Jyväskylä-lehti

Matkakeskus otettu hyvin vastaan

Kuva: Matkustajia voi ottaa ja jättää kyydistä Hannikaisenkadulla Matkakeskuksen rampin kohdalla sekä ”hevosenkengässä” vanhan aseman puolella. Uuteen pysäköintitaloon pääsee Matkakeskuksen ja Shell Veturin välistä sekä Heikinkadulta Tourulan puolelta. Myös vanha P-asema Väinönkadulla on käytössä. Pysäköintitilaa on lisäksi vanhan aseman edessä ja Lutakon puolella. Kuvaaja Ilkka Pietarinen

Ongelmakohtia kuten taksien odotusaluetta ja pyörien pysäköintiä mietitään vieläJoulun edellä avattu Matkakeskus on otettu käyttöön hyvin. Kaupunkilaiset ja matkailijat ovat ihastelleet uudenaikaista ja näyttävää keskusta. Viihtyisyys ja toiminnallisuus ovat saaneet kiitosta. Myös rahtikeskus on aloittanut toimintansa. Matkakeskuksessa palvellaan päivittäin noin 4000 matkustajaa. Kaukoliikenteen bussivuoroja lähtee päivittäin 200.

Palautteet on kuultu

Keskeisimmät kehittämiskohteet ovat löytyneet aktiivisen käytön myötä. Palautetta on saatu eri käyttäjäryhmiltä ja ne on otettu hyvillä mielin vastaan. Kehittämisideoita ruoditaan jatkuvasti myös laajemmalla porukalla ja parhaat ehdotukset toteutetaan.

Esimerkkinä yhteistyöstä oli 28. tammikuuta järjestetty tilaisuus, jossa kohtasivat teknisen palvelukeskuksen ja kaupungin omistamien yhtiöiden edustajat yhdessä laajan liikennöitsijäjoukon sekä taksiautoilijat ja VR:n edustajat. Kevättalven aikana palautetta kootaan ja kehitysideoiden työstäminen jatkuu.

Aikainen talven tulo esti viimeistelytöiden tekemisen alueella syksyllä. Asiassa voi nähdä jotain myönteistäkin. Käyttäjien kokemuksia voidaan vielä ottaa huomioon, kun töitä kesän kynnyksellä viimeistellään.

Pyörätelineiden kiinnityspaikat ja tarvittavien telineiden määrä on päätetty harkita uudelleen. Myöskin ahtaaksi osoittautunutta taksien odotusaluetta mietitään vielä.

Valo-ajastusta muutettiin

Palautetta on tullut muun muassa liikennevalojen toimivuudesta. Autoilijat kokivat Väinönkadun liikenteen takkuiseksi, joten valojen ajastusta muutettiin sujuvammaksi.

Taksien kuljettajilta saatiin ehdotus sallia saattoliikenne Matkakeskuksen laiturialueelle. Se on nyt luvallista, joten siirtyminen matkatavaroiden kanssa seuraavaan kulkuneuvoon helpottui. Hannikaisenkadun liikenne vaatii vielä käyttäjiltä totuttelua – ehkä vanhat ajotottumukset elävät liian sitkeästi.

Muutoksia ei sen sijaan ole tulossa tilausajoliikenteeseen. Nykyinen tilausajolaituri säilyy ainakin syksyyn nykyisellä paikallaan Harjukadulla.

Samoin bussinkuljettajien taukopaikka ja bussiparkki säilyy ensi syksyyn saakka vanhalla linja-autoasemalla.

--------

Ilmainen pyöräparkki Väinönkadun P-taloon

Pyörien ilmainen pysäköintikokeilu alkaa Väinönkadun P-talossa. Parkissa on mahdollisuus säilyttää polkupyörää matkan tai työpäivän ajan ilmaiseksi. Talossa on kameravalvonta, mutta vastuu on aina parkin käyttäjällä samoin kuin autoa säilyttäessäkin.
Parkki palvelee siis kaikkia pyörällä liikkuvia. Alussa paikkoja on 30 ja palvelu on käytettävissä P-talon normaaleina aukioloaikoina eli arkisin klo 5.30–21.00 ja lauantaisin 5.30–18.00.

--------

Uusi parkkitalo vähentää pysäköintipulmia

Matkakeskuksen alueen pysäköintiongelmat helpottuivat, kun uusi 400-paikkainen pysäköintitalo maanantaina, 3. helmikuuta avattiin. Tätä on edeltänyt kausi, jonka aikana esimerkiksi taksiautoilija Jari Nurminen on usean kerran harmistunut.
– Taksiliikenne on tässä hevosenkengän muotoisella pysäköinti- ja saattoalueella aivan jumissa arkisin 16–17 välisinä aikoina ja sunnuntai-iltaisin, Nurminen sanoo.

Ruuhka-ajan vaihtoehdot

Matkakeskukseen matkustajaa saattavan kannattaa varsinkin tuona aikana jättää auto esimerkiksi Väinönkadun pysäköintitaloon, vanhan rautatieaseman vieressä olevalle pysäköintialueelle, tai ajaa Lutakon puoleiselle Messukadun pysäköintialueelle, josta pääsee katetun sillan kautta suoraan Matkakeskukseen. Nämä ovat ilmaisia alueita lyhyeen pysäköintiin.
Lyhyt pysähtyminen on sallittu Hannikaisenkadulla aivan Matkakeskuksen edessä olevalla saattoalueella. Pysäköintipaikkoja tällä alueella ei ole.
Pysäköintitaloon ajetaan Hannikaisenkadulta Matkakeskuksen liittymän kautta. Toinen vaihtoehto ajaa pysäköintitaloon on kääntyä Heikinkadulta lääninveroviraston kohdalta Veturitallin alueelle, josta on tilapäinen ajoväylä pysäköintitaloon. Pysäköintitalosta ajetaan ulos ainoastaan Heikinkadun kautta.

Kuva 3: – Arkisin neljän ja viiden välillä sekä sunnuntai-iltaisin tämä alue on aivan täynnä, kertoo taksiautoilija Jari Nurminen. Junalle ja linja-autolle saatossa kannattaisi suosia myös Lutakon puoleista Messukadun pysäköintialuetta ja uutta pysäköintitaloa
Hilkka Miettinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.2.2003.