etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän maalaiskunnan hallitus päätti 31.5.1993 Aurinkokello -teoksen hankinnasta. Aurinkokellon sijoitussuunnitelman Vaajakosken vapaa-aikakeskuksen aukiolle lahjoitti Arkkitehtitoimisto Olavi Noronen Ky. Teoksen rungon muodostaa Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK:n) entinen jyrä. Tätä teollisuuslaitoksen entistä jyrää on käytetty teiden ja kenttien jyräämiseen. Teoksen pystytyksen ja asentamisen paikoilleen toteutti Jyväskylän maalaiskunta vuonna 1995. Aurinkokellon ympärillä olevat vesialtaat ovat mustaa graniittia ja istutusaltaat ovat saaneet muurikivivuorauksen.

Aurinkokellossa sijaitseva tappi muodostaa kellonaikaa näyttävän varjon. Kellotaulun kallistuskulma on eripuolilla maapalloa erilainen, koska sen tulee olla maapallon pohjois-etelä akselin suuntainen. Kallistuskulman avulla voidaan varmistaa kellon näyttävän oikeaa aikaa. Tosin talvi- ja kesäaikaa aurinkokello ei osaa vaihtaa.

Taideteoksen laatassa lukee: ”Kivi on peräisin Varassaaresta ja sen ovat työstäneet vuonna 1930 maantiejyräksi SOK:n rakennusosaston työntekijät Valdemar Koskinen ja Emil Viinikainen. Aurinkokello asennettiin näyttämään kesäaikaa juhannuksena 1994.”


Lähteet:

Viherrakennuttaja Jarmo Toikkanen, Jyväskylän kaupunki

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

h

Aurinkokello

Tekijä: Valdemar Koskinen ja Emil Viinikainen, Jyväskylän maalaiskunta
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1995
Materiaali: kivi, ruostumaton teräs, vesialtaat musta graniittia, istutusaltaissa muorikivivuoraus
Sijainti: Vaajakosken vapaa-aikakeskuksen aukio, Urheilutie 36, Vaajakoski

  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen