Jyväskylä-lehti

BetoniHank levyttää maineikkaassa seurassa

Kuva: Betonihank levyttää Megamanian leivissä. Sinkku tulee ulos huhtikuussa, toinen syksyllä ja pitkäsoitto julkaistan ensi vuoden alussa. Kuva Tommi Antonen.

Jyväskylän Popcity-sinkkusarjan esikoisena julkaistiin vuosi sitten BetoniHank-yhtyeen single Liikkumatta. Sinkku herätti kiinnostusta sekä toimittajissa että useammissakin levy-yhtiöissä ja BetoniHank kävi pitkin vuotta sopimusneuvotteluja useammankin eri yhtiön kanssa.

Helmikuun neljäntenä päivänä BetoniHankin Mikko Karjalainen, Tapsa Lehtonen ja Tero Pekkarinen viimein hurauttivat autolla Helsinkiin allekirjoittamaan levytyssopimusta. Solisti Manne Ikonen, siviiliammatiltaan puuseppä, joutui jäämään Jyväskylään kiireellisen työkomennuksen vuoksi - purkamaan messuhallin romahtanutta kattoa.

Levy-yhtiö on helsinkiläinen Megamania, jonka muita kiinnityksiä ovat muun muassa Ultra Bra, Tuomari Nurmio, Kotiteollisuus, Absoluuttinen Nollapiste ja viime syksyn radiosuosikkitulokas Teleks. Sopimuksen yksityiskohtia hiomassa oli apuna myös yhtyeen keikoista vastaavan Piikkikasvi-ohjelmatoimiston Kari M. Pössi.

Kiviaineksista tehty

BetoniHankin musiikki on suomenkielistä, ”isolla kädellä veistettyä oivaltavaa rokkia”. Suuren osan kokonaisuudesta muodostavat Mikko Karjalaisen oivaltavat ja selkeästi oman maailman omaavat suomenkieliset tekstit.

Mitään niin sanottua suomipoppia BetoniHank ei kuitenkaan ole. Bändin musiikkia voisi luonnehtia esimerkiksi yhdistelmällä hiekka + vesi + sementti; ei juurikaan pullaa eikä metallia.
Lavailmeessä hallitsevaksi tekijäksi nousee lieksalaislähtöinen "puolihullu” solisti Manne karismaattisella äänellään ja pelottavalla olemuksellaan.

BetoniHankin singlen äänitykset alkavat maaliskuussa ja sinkku tulee ulos huhtikuussa. Syksyllä ilmestyy toinen single ja varsinainen pitkäsoitto julkaistaan vuoden 2004 aluksi. Pekka Aarnio tuottaa sekä sinkut että pitkäsoiton yhteistyössä yhtyeen kanssa.

Vaan mitä sanoo nyt kitaristi-biisintekijä Karjalainen, hymyilyttääkö?
– Kyllähän tämä touhu aina silloin tällöin vähän tuppaa hymyilyttämäänkin, Karjalainen vastaa.

Jonna Paananen, Jelmu ry

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.