Jyväskylä-lehti

Latunautintojen paras aika alkoi

Kuva: Ladun Maja on hiihtävän kansan kohtaamis- ja lepopaikka. Eri-ikäisillä talviliikkujilla on valinnanvaraa kaupungin laajassa latuverkostossa ja järvien jäillä samoillessaan. Kuva: Ilkka Pietarinen.

Monen hiihtäjän parhaat liikuntamuistot ovat peräisin aurinkoiselta kevätjäältä. Nyt ovat meneillään juuri ne ajat, jolloin kannattaa sitoa vyötäisille termos kuumaa mehua ja panna menoksi vaikkapa Päijänteellä risteileville laduille.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelukeskus ylläpitää yhteensä yli 200 latukilometriä. Päijänteellä näistä laduista on 60 kilometriä.

Toisentyyppistä sivakoinnin iloa voi kokea esimerkiksi Laajavuoren metsissä ja vauhdikkaissa rinteissä. Jyväskylän Laajavuori Oy:n ylläpitämissä Laajavuoren alueen laduissa riittää haastetta sekä kunnonkasvattajalle että aloittelijalle.

Jyväskylän Laajavuori Oy:n toimitusjohtaja Heikki Pasasen mukaan suosituin Laajavuoren lenkeistä on Kuntokymppi, joka kulkee Vuorilammen kuvetta, kiertää vuoren, johtaa Ruokkeen suuntaan ja lopulta Myllyjärvelle ja palaa valaistua linjaa pitkin takaisin Laajariin.

– Leppoisa lenkki, joka tarjoaa kauniita maisemia. Yksi alamäki on tällä lenkillä vähän hankalampi, varovaisuutta kannattaa noudattaa ja tulla alas vaikka tamppaamalla, jos vauhti hirvittää, Pasanen toteaa.

Hän suosittelee myös retkeä Laajarista Ladun Majalle (p. 244038), joka on avoinna vain viikonloppuisin kello 9.30-16. Reitti kulkee maakuntauraa pitkin ja matkaa kertyy kahdeksan kilometriä.

--------

Jyväskylän ladutJyväskylän kaupungin liikuntapalvelukeskuksen ylläpitämät ladut

Ladut jakaantuvat eteläiseen, läntiseen, pohjoiseen ja itäiseen latuverkostoon. Eteläisestä ja läntisestä latuverkostosta on yhteydet Laajavuoreen ja Ladun Majalle sekä Riihivuoreen.

Eteläisen puolen suosituimpia latureittejä ovat Sippulanniemen reitistö ja jääladuista Tikka Keljonlahti. Myös Jyväsjärvellä retkiluistelurataa kiertävä latu on suosittu varsinkin keväisin. Jyväsjärveltä Alban rannasta maalaiskunnan puolelle Noukanniemeen johtava kahdeksan kilometrin mittainen jäälatu viehättää pidempää tasaista reittiä haluavaa.

Metsäreittien plussaa puolestaan ovat nuotiopaikat ja laavut, jotka tarjoavat mukavia levähdyspaikkoja retkihiihtäjille.

Latukarttoja voi ostaa Nikolainkulman neuvonnasta, (Asemakatu 6), Liikuntapalvelukeskuksen infosta (Rautpohjankatu 6) sekä Laajavuoren hiihtokeskuksesta. Päijänteen jääladut ovat osittain vain perinteisellä ladulla varustettuja. Muilla laduilla on väylät sekä perinteiseen että luisteluhiihtoon.

Ladun maja (p. 244038) on hiihtokaudella avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9.30-16. Ampujien Maja on avoinna viikonloppuisin 10-15.30.

--------Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.