritysten laatua. Samalla valaistus luo tiellä liikkujille piristävän ja päivittäin muuttuvan kiintopisteen pimeän ajan kaupunkitilassa. Kivääritehtaan omistaa Jykes Kiinteistöt Oy.

B Vesilinna
Vesilinnan julkisivuvalaistus tuo rakennuksen voimakkaasti esiin niin kaukaa kuin läheltä nähtynä. Vesilinna toivottaa Jyväskylään tulijan tervetulleeksi kaupunkiin jo kilometrien päästä.

C Harjun portaat
Historiallisesti merkittävä Harjun portaat on kaupunkikuvallinen nähtävyys. Valaistus luo ”vanhanaikaisen” tunnelman korostaen ja esitellen rakenteen yksityiskohtia.

D Kain Tapperin veistos ”Yö” Kirkkopuistossa
Valaistus on akateemikko Kain Tapperin ja valaistussuunnittelija Roope Siiroisen valaistustaiteellinen yhteistyö. ”Yö on mystinen tila, jossa mielikuvitus ja sen pyörteet saavat otteen. Yöllä voit nähdä sen minkä päivä kätkee kirkkauteensa.” Hankkeesta on vastannut Jyväskylä Seura ry.

E Valon kuutio
Kari Alosen valoteos Lutakon puistossa on osa Rantaraittia.

F Rantaraitin valaistusta jatketaan Ylistönrinteen kohdalla
Jyväsjärven eteläranta on suunniteltu valaistuskokonaisuudeksi, jossa kauniit valaisimet heijastuvat vedenpinnasta ja samalla muodostavat sydämellisen detaljin maisemakuvaan. Valaistuksen pääidea – satupolku – toteutunee lähivuosina muodostaen Rantaraitille hauskan ja satumaisen tunnelman.

G Jyväsjärvensilta
”Golden Bridge” -työnimellä suunnitellun Kuokkalan sillan jylhää olemusta korostetaan ”kultaisilla” valoilla, jotka peilautuvat vedenpintaan. Valaistu silta ja vesielementti luovat yhtenäisen ja vuodenaikojen mukaan elävän pimeän ajan komean maisemakuvan.

Pysyvät valaistuskohteet perustuvat kaupungin vuonna 2000 teettämään Ulkovalaistuksen yleissuunnitelmaan.

Suunnittelu: Valoa – valaistusarkkitehtuuria Oy: valaistussuunnittelija ELDA Roope Siiroinen, valaistussuunnittelijat Annukka Larsen ja Arto Heiskanen.
----------

Kiinteistöjen valaistus- ja pihasuunnittelukilpailu alkaa

Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry on käynnistänyt kiinteistöjen valaistus- ja pihasuunnittelukilpailun, johon voivat osallistua kaikki keskusta-alueella sijaitsevat kiinteistöt.
Kilpailuun osallistutaan toimittamalla vapaamuotoinen valaistussuunnitelma Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:n toimistolle 10.9. mennessä.

Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin julkisivuvalaistuksen merkitystä ja kannustaa laatimaan kiinteistökohtaisia valaistussuunnitelmia. Kilpailun voittaja julkistetaan Valo on Jyväskylässä -tapahtuman yhteydessä.

Kiinteistöjen valaisemiseen on useita perusteita, yhtenä tärkeimmistä visuaalisuus.
Tyylikkäästi valaistu kiinteistö parantaa kaupunkikuvaa ja luo viihtyisyyttä ympäristöönsä. On myös selvää, että siisti ja valaistu tila joutuu harvemmin ilkivallan kohteeksi. Sopiva valaistus onkin omiaan lisäämään turvallisuutta kiinteistön alueella ja myöskin nostamaan kiinteistön arvoa.

Osallistuminen ei edellytä valaistuksen ammattilaista, vaan suunnitelmat voivat olla hyvin vapaamuotoisia. Ne voivat olla esimerkiksi valokuvia, maalauksia tai karttoja, joista käy ilmi suunniteltu valaistus ja valaistavat kohteet.

Suunnitelmassa tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida kiinteistön viherympäristö ja sen kehittäminen yhdessä valaistuksen kanssa. Kiinteistö ei sitoudu mihinkään kustannuksiin osallistuessaan kilpailuun.

Paras suunnitelma palkitaan rahapalkinnolla. Palkinto on käytettävissä joko valaistussuunnitelman viimeistelyyn kilpailun voittaneen idean pohjalta tai valaistuksen toteuttamiskustannuksiin.

Lisätietoja:
Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry
toiminnanjohtaja Jaakko Selin
puh. (014) 615 410
elavakaupunkikeskusta@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/valo/kilpailu

Jaakko Selin

Tietoa kodin valaistuksesta

Avoin yleisötilaisuus Aalto-salilla 27. syyskuuta

Hallitun valaistuksen ja harmonisten värien yhdistelmällä saadaan lisättyä niin kodin kuin puutarhankin viihtyisyyttä. Markkinoilla on kymmeniä erilaisia valaisimia sekä sisä- että ulkokäyttöön ja riemunkirjava valikoima sisustustekstiilejä. Uuteen kotiin muutettaessa investoidaan usein suuriakin summia sisustukseen. Toisaalta jo pienilläkin muutoksilla saadaan kotiin uutta, piristävää ilmettä.

Asiantuntevalle avulle on tarvetta tässä värien ja valojen mahdollisuuksien viidakossa. Aalto-salilla järjestetäänkin osana Valo on Jyväskylässä -tapahtumaa lauantaina 27. syyskuuta Kodin valaistuspäivä. Tapahtuma on maksuton ja tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille.

Pimeän ajan puutarhavalaistus

Kesällä keskiyön aurinko ja puutarhan väriloisto häikäisevät, mutta pimeän aikaan piha jää turhan usein pimentoon.

Jyväskyläläinen suunnitteluhortonomi ja yrittäjä Jarmo Väisänen valottaa pihavalaistuksen periaatteita omassa puheenvuorossaan Kodin valaistuspäivässä.
– Haluan tuoda esille, mitä puutarhassa kannattaa valaistuksen avulla korostaa ja kuinka valaisimet kannattaa sijoittaa. Pientalorakentajille ja -saneeraajille asiantuntijan neuvot ovat suureksi avuksi valaistusratkaisuja pohdittaessa. Toki samat periaatteet sopivat myös kerrostalon pihavalaistussuunnittelun avuksi, kokonaisvaltaista piha- ja ympäristösuunnittelua tekevä Jarmo kertoo.

Hän itse päätyi alalle vuosia sitten.

– Ensimmäinen kosketus puutarha- ja viheralaan oli kesätyöpaikka ja sillä tiellä olen. Valaistus on pihan suunnittelun ja rakentamisen tärkeä osa. Haasteenani on valaistuksen avulla saada pitkän pimeän kauden ajaksi uutta ilmettä ja iloa piha-alueille ja katukuvaan, Jarmo kiteyttää.

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/valo tai numerosta 044 574 7373/Miia Rahkola.

Marita Hurme

Marita Hurme

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.8.2003.