etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vapaaehtoisin voimin aikaansaadun Lentäjien muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Jorma Paatola ja veistänyt taiteilija Pauli Koskinen. Kyseessä on Koskisen yksi tunnetuimmista töistä. Muistomerkki paljastettiin Tikkakosken Luonetjärvellä 24.11.1951 viime sodissa Lentorykmentti 4:ssä (LeR 4) kaatuneiden muistoksi. Kaikkien sodissa kaatuneiden LeR 4 ja pommituslennolla mukana olleiden nimet on kaiverrettu muistomerkkiin. Lentäjien muistomerkki korvasi vuoden 1940 Talvisodassa surmansa saaneiden muistopaaden, joka sijaitsi lentokentälle johtavan tien toisella puolella. Toisessa maailmansodassa Luonetjärven tukikohta oli yksi harvoista Suomen lentokentistä. Keskiraskaat Dornier- ja Junkers-pommikoneet pystyivät operoimaan sieltä käsin.

Muistomerkki muodostuu mustasta liuskakivikorokkeen päällä olevasta hakamuurin osasta ja sen kulmauksessa olevasta kuution muotoisesta patsaasta, johon sekä asianomainen teksti ”1939–45 sodissa kaatuneille” että kaatuneitten nimet on kaiverrettu. Kuution päällä sijaitsee pronssista valettu luonnollista kokoa oleva vertauskuvallinen lentäjähahmo nimeltään ”Kirkastus”, joka ponnistelee maasta suojaten samalla silmiään ylhäältä päin tulevalta kirkkaalta valolta.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (1921–2003) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertauskuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi. Pauli Koskiselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1971.

Lähteet:

Haupitsi - Wikipedia

Luonetjärven varuskunta - Wikipedia

Luonetjärven varuskunta ja Jyväskylän lentoasema 70 vuotta

Pauli Koskinen - Wikipedia

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Suomen ilmailuhistorian Muistomerkit, toim. Lentovarikon Kilta ry, 2009.

 

Veteraanimuistomerkki

Lentäjien muistomerkki

Tekijä: Pauli Koskinen, Jorma Paatola
Omistaja: Ilmavoimien Esikunta
Valmistumisvuosi: 1951
Materiaali: : : musta liuskekivikoroke, hakamuurin osa ja kuutiopatsas (kivi, pronssi)
Sijainti: Luonetjärven varuskunnan kasarmipuisto, Rykmentintie, Päävartion ja entisen esikuntarakennuksen edessä, Tikkakoski
  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen