Jyväskylä-lehti

Tyttöjen talvikahvilassa jutellaan ja juodaan teetä

Kuva: Ohjaaja Liisa Piirainen, Viivi Järvinen ja Pauliina Tiainen ja ohjaaja Tarja Vaaherkumpu aloittivat tyttökahvilan toimintaa Mäki-Matissa. Ilkka Pietarinen

Mäki-Matin perhepuistossa joulukuun alussa avattu Tyttöjen talvikahvila on tyttöjen oma kokoontumistila, jonka tytöt ovat itse remontoineet ja sisustaneet mieleisekseen. Kylmästä pakkasesta eteiseen astuvan vierailijan vastaanottaa ensimmäisenä teentuoksu.

Itse huoneen seinät ovat violetit, kaapistot turkoosit ja lattialla on limittäin erilaisia mattoja sekä istuintyynyjä. Lämpöisen valaistuksen huoneeseen tuovat lukuisat kynttilät.

Jyväskylän Tyttöjen taloa on kehitelty syksystä 2001 asti. Hankkeessa ovat mukana kaupungin nuorisotyötä tekevät tahot, sosiaali- ja terveydenhoitoalan edustajat ja useita kaupungissa toimivia järjestöjä sekä tietysti tytöt itse.
– Tämä Tyttöjen talvikahvila on se, mitä me olemme tähän mennessä projektissa saaneet aikaan, ryhmän ohjaaja Tarja Vaaherkumpu sanoo.
– Täällä Mäki-Matin perhepuistossa saamme olla ainakin yli talven, mutta toiveenamme on saada tytöille ihan oma vakituinen Tyttöjen talo, Vaaherkumpu jatkaa.

Eksoottisia ruokia ja juttuseuraa

Tärkeintä tyttöjen talossa on se, että tytöt tuntevat paikan omakseen. Näin sinne on helppo tulla.

Tästä syystä toiminta perustuukin pitkälti tyttöjen omiin toiveisiin ja ehdotuksiin. Nuorten tyttöjen ryhmässä on suunnitelmissa aloittaa eksoottisten ruokien valmistaminen.
– Usein me vaan istutaan täällä ja jutellaan kaikenlaisista asioista, vanhemman tyttöryhmän edustajat Katinka Heikkilä ja Sini Lievemaa naurahtavat.

Toiminnan laajentaminen vaatii lisää resursseja

Yhtenä tyttöjen talon perusideana on ollut taata tytöille tasa-arvoinen mahdollisuus kehittyä ja kasvaa naiseksi. Tutkimusten mukaan tämän hetkinen nuorisotyö vetää puoleensa enemmän poikia kuin tyttöjä. Esimerkiksi enemmistö nuorisotaloilla käyvistä nuorista on poikia. Tytöt tarvitsevat ennen kaikkea luotettavan ympäristön, jossa he voivat keskustella keskenään tai jonkun aikuisen kanssa mieltään painavista asioista.

Tällä hetkellä talvikahvilan tiloissa toimii kaksi tyttöryhmää. Nuorempien ryhmässä on neljä 5–6 -luokkalaista ja vanhempien ryhmässä neljä yläasteelaista. Vapaaehtoisia ryhmänohjaajia on kaksi. Tarvetta toiminnan laajentamiselle ja uusille tyttöryhmille kuitenkin on. Esimerkiksi maahanmuuttajatytöt ja nuoret äidit tarvitsisivat oman ryhmän. Lisäksi kysyntää olisi myös erilaisille teemaryhmille.
– Tietysti toivomme on, että toimintaa voitaisiin laajentaa ja voisimme pitää esimerkiksi yhtenä iltana viikossa avoimia ovia. Tällä hetkellä resurssit eivät vain riitä, ryhmänohjaaja Liisa Piirainen sanoo.

_____INFO
Tyttöjen talvikahvila on tyttöjen oma kokoontumistila Mäki-Matin perhepuistossa osoitteessa Oikokatu 7.
Lisätietoja saa Nuorten Ääni -projektisihteeri Anita Mäntyseltä, puh. 624 302.
_____

Alakuva: Tyttöjen talvikahvilaa pidetään Mäki-Matin perhepuiston idyllisessä puutalossa. Ilkka Pietarinen


Tetti Tuhkio

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 18.12.2002.