Jyväskylä-lehti

Sipi opastaa siivouksen saloihin

Kuva: Sipi Sammakko opastaa Tapiolan päiväkodin lapsia järjestyksen pidossa. kuva Ilkka Pietarinen

Siivoaminen voi olla lapsista mukavaa, jos vain osaa vetää oikeasta narusta. Sipi Sammakko innostaa 5–6-vuotiaita Ruusuja Tapiolan päiväkodissa pitämään tavarat paikoillaan, siivoamaan jäljet ja tarttumaan pölypyyhkeeseen.

– Lapset ovat innoissaan. Otamme heitä mukaan arjen askareisiin ja opastamme huolehtimaan omalta osaltaan päiväkodin siisteydestä ja viihtyisyydestä, kertoo lastenhoitaja Eila Jämsä.

Kun vaatteet ja kengät ovat omassa naulakossa ojennuksessa tai ruokailu sujunut ryhmältä ilman suurempia sotkuja, ilmestyy maaginen tarra: hymynaama tai veikeä Sipi Sammakko. Siisteys ja järjestyksenpito on palkittu. Jos taas kurakengät kulkeutuvat liian kauaksi ja lelut jäävät levälleen, voi tarralla olla surunaama. Silloin mietitään, mistä ilme johtuu.

– Sovellamme siivouskoulua normaaliin toimintaan lasten kanssa, emmekä tee tästä liian suurta asiaa. Aihe soveltuu päivän ohjelmaan esimerkiksi askarrellen, laulaen tai pikku tehtäviä hoitaen.

Lasten vanhemmat ovat myös kiinnostuneita päiväkodin siivouskoulusta. Tavoitteena on, että lasten innostus jatkuu myös kotona.

Vastuuta laajemmin ympäristöstä

Siisteyden ei tarvitse olla tylsää, vaan monimuotoista toimintaa, minkä tavoitteena on edistää viihtyisyyttä ja lisätä mielenkiintoa omaa ympäristöä kohtaan.

Ruusut ovat reilun kuukauden olleet Sipi Sammakon siivouskoulun ensimmäisiä oppilaita. Kiinteistöteknisiä palveluja tuottava kaupungin Total Kiinteistöpalvelu toi Siivousteknisen liiton idean Jyväskylään. Muualla Suomessa päiväkodeissa ja ala-asteilla koulu on pyörinyt jo useampia vuosia.

– Kun jokainen ihminen kasvatetaan pienestä pitäen huolehtimaan järjestyksestä ja lähiympäristön puhtaudesta, säästetään siivous- ja korjauskustannuksia, vähennetään turhaa energian kulutusta ja alennetaan erilaisten onnettomuuksien riskimahdollisuuksia, painottaa suunnittelija Niina Poikonen Totalista.

Kokemusten jälkeen mietitään, siirtyykö Sipi Sammakko siivouskärryineen myös muihin päiväkoteihin ja kouluihin.

Helinä Mäenpää

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.