Jyväskylä-lehti

Keväisissä tunnelmissa Jyväskylän päivän viettoon

Kuva: Mikki Hiiri merihädässä-konsetissa la 22.3. klo 15 Siltasalissa Bianca Morales, Pentti Rasinkangas sekä jousilla ja puhaltimilla täydennetty Loiskis esittävät tuttuja lastenlauluja vuosikymmenteen takaa. Konsertin johtaa Jani Uhlenius (vas).

Jyväskylä on perustettu vuonna 1837 eli kaupunki täyttää tänä vuonna 166 vuotta. Syntymäpäivä on lauantaina 22. maaliskuuta ja samana viikonloppuna on kevätpäivän tasaus, joten juhlikaamme syntymäpäiväsankaria keväisissä merkeissä.

Jyväskylän päivän viikonloppuun on kerätty monenlaista ohjelmaa kaupunkilaisten iloksi ja virkistykseksi. Tarjolla on ulkoilutapahtumia, tutustumista kaupungin lähihistoriaan ja kotikaupungin palveluihin, koko perheen tilaisuuksia ja lastenkulttuuria sekä muuta kulttuuritarjontaa lukuisten konserttien, näyttelyiden ja teatteriesitysten merkeissä.

Menneisyys löytyy kirjoista ja tapahtumista

Lauantaina voi monissa tilaisuuksissa tutustua sekä kaupungin lähihistoriaan että nykypäivään. Kaupungintalolla voi tavata mm. kaupungin johtoa ja tutustua ajankohtaisiin kaavoitusasioihin. Kortepohja-forum tarjoaa tapahtumia koko päiväksi ja Säynätsalon saaristokaupunginosan historiaan ja nykypäivään voi tutustua kiertoajelulla.

Tänä vuonna Jyväskylän päivän ohjelmassa haluttiin huomioida viime vuosien aikana valmistuneet asuinaluehistoriikit: kymmenen kaupunginosateosta esitellään lauantaina Minnansalissa Olli Kaikkosen johdolla.

Lähimenneisyyteen palataan myös illanvieton merkeissä, sillä Jyväskylä Seura ry:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta ja tapahtumaa juhlitaan Wanhan Ajan Iltamissa.

Lapsille musiikin ja ulkoilun iloa

Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksella on useita konsertteja. Säynätsalossa Loiskis esiintyy Nelitahti-kokoonpanolla ja nostalgisessa koko perheen konsertissa Mikki-Hiiri merihädässä soivat tutut lastenlaulut menneiltä vuosikymmeniltä.

Häntä pystyyn -levynjulkistamiskonsertissa esiintyy ammattikorkeakoulussa musiikkileikkikoulun opettajiksi opiskelevia nuoria.

Viikonloppuna nähdään myös nukketeatteria: Pupusoppaa ja ketunleipiä on jyväskyläläisten Ilona Lehtorannan ja Niina Kangasmetsän toteuttama hauska tarina Pupusta ja Ketusta. Anni ja tinasotamies on teatteri Capellen nukkenäytelmä ja mielikuvituksen maailmaan sukelletaan sekä Jonnin korvat että Prinsessa ja lohikäärme -satuesityksissä.

Ulkoiluun liittyviä tapahtumia on eri puolilla kaupunkia. Yrttisuon ja Pupuhuhdan perhepuistoissa on tapahtumat, joissa on leikki- ja toimintapisteitä. Sunnuntaina Laajari kutsuu perheet laskettelemaan ja Muuratsalossa järjestetään myös ulkoiluiltapäivä.

Konsertteja ja näyttelytarjontaa

Viikonlopun ohjelmassa on runsaasti musiikkia. Puhkupillien 20-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan sävelmuistoja orkesterin toiminnan ajalta ja Leena Pyylammen ja Tuula Turpeisen lauluillassa on luvassa tunnelmaa ja satiiria omakohtaisten laulujen kautta.

Suomalainen musiikkikampus järjestää myös useita konsertteja. Sunnuntaina ohjelma päättyy Schubert-konserttiin, jonka soittajat ovat maamme kamarimusiikin huipputasoa.

Jyväskylän päivää vietetään myös vanhusten palvelukeskuksissa. Kyllikinkadulla järjestetään vanhusten omista korteista ja valokuvista näyttely, jossa esitellään kaupunkia kuvin ja tarinoin ja Piippukadulla, Nevakadulla ja Akseli ja Elina -kodissa on runomatineat.

Alvar Aalto -museoon, Jyväskylän taidemuseoon, Keski-Suomen museoon ja Suomen käsityön museoon on vapaa pääsy sekä perjantaina että lauantaina.

Museoissa on runsaasti näyttelyihin liittyvää oheisohjelmaa ja opastettuja kierroksia. (Museoiden Jyväskylän päivän tapahtumat esitellään museokalenterin yhteydessä sivulla 7.)

Kuvat (alla):
1. Schubert-konsertissa esiintyy mm. Focus-pianotrio, jossa soittavat Katariina Liimatainen, piano (vas.), Liisi Nuora-Kapanen, viulu ja Juha Malmivaara, sello. konsertti Sunnuntaina 23.3. klo 16 Nikolainkulmassa.
2. Matkailuoppaiden järjestämät perinteiset kaupunkikiertoajelut suuntautuvat tällä kertaa Säynätsaloon, jonka liittymisestä Jyväskylään tulee kuluneeksi 10 vuotta. Kiertoajelun aikana kuullaan tarinoita Säynätsalon historiasta ja nykypäivästä sekä vieraillaan muun muassa Säynätsalon kirkossa ja tutustutaan 50 vuotta sitten valmistuneeseen Alvar Aallon maineikkaimpiin kuuluvaan työhön, Säyntäsalon kunnantaloon.
3. Nukkenäytelmä Pupusoppaa ja ketunleipiä esitetääön perjantaina 21.3. Nikolainsalissa.


Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.