etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vaajakoskelaisen opetusneuvos Kauko Pälve (1917–2001) oli merkittävässä asemassa Vaajakoskelaisten sotien veteraanien muistomerkki hankeessa. Hänen toimestaan Sotamuseolta saatiin lainaksi teoksessa oleva ranskalaisvalmisteinen, vuoden 1915 mallia oleva, kenttätykistössä käytetty haupitsi. Samanlaisia 155 H 15 -mallisia haupitseja ostettiin Suomeen talvisodan aikana Ranskasta 24 kappaletta. Nykyisin niitä on vielä kymmenen jäljellä. Kaikkiaan näillä aseilla ammuttiin noin 43 000 laukausta. Tykki on Sotamuseon omaisuutta ja se luovutettiin Jyväskylän maalaiskunnan käyttöön hoitovelvoitteella.

Jalustan piiroksen laati Jaakko Jousisalo, kunnan entinen rakennusmestari vuonna 1991. Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK:n) ja Salvesenin kivijalkaa on käytetty muistomerkissä hyväksi. Haupitsi sijoitettiin Sotamuseon tutkijan Markku Palokankaan esittämällä tavalla luonnonkivillä päällystetylle jalustalle, josta muistomerkkiä pystyy tarkastelemaan joka puolelta. Muistomerkkiin liittyvän rautapylvään, joka kuvaa pirstoutunutta puunrunkoa, on suunnitellut Perttu Korhonen vuonna 1991. Puolustusvoimat ovat kunnostaneet haupitsin ennen paikalleen sijoittamista ja merenkulkuviranomaiset luovuttivat jalustan kivet kunnalle. Teos on vihitty käyttöönsä Vaajakosken kohinoiden aikana elokuussa 1991. Yleisö on kommentoinut teosta ylöspäin sojottavasta tykin piipusta.

Kauko Pälve, joka on toiminut tykistön upseerina sotien aikana, on todennut teoksesta: ”Olkoon se (haupitsi) siinä palauttamassa jokaiselle ohikulkijalle mieleen, kuinka me onnistuimme pitämään maamme itsenäisenä”.

Lähteet:

Haupitsi - Wikipedia

Juhani Putkinen - Talvisodan kenttätykit

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja, 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Suomen muistomerkit osa VII Keski-Suomi, Väriteos Henna Oy, 1998

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Veteraanimuistomerkki

Haupitsi - Vaajakoskelaisten sotien veteraanien muistomerkki

Tekijä: : Ranskalaisvalmisteinen (haupitsi), Jaakko Jousisalo (jalusta), Perttu Korhonen (rautapylväs)
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1915 (haupitsi), 1991 (jalusta ja rautapylväs)
Materiaali: : tykki, jalusta luonnonkivipaasi, infolaatta, rautapylväs
Sijainti: Tykkipuisto, Vaajakoski
  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen