Jyväskylä-lehti

Vaalipäivä 16.3. lähestyy

Kuva: Aänioikeuden todistava ja oikean äänestypaikan kertova ilmoituskortti on tärkeä paperi. Kuva Ilkka Pietarinen.

Tarkista äänestyspaikkasi sijainti, ota mukaan henkilöllisyystodistus ja ilmoituskorttiÄänestäminen on helppoa vaalipäivänä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama seikka.
– Ensinnäkin kannattaa varmistua siitä, että menee varmasti omaan äänestyspaikkaansa eli juuri siihen, joka on merkitty kotiin tulleeseen äänioikeusilmoituskorttiin, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Erja-Maija Keskinen-Suvitie. Varsinaisena vaalipäivänä ei siis voi mennä enää äänestämään itse valitsemassaan paikassa, toisin kuin äänestettäessä ennakkoon.

Toinen muistettava asia on henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kuvallinen Kela-kortti, passi tai ajokortti, sillä äänestämisen edellytyksenä on selvitetty henkilöllisyys.

Poliisilaitos myöntää maksutta tilapäise henkilöllisyystodistuksen äänestämistä varten, jos muuta henkilöllisyystodistusta ei ole.

Kolmas muistettava asia on ilmoituskortti. Se kannattaa ottaa mukaan, sillä se nopeuttaa äänestämistä. Ehdoton edellytys äänestämiselle ilmoituskortti ei kuitenkaan ole.
– Ilmoituskortista voi olla hyötyä vielä siinäkin tilanteessa, kun huomaa erehtyneensä paikasta. Oikea paikka osoitteineen löytyy ilmoituskortista.

Äänestyspaikat voivat olla lähekkäin.

Äänestyspaikan tarkka sijainti kannattaa tarkistaa jo ennen kuin lähtee äänestyspaikalle, sillä esimerkiksi Kuokkalassa on kaksi äänestyspaikkaa lähellä toisiaan. Toinen äänestyspaikka on Kuokkalan koululla ja toinen Pohjanlammen koululla.

– Myös Kaupungintalolla sekä Cygnaeuksen ja Huhtasuon kouluilla on kussakin kaksi äänestyspaikkaa. Sisätiloista löytyvät kyltit, jotka ohjaavat eri äänestysalueiden äänestyspaikkoihin, Keskinen-Suvitie kertoo.

Lisätietoa vaaleista ja äänestämisestä saa internetistä esimerkiksi oikeusministeriön vaalisivulta http://www.vaalit.fi. Sivut sisältävät ehdokastiedot koko maasta ja oman keskusvaalilautakunnan toimistosta (puh. 624278).Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.