Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Tapahtumakalenteri

Tapahtumakalenteri

Su­ku­puo­len­tut­ki­muk­sen Stu­dia Ge­ne­ra­lia -luen­to­sar­ja: Kuu­ma su­ku­puo­li

Pvm: 14.03.2019
Klo: 16.15 - 17.45
Luokat: Yleisöluennot/tiedotustilaisuudet ;
Paikka: Seminaarinmäki, yliopiston päärakennus, luentosali C5
Osoite: Seminaarinkatu 15, Jyväskylä
Tapahtuman kotisivut:
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2018/12/luentosarja-sukupuolentutkimuksen-studia-generalia-kuuma-sukupuoli

"Lopetetaan turha lässytys feminismistä ja tasa-arvosta" (MTVuutiset 26.11.2018).

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat päivänpolttavia aiheita julkisessa keskustelussa ja netin keskustelupalstoilla: Miten perhevapaat pitäisi jakaa? Miksei julkisin varoin tueta itsellisten naisen hedelmöityshoitoja? Määräävätkö raskausajan hormonit ihmisen seksuaalisen suuntautumisen?

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat asioita, joista useimmilla on kokemus ja myös mielipide. Mihin sukupuolentutkimusta siis tarvitaan? Ja ylipäätään: ”pitääkö sitä sukupuolta joka paikkaan tunkea?” Suomessa vallalla on ollut ajatus, että sukupuolesta vaikeneminen tukee tasa-arvopyrkimyksiä parhaiten. Tällöin jää piiloon se, miten monessa päivänpolttavassa kysymyksessä sukupuolella ja sukupuoleen liittyvillä valtasuhteilla on keskeinen merkitys.

Tällä luentosarjalla sukupuolta ei oteta annettuna, vaan tarkastellaan kriittisesti sukupuolentutkimuksen välinein sitä, miten sukupuolet saavat merkityksensä nyky-yhteiskunnassa ja kulttuurissa sekä menneisyydessä. Miten sukupuolen/sukupuolien merkityksiä ja käytäntöjä on rakennettu ennen ja miten niitä rakennetaan tai voidaan rakentaa nyt ja tulevaisuudessa? Miten ja miksi sukupuoli muuttuu? Miltä sukupuoli tuntuu ja mitä sukupuolella tehdään? Minkälainen merkitys sukupuolella ja sukupuolittuneilla käsityksillä on terveyden, hyvinvoinnin ja seksuaalisuuden kannalta, koulutuksessa ja kasvatuksessa, työelämässä ja sotilasyhteisöissä, kielessä ja kirjallisuudessa, taiteessa ja mediassa?

Luentosarja on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Jyväskylän yliopiston opiskelijat voivat suorittaa luentosarjalle osallistumalla opintojakson sukupuolentutkimukseen tai historiaan (ks. ohjeet alla).

Aika: Torstaisin klo 16.15 - 17.45

Paikka: Jyväskylän yliopiston päärakennuksen (C) luentosali C5

OHJELMA

14.3. Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa, seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa

21.3. Sofia Kotilainen: Uudistettu nimilainsäädäntömme ja nimenvalinnan normien sukupuolittunut historia

Hinnat ja liput:
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Jyväskylän yliopiston sukupuolentutkijoiden verkosto Kantti ja Jyväskylän historiallinen yhdistys (JHY)
puh +358 50 350 9278
annukka.lahti@jyu.fi

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje