Jyväskylä-lehti

Moottoripyörät valtaavat Suomen käsityön museon

Kuva: Autot yleistyivät 1960-luvulla, moottoripyörät vähenivät. nyt on nostalgian ja käsityön aika.

Itse tehdyt moottoripyörät valtaavat Suomen käsityön museon Jyväskylässä kevään ajaksi. PitkäPinna -näyttelyssä kerrotaan omin käsin tekemisen ja rakentelun merkityksestä motoristien harrastuksessa. Näyttely on esillä 4.5.2003 saakka. Se on suunnattu kaikille moottoripyöristä, tekniikasta ja rakentelusta kiinnostuneille.

Suomen käsityön museo tuottaa näyttelyn yhteistyössä harrastajien kanssa. Rakennettu moottoripyörä kertoo aina myös omistajastaan - kiinnostuksen kohteista, taidoista, pitkäjännitteisyydestä ja intohimoista. Esillä olevat pyörät eivät ole vain näyttelyesineitä, vaan niillä myös ajetaan.
Moottoripyörällä on Suomessa yli satavuotinen historia. 1960-luvulla moottoripyörä koki inflaation autojen yleistymisen vuoksi. Siihen saakka se oli ollut joka miehen menopeli, jolla ajeltiin arkiasiat ja vapaa-ajan huvit. Samalla moottoripyörä alkoi kehittyä nuorison harrastusvälineeksi -vapauden ja voiman symboliksi.

PitkäPinna-näyttelyyn liittyy myös työnäytöksiä, jotka järjestetään museon aulassa perjantaisin 7.3.-11.4. klo 12-16.30. Aiheina ovat mm. moottoripyörän entistäminen, museoajoneuvotarkastus sekä moottoripyörän, ajovarusteiden ja kypärän koristemaalaukset. Työnäytöksiin on vapaa pääsy. Moottoripyörämuotia esitellään käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen pienessä näyttelytilassa.

Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25) on avoinna ti-su klo 11-18. Pääsymaksut aikuisilta 5 euroa, alle 18-vuotiaat ja alan opiskelijat ilmaiseksi. Perjantaisin kaikille vapaa pääsy. Lisätietoja PitkäPinna -näyttelystä: Suomen käsityön museo, puh. 624 945 sekä näyttelyintendentti Mikko Oikari, mikko.oikari@jkl.fi, puh. 624 944.Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.