Jyväskylä-lehti

Romuarkki täyttyy mielikuvitushahmoista

Poisheitetty herää eloon kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä

Kuvataidekoulun opiskelijoiden kodeissa oltiin tarkkoina viime syksynä. Nurkissa lojuvista vanhoista leluista, kelloista, tekstiileistä, purkeista ja purnukoista muovattiin mielikuvitushahmoja kevään Encore, uudelleen, again -näyttelyyn, joka on nähtävillä Keski-Suomen Museossa (Alvar Aallon katu 7) 20. huhtikuuta saakka.

- Näyttelyn kolmiulotteinen Romuarkki-laiva saatiin täyttymään taidokkaista, persoonallisen näköisistä ötököistä ja hahmoista, kiittelee koulun rehtori Klaus Savolainen 4-20-vuotiaiden oppilaiden töitä.
Näyttelyssä on arkin lisäksi esillä kuvataidetta maalauksista savitöihin ja digitaalisiin kuviin sekä koulun arkkitehtuurilinjan oppilaiden suunnitelmia ja pienoismalleja.

Kuvataidetta, arkkitehtuuria, kursseja

Valtaosa Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulun oppilaista aloittaa opiskelun 7-9-vuotiaina.
- Aluksi harjoitetaan taiteen tekemisen perusteita, mutta iän myötä painottuu oma tekeminen ja oppilas alkaa saada välineitä hahmottaa kuvallisia näkemyksiään itse, Savolainen sanoo.

Opiskelun on tarkoitus avartaa nuorten silmiä tarkastelemaan visuaalista ympäristöä. Tämä taito on Savolaisen mukaan yhtä tärkeää tulevalle insinöörille kuin tulevalle taiteilijallekin.

Yli puolet koulun opiskelijoista sijoittuu oletettavasti aikuisena sellaisiin ammatteihin, joissa kuvallista hahmotusta tarvitaan.
- Moni on esimerkiksi luokanopettaja, lastentarhanopettaja ja osa on pyrkinyt ja päässytkin taideteolliseen korkeakouluun, Savolainen kertoo.

Taiteen perusopetukseen kuuluu koulussa kuvataiteen lisäksi arkkitehtuuri, jota nyt opetetaan koulussa seitsemättä vuotta.
- Arkkitehtuurilinjalla voi aloittaa opiskelut seitsemänvuotiaina. Silloin opetus lähtee omista havainnoista ja mielikuvista leikin ja mielikuvituksen kautta. Mutta samoja asioita siinä käydään läpi kuin oikeassakin arkkitehtuurissa, esimerkiksi massojen sijoittelua, rakennusten ulkonäköä, sisätilojen suunnittelua ja ympäristön suunnittelua yleensäkin, Savolainen sanoo.

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.