etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vaajakosken Naissaaressa sijaitseva vuonna 1984 valmistunut teollisuuden urauurtajan Patruuna James Salvesenin muistomerkki on Pauli Koskisen suunnittelema. Muistomerkki koostuu neljällä pronssiputkella seisovasta graniitista valmimistetusta muistomerkistä sekä muistomerkkiin kiinnitetystä laatasta. Virallisen esityksen muistomerkin hankkimisesta teki paikallinen Lions-klubi ja sen rahoittamiseksi käynnistettiin kansalaiskeräys. Muistomerkin paljastustilaisuus pidettiin Vaajakosken kohinoiden aikana vuonna 1984.

Norjalainen James Edward Ross Salvesen (s. 1855–1926) kuului arvovaltaiseen liikemiessukuun, jolla oli yritystoimintaa ennen Suomeen tuloaan sekä Skotlannissa että Norjassa. Yhdessä veljensä Thomas (Tom) William Salvesenin kanssa he perustivat vuonna 1882 yhtiön T. & J. Salvesen. Salvesenin liiketoiminnan tavoitteena oli pitkäjänteinen toiminta suhdannevoittojen keräämisen sijaan. Patruuna Salvesen oli yhteiskunnallisesti hyvin valveutunut ja hän näki tärkeäksi myös paikallisen yhteisön monipuolisen kehittämisen. Hän perusti Haapakoskelle tehtaalaisten lapsille koulun vuonna 1870. Myöhemmin hän oli innokkaasti mukana myös kunnallisen koulun perustamisessa vuonna 1905. Lisäksi Salvesen perusti kirjaston Haapakoskelle 1890-luvun alussa, jonka lahjoitti työväenyhdistykselle vuonna 1907. Haapakoskella oli vuosisadan vaihteessa myös Salvesenin ylläpitämä sairaala, jotka kutsuttiin Kitulaksi. AB T. & J. Salvesen myi 4.12.1916 Kaukaalle sahan ja metsän. Yhtiö jatkoi nimellistä toimintaansa Kaukaan alaisuudessa neljännesvuosisadan, kunnes se kesällä 1940 lakkautettiin.

T. & J. Salvesen oli maalaiskylästä sahateollisuuspaikkakunnaksi kasvaneen Vaajakosken suurin työllistäjä. Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) osti vuonna 14.10.1916 Salvesenin Haapakoskella sijainneen omaisuuden, joka koostui Finland Wood Co:n kiinteistöistä ja maa-alueista Haapakoskella sekä AB T. & J. Salvesen -yhtiön omistamasta Varassaaren koivusahasta. Parhaimmillaan SOK:n Vaajakosken tehtaat työllistivät noin 2000 henkeä. Vuonna 1983 SOK alkoi uudistaa toimintaansa ja luopui teollisuudesta. Vaajakosken tehtaat lakkautettiin ja SOK:n teollisuustoiminta Vaajakoskella päättyi lopullisesti vuonna 1990 sen luopuessa kirjapainostaan.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (1921–2003) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertaus-kuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi. Pauli Koskiselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1971.


Lähteet:

Pauli Koskinen - Wikipedia

Vaajakoski - Wikipedia

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Jyväskylän maalaiskunnan historia 1945–2008, Jorma Wilmi, Jyväskylän kaupunki, 2011.

Patruuna Salvesen ja Haapakosken sahamiehet, Antti Kolu, Jyväskylän maalaiskunta, 2001.

Suomen Muistomerkit osa VII Keski-Suomi, Väriteos Henna Oy, 1998.

 

Lentäjien muistomerkki

Patruuna Salvesenin muistomerkki

Tekijä: Pauli Koskinen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1984
Materiaali: musta graniittikivi, pronssinen reliefi, betoniperusta ja pronssiputket
Sijainti: Naissaari, Vaajakoski

  Sisältö: Maija Roininen.Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen.