Jyväskylä-lehti

Ruttu juhlii 25-vuotista uraa

Kuvat: Maritta Viitamäen rooleja: Martta Mollbergin "Maa on syntinen laulu" -elokuvassa ja Klonkku Jyväskylän kaupunginteatterin Sormusten herrassa. Mollbergin klassikkoelokuvia nähdään Jyväskylässä marraskuun puolivälissä alkavassa Arktisen upeeta -festivaalissa. Klonkun kuva: Hanna Marjanen.

Tulkaa vain edelleenkin juttelemaan, Maritta Viitamäki kehottaa

Näyttelijä Maritta Viitamäki eli Ruttu viettää 25 vuotistaiteilijajuhlaa 9. marraskuuta, vain viisi päivää myöhemmin kuin 50-vuotissyntymäpäiväänsä.
– Valmistuin Teatterikorkeakoulusta vuonna 1977 ja silloin oli se tapa, että teatterinjohtajat kävivät katsomassa valmistuvia näyttelijöitä ja pyysivät töihinsä. Jyväskylän kaupunginteatterin silloinen vt. tetterinjohtaja Jarmo Inkinen pyysi minua tänne ja sillä tiellä olen edelleenkin, Viitamäki kertoo.

Lapsiteatteri tärkeää

Tamperelaissyntyinen näyttelijä muistetaan muun muassa Martan roolista Rauni Mollbergin ohjaamassa elokuvassa Maa on syntinen laulu. Hänelle itselleen tärkeimpiä ovat olleet Peppi Pitkätossun rooli, "Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen" -näytelmän Rosalinan rooli ja Nalle Puhin Nasun rooli. Nykyään hän riemastuttaa katsojia Klonkkuna "Taru sormusten herrasta" -näytelmässä.

– Lapsiteatteri on ollut minulle tärkeää. Ehkä pienen kokoni vuoksi minulle tuli usein saturooleja. Peppinäkin olin vielä neljäkymppisenä, Maritta Viitamäki kertoo.

"Ruttu"-nimen Maritta Viitamäki sai Mikkelissä, Suomen nuoriso-opistossa vuosina 1971-72 opiskellessaan.
– Näyttelin Seppo Juhani Ruotsalaisen kirjoittamassa näytelmässä "Tavataan raastuvassa" Anna Anelma Ensilempi Impi Unelma Ruttu -nimistä henkilöä. Siitä se nimi minulle jäi.

Hän on viihtynyt Jyväskylässä hyvin, koska kaupunki on hänelle juuri sopivan kokoinen. Hän pitää mukavana sitä, että jyväskyläläiset tulevat helposti juttelemaan kadulla ja kertovat mielipiteitään teatterista.

– Tulkaa vain edelleenkin juttelemaan, kiitos teille aktiivisuudesta. Tavallisten ihmisten palaute on tärkeintä, Maritta sanoo.
Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 6.11.2002.