Jyväskylä-lehti

Vanhan rautatieaseman uusi elämä

Antiikkikauppias Hannu Toivonen on saanut liiketilat entiseltä Jyväskylän rautatieasemalta. Entisen asemaravintolan tiloihin muuttaa matkailuyrityksiä, toimistotilaa talossa on vielä vapaana. Kuva: Ilkka Pietarinen

Jyväskylän vanha asemarakennus heräsi uudestaan eloon helmikuun lopulla avatun antiikkikaupan myötä. Suojeltava rakennus säilyy ennallaan, mutta odotussalin penkit ja lipunmyyntitiskit ovat tehneet tilaa vanhoille huonekaluille, tauluille, valaisimille ja puukoristeveistoksille.

- Asema-alue on juuri oikeanlainen miljöö antiikkikaupalle. Sijainti on keskeinen, joten tähän on helppo piipahtaa vaikka heräteostoksille. Suunnitelmissa on myös kahvion avaaminen liikkeen yhteyteen, jotta ihmiset voivat huilata, ottaa pullakahvit ja jatkaa sitten kierrostaan, liikkeen pitäjä Hannu Toivonen sanoo.

Liikkeessä on myytävänä muun muassa eri aikakausien tyylihuonekaluja, koti- ja ulkomaisia tauluja sekä keräily- ja sisustustavaraa. Tavarat ovat peräisin arvoirtaimistoista tai kuolinpesistä, osa on hankittu eri puolilta Eurooppaa. Koristepuuveistokset on tuotu maahan Thaimaasta.

- Tämä on siitä erikoinen ala, että ihmiset hakevat yleensä jotain määrättyä tavaraa. Tällä hetkellä kysytyimpiä tuntuvat olevan vaaleat rokokoo-kalusteet sekä siistit jugend- ja talonpoikaishuonekalut, Toivonen kertoo.

Aseman Antiikki ja Kaluste on avoinna arkisin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-15. Sunnuntaisin järjestetään toisinaan myyntinäyttelyjä, joista ilmoitetaan erikseen.

Suunnitelmat avoinna

Antiikkikaupan vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi. Alueen rakennusten ja puiston käyttösuunnitelmat ovat vielä avoinna. Alustavia luonnoksia on olemassa, mutta lopullisia päätöksiä ole vielä tehty. Tavoitteena on kuitenkin palauttaa asemakaavalla suojeltu alue lähemmäksi alkuperäistä asuaan.

- Toiveena olisi saada vanhaan asemarakennukseen ja sen ympäristöön kulttuuritoimintaa ja -palveluja, jotka sopisivat miljööseen hyvin. Antiikkikauppakin voisi olla yksi mahdollisuus pysyvämmäksi ratkaisuksi, jos se osoittautuu toimivaksi, Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöjohtaja Esko Eriksson pohtii.

Rakennuksen toinen pääty tullaan Erikssonin mukaan purkamaan jossain vaiheessa. Tiloissa toimivan ravintolan vuokrasopimus on voimassa vuoden 2004 loppuun saakka. Matkakeskuksen ja vanhan asemarakennuksen välissä sijaitseva alkuperäinen asemaravintola on parhaillaan remontissa.

Maaliskuussa siihen muuttavat matkatoimisto Jyväskylään Oy sekä toinen matkailualan yritys, Grabar Consulting. Yläkerrassa on vielä vapaana noin sata neliömetriä toimistotilaa, joihin kaupunki etsii vuokralaista.

- Myynti- ja markkinointiyhtiömme siirtyy asema-alueelle, mutta toinen matkailutoimija eli Nikolainkulman matkailuneuvonta säilyy Nikolainkulmassa, Jyväskylään Oy:n toimitusjohtaja Tuula Poutanen kertoo.

Suojeltua asema-arkkitehtuuria

Jyväskylän vanha asemarakennus valmistui vuosina 1896-1897. Bruno Granholmin tyyppipiirustusten mukaan tehtyä rakennusta on muutettu vuonna 1917 ja laajennettu vuosina 1921 sekä 1968-1969. Viimeisin muutos on vuodelta 1985, jolloin eteläpäädyn toimistohuoneet muutettiin kahvilaksi. Museoviraston mukaan muutostyöt ovat pelkistäneet rakennuksen koristeellista, kansallisromanttista ulkoasua, mutta sitä voidaan edelleen pitää edustavana asema-arkkitehtuurina.

- Odotussalia siistittiin 1990-luvun alussa. Samassa yhteydessä uusittiin lipunmyyntitiskit ja kahvila muutti rakennuksen eteläpäätyyn. Kun matkustajamäärät rautateillä kasvoivat, vanha asemarakennus kävi väistämättä ahtaaksi ja tukkoiseksi, VR:n kiinteistöpäällikkö Veikko Törmänen muistelee.

Vanhan asema-alueen muut rakennukset ovat vuosilta 1986-1921. Alkuperäinen asemaravintolan rakennus toimi myöhemmin VR:n hallintorakennuksena. Alueeseen kuuluvat myös vanhan asemarakennuksen eteläpuolella sijaitsevat asuin- ja ulkorakennukset. Asemapäällikön pihapiirin erottaa muusta alueesta Lutakon suunnasta tuleva jalankulkusilta.

Kuva: Arvokkaalla nukella on uusi koti. Kuva Ilkka Pietarinen.


Jukka Muukkonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.