etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vaajakosken Naissaaren perinnealueella sijaitsee kuvanveistäjä Juhani Saksan pronssinen Kisailijat -niminen veistos graniittijalustalla. Teoksen hankinta liittyi paikallisen Lions-klubin 50-vuotisjuhliin ja se on hankittu osaksi paikallisten yrittäjien sponsoritueolla. Patsaan julkisti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen 3.6.2007. Paikkakunnan historiallinen tausta hämäläisenä eräalueena tuhat vuotta sitten ja alueen teollisuuden synty vuonna 1819 Naissaaren koskien partaalla ovat antaneet aiheen hyppääviä lohia kuvaavalle patsaalle. Vaajakosken Lions-klubin presidentti Ari Nyyssönen ja juhlatoimikunnan puheenjohtaja Risto Hämäläinen lahjoittivat klubin puolesta patsaan Jyväskylän maalaiskunnalle. Patsasta olivat vastaanottamassa kunnan puolesta kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen ja kunnanjohtaja Arto Lepistö. Jyväskylän maalaiskunta osallistui pystykseen hankkimalla patsaan alustan.

Työstään Saksa on todennut: ” Kivillä on paljon kerrottavaa, mutta niitä tarkastelevilla pitää olla kiinnostusta ja antaa kivelle mahdollisuus avautua. Oma osani tässä tapahtumaketjussa on pieni, mutta yritän parastani. Poistan kivilohkareesta kaiken ylimääräisen ja tuon esille, mitä kunkin kiven sisälle on aikojen kuluessa muodostunut. Jokaisen kiven sisällä on oma aiheensa. Uuden muodon tarkoituksena on herättää ohikulkijoissa kiinnostusta ja käynnistää katselijan mielikuvitus. Veistok-siani saa kosketella. Useimmille kiven lämpö ja sen pinnan pehmeys tuottaa yllätyksen. Kivi elää koko ajan – se huomioi ympäröivän lämmön, ilman kosteuden ja valon.”

Juhani Saksa (s.1939) asuu ja työskentelee pääasiassa Kangasniemellä. Hän on vuodesta 1964 lähtien työskennellyt taiteen parissa Suomen lisäksi Puolassa, Tšekin tasavallassa, Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa. Saksan pääasiallisena tekniikkana ovat eri kivilajit ja pronssi. Suomen maaperän kovista kivilajeista kuten graniitista hän pitää kuitenkin eniten. Kuvanveistoa Saksa on opiskellut yksityisesti myös Suomessa ja Isossa-Britanniassa.


Lähteet:

Juhani Saksan kotisivut

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja, 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

h

Kisailijat

Tekijä: Juhani Saksa
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2007
Materiaali: veistos pronssia, graniittijalusta, alin jalusta on betonivalu johon on ripoteltu hiekkaa
Sijainti: :Naissaari, Vaajakoski

  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen