Jyväskylä-lehti

Kun isoäiti sähköpostia lähetti

Kuva: Viitanetissä pääsee surfaillen selvittämään vaikkapa suosikkinäytelmän esityspaikan, lippuvaraukset ja juna-aikataulut haluttuun päämäärään. Daisy Holopainen ja Pirkko Koponen ovat innostuneet tietokoneen käytöstä, kun kerhossa uuteen harrastukseen saa myös hyvän ohjauksen. Kuva Ilkka Pietarinen.

Viitakodin Päiväkeskuksessa (Viitaniementie 24, A-rakennus) kokoontuu maanantaisin kello 12–16 joukko innostuneita nettailijoita.

Jyväskylän Vanhusten Huolto ry:n hallinnoiman ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman Aluetyöstä voimaa asukkaille –projektin projektityöntekijä Mira Rinta-Keturi kertoo, että noin 75-vuotta täyttäneille tarkoitetussa maksuttomassa nettikahvilassa tekniikka saadaan palvelemaan käyttäjää.

– Nettikahvilassa eli Viitanetissä käy joka maanantai noin kymmenen henkilöä, joita kutakin opettavat kolmen vartin ajan Jyväskylän kesäyliopiston Geronet-hankkeen tutorit.

Kahdella koneella on verkkoyhteys. Viitanetissä kävijöitä kiinnostaa eniten sähköpostin lähettäminen sukulaisille ja kaukana asuville ystäville. Oman elämänkerran kirjoittaminen on myös monen aikeissa, Rinta-Keturi tietää.

Osa maksaa laskunsa nettikahvilassa ja muutkin nettipohjaiset palvelut kiinnostavat. Lisäksi surffaillaan ja katsellaan kaikkea verkon tarjontaa. Osa nettikahvilan käyttäjistä on hankkinut tietokoneen myös kotiin itselleen.

65-vuotias Saara Virtanen on harjoitellut sähköpostin lähettämistä ja käyttänyt internettiä hakiessaan tietoja taidenäyttelyistä.

– Kerhossa on innostuneita ihmisiä ja mukava ilmapiiri. Itsekin innostuu sitä mukaa, kun oppii enemmän, Saara Virtanen sanoo.

Hän ei ole vielä päättänyt hankkia omaa konetta, vaikka jälkikasvu on sellaistakin hänelle suositellut. Työelämässä hän on aiemmin käyttänyt päätettä, mutta ei sähköpostia eikä internettiä.

Oma kotisivu ikäihmisten palveluista

Mira Rinta-Keturin projektissa keskeisimpänä osana on palveluohjauskotikäyntien tekeminen Viitaniemen alueella asuville ikääntyville omatoimisen kotona asumisen tukemiseksi. Tähän liittyen Mira tuotti alueellisen seniori-internetsivuston, joka on tarkoitettu välittämään tietoa ikääntyville ja heidän läheisilleen kotona asumista tukevista palveluista. Viitaniemen seniorisivuihin voi tutustua osoitteessa www.kolumbus.fi/mira.rinta-keturi/viitaseniori/.

Lisätietoja Viitanetin ja projektin toiminnasta saa Mira Rinta-Keturilta p. 040 834 2728.

-------------
Muita maksuttomia tietokoneen käytön harjoittelumahdollisuuksia tutoreiden ohjauksella
Kaupunginkirjasto, 3 krs
Perjantaisin kello 14–16

Tourulan tietotupa
(YLE:n talo, Matarankatu 6)
Tiistaisin ja torstaisin kello 11–14

Tiedustelut Jyväskylän kesäyliopiston numerosta 2603 738.
--------------Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2003.