etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vapaaehtoisin voimin aikaansaadun Lentäjien muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Jorma Paatola ja veistänyt taiteilija Pauli Koskinen. Kyseessä on Koskisen yksi tunnetuimmista töistä. Muistomerkki paljastettiin Tikkakosken Luonetjärvellä 24.11.1951 viime sodissa Lentorykmentti 4:ssä (LeR 4) kaatuneiden muistoksi. Silloisen LeR 4 palveluksessa olevan henkilökunnan lisäksi tilaisuuteen osallistui sodan aikaisissa laivueissa palvelleita ja kaatuneiden omaisia. Kaikkien sodissa kaatuneiden LeR 4 ja pommituslennolla mukana olleiden nimet on kaiverrettu muistomerkkiin.

Muistomerkki sijaitsee Rykmentintiellä Päävartion ja LeR 4 entisen esikuntarakennuksen vieressä. Lentäjien muistomerkki korvasi, lentokentälle johtavan tien toisella puolella sijainneen, vuonna 1940 pystytetyn Talvisodassa surmansa saaneiden muistopaasin. Luonetjärven varuskuntaan kuuluvat tätä nykyään Suomen ilmavoimien joukko-osastoista: Ilmasotakoulu, Ilmavoimien Esikunta, Ilmavoimien viestitekniikkalaitos ja Viestikoelaitos sekä Puolustusvoiminen johtamisjärjestelmäkeskus ja aluetoimisto. Toisessa maailmansodassa Luonetjärven tukikohta oli yksi harvoista Suomen lentokentistä. Keskiraskaat Dornier- ja Junkers-pommikoneet pystyivät operoimaan sieltä käsin.

Muistomerkki muodostuu mustasta liuskakivikorokkeen päällä olevasta hakamuurin osasta ja sen kulmauksessa olevasta kuution muotoisesta patsaasta, johon sekä asianomainen teksti 1939–45 sodissa kaatuneille että kaatuneitten nimet on tekstattu. Kuution päällä sijaitsee pronssista valettu luonnollista kokoa oleva vertauskuvallinen lentäjähahmo nimeltään Kirkastus, joka ponnistelee maasta samalla suojaten kädellään silmiään ylhäältä päin tulevalta kirkkaalta valolta.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (1921–2003) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertauskuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi. Pauli Koskiselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1971.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luonetjärven_varuskunta (päivitetty 17.3.2012)

http://www.jpnews.fi/muut/luonetjarven-varuskunta-ja-jyvaskylan-lentoasema-70-vuotta/ (julkaistu 8.10.2009)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pauli_Koskinen (päivitetty 5.5.2012)

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Suomen ilmailuhistorian Muistomerkit, toim. Lentovarikon Kilta ry, 2009.

 

Lentäjien muistomerkki

Lentäjien muistomerkki

Tekijä: Pauli Koskinen, Jorma Paatola
Omistaja: Ilmavoimien Esikunta
Valmistumisvuosi: 1951
Materiaali: musta liuskekivikoroke, hakamuurin osa ja kuutiopatsas (kivi, pronssi)
Sijainti: Luonetjärven varuskunnan kasarmipuisto, Rykmentintie, Päävartion ja entisen esikuntarakennuksen edessä, Tikkakoski

  Sisältö: Maija Roininen.Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen.