Jyväskylä-lehti

Ulkoilureitit syyskuntoon

Kuva: Ilkka Pietarinen. Greta Olakivi kiertää Aittorinteen pururataa sauvojen kanssa muutaman kerran viikossa. – Joskus kierrän viisi, joskus kahdeksan kilometriä. Huolet unohtuvat mielestä ja kunto pysyy hyvänä.

Jyväskylässä 40 kilometriä valaistuja ulkoilureittejä – valot palavat iltakymmeneen

Ulkoilureittien käyttö vilkastuu jälleen syyskuussa hiljaisemman kesäkauden jälkeen. Sitä mukaa kun illat pimenevät, valaistujen ulkoilureittien varsille syttyvät lamput helpottamaan syksyisessä luonnossa liikkumista. Syyskuun loppuun mennessä valmistuvat kunnostustyöt varmistavat, että reitit ovat hyvässä kunnossa syksyn ja talven käyttöä varten.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelukeskus kunnostaa parhaillaan Kuokkalan, Sippulanniemen ja Keljonkankaan alueiden ulkoilureittejä.
– Reittejä levennetään ja tasoitetaan, jotta latukone pääsee kulkemaan talvella. Syksyllä hoidetaan myös purutus, kuntopolkujen reunojen raivaustyöt ja viitoituksen kunnostus. Puru on suosittu pinnoite, vaikka siitäkin on tietysti monenlaisia mielipiteitä. Nivelystävällinen pinnoite on erityisesti vanhempien ihmisten mieleen, liikuntasihteeri Rauno Saukkonen kertoo kunnostustöistä.
– Halssilan ja Huhtasuon reiteillä tehdään tänä syksynä vain purutus, muut kunnostustyöt tehtiin jo viime vuonna. Ne ovatkin nyt hyvässä kunnossa.

Saukkosen mukaan kunnostustyöt eivät haittaa ulkoilureiteillä liikkumista.
– Kunnostustyöt ovat tarpeen, sillä reittien pinta kuluu jatkuvasti esimerkiksi vesivaurioiden vuoksi. Pahimpiin paikkoihin sijoitetaan rumpuja ja esimerkiksi Ladun majalle vieville reiteille laitetaan siltoja. Radan profiilin muokkaus helpottaa tavallisen kuntoilijan liikkumista hankalimmissa kohdissa, työnjohtaja Jarmo Korhonen liikuntapalvelukeskuksesta sanoo.

Valoa pimeneviin iltoihin

Valaistuja ulkoilureittejä Jyväskylästä löytyy yhteensä noin 40 kilometrin verran muun muassa Sippulanniemestä, Halssilasta, Huhtasuolta ja Laajavuoresta. Lisäksi liikuntapuistojen yhteydessä ja Säynätsalon Lehtisaaressa on noin 1,5 kilometrin pituisia reittejä.

Uusin valaistu reitti on Kotalammelta Ladun majalle johtava neljän kilometrin mittainen reitti.
– Valaistus alkaa syyskuun loppupuolella iltojen pimennyttyä. Valot syttyvät iltaisin hämäräkytkimellä ja ovat päällä kello 22 saakka. Aamulla valot syttyvät kello 6 ja sammuvat aamun valjettua hämäräkytkimellä, Saukkonen kertoo.

Reittipohjien lisäksi myös valaistus tarkistetaan syksyllä. Kunnostus etenee aina vaiheittain.
– Kun valaistus laitetaan päälle, nähdään, mitkä lamput ovat epäkunnossa. Korjauksen tehdään tikasautolla, joten työn eteneminen riippuu keleistä. Työt on tehtävä ennen kuin syyssateet ovat ehtineet pehmittää maata tai vasta maan jäädyttyä. Muutoin raskas auto vaurioittaa ulkoilureitin pintaa, Saukkonen sanoo.

Toisinaan lamput ovat pimeänä myös ilkivallan vuoksi.
– Rikkinäisistä lampuista tulee nopeasti ilmoitus. Korjaus pyritään järjestämään niin pian kuin suinkin, Korhonen vakuuttaa.

Turvallista ulkoilua

Valaistut ja hyväkuntoiset reitit tekevät ulkoilusta paitsi miellyttävää, myös turvallista. Turvallisuuden tunnetta luo myös tieto siitä, että ulkoilureitillä ei ole yksin. Miltei aina samalla reitillä liikkuu myös muita kuntoilijoita.
– Tietoon ei ole tullut tapauksia, että reittien varrella olisi tapahtunut esimerkiksi päällekarkauksia. Sairaskohtauksissa tai nilkan nyrjähdyksissä kännykkä auttaa avun kutsumisessa. Reiteillä kännykän kuuluvuus on hyvä. Ulkoilureiteille voi huoletta lähteä liikkumaan syysiltoinakin, Saukkonen sanoo.

Ulkoilureitit on merkitty Jyväskylän seudun ulkoilukarttaan. Kartan voi ostaa muun muassa kaupungin tonttiosastolta (Hannikaisenkatu 17), Nikolainkulman neuvonnasta (Asemakatu 6), Keski-Suomen maanmittaustoimistosta (Kankaankatu 17), Suomalaisesta Kirjakaupasta ja Jyväskylän maalaiskunnan liikuntatoimistosta Puistokadulta. Kartta maksaa 12 euroa.
Jyväskylän kaupungin liikuntapuistoista, kuntoradoista ja laduista saa tietoa myös internetosoitteesta www.jyvaskyla.fi/liikunta .

Kuva 2: Ilkka Pietarinen. Sippulanniemen kuntopolkua kunnostettiin viime viikolla. Työssä liikuntakeskuksen työnjohtaja Jarmo Korhonen ja kaivinkoneenkuljettaja Reijo Viinikka.


Jukka Muukkonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 25.9.2002.