etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Palokan oma talo, jossa toimivat aluekirjasto, kansalaisopisto, liikuntakeskus ja yhteinäiskoulu, valmistui 2012. Osaksi rakennusta Jyväskylän kaupunki hankki julkisen taideteoksen ja sen tekijäksi kutsuttiin taiteilija Tuomo Blomqvist. Hän toteutti teoksen, jonka kahdeksan osaa sijoittuvat sekä ulos että sisälle kouluun ja kirjastoon.

Teoksen lähtökohtana Blomqvistilla on ollut Palokan paikallishistoria. Rakennuksen pihapiirissa olevat muistikivet muistuttavat Palokan kuudesta kantatilasta. Kivien pintaan on kiinnitetty erilaisia muistumia agraariyhteiskunnasta, ajasta jolloin suurin osa suomalaisista sai elantonsa maataloudesta. Koulun yläaulan tasenteen seinän teoksen aiheena ovat Palokan kantatilan talot uuden ajan alussa 1500 luvulta. Kirjaston päätyseinän terasilla kohoaa mustaa ja kultaa kuin palokkalaisten isäntien puumerkein kirjotut laintaulut.

Luonnon ja kulttuurin rajakohtia tutkiva keskisuomalainen kuvataiteilija Tuomo Blomqvist (s. 1955) tutkii teoksissaan rakenteita - olivatpa ne sitten ihmisen rakentamia esineitä tai luonnon omia luomuksia - ja niiden rappeutumista. Käsityön merkitys on keskeinen Tuomo Blomqvistin taiteessa. Moni asia hioutuu mielessä valmiiksi työstäessä sitä omin käsin. Taiteilija itsekin huomauttaa, että suomen sana käsittää on johdettu käsityöstä.Lähteet:

Laaksonen, Jarmo, 2015: Art Palkki – taidetta talossa 2015. Julkaisematon pover point esitys. Jyväskylän taidemuseon arkisto.

Lundell, Mikko, 2014: Minun Palokkani. Kuvataiteilija Tuomo Blomqvist esittelee meille kotiseutuaan, joka on muuttunut äkisti. Keskisuomalaisen kaupunkiliite 3.11.2014

Oikari, Jaana, 2015: Tallennettua taiteilijan arkea. Nykytaiteen dokumentointiprojekti keväällä 2015 (25.9.2015)

 

Kahdeksanosainen tilateos

Kahdeksanosainen tilateos

Tekijä: Tuomo Blomqvist
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2014
Materiaali:
Sijainti: Palokan yhtenäiskoulu, Koivutie 5

  Sisältö: Jaana Oikari. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen