etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vaajakummun koulun pihalla sijaitsee Timo Hannusen graniittiveistos ”Aika”, joka on valmistunut vuonna 2004. Veistos liittyy samana vuonna valmistuneen koulun rakentamiseen. Teoksen pystytyksestä ja betonijalustan valamisesta sekä ympäristön siistimisestä on vastannut Jyväskylän maalaiskunta.

Aika on yksi Timo Hannusen monista julkisista veistoksista. Hannusen työskentelytapa on intuitiivinen, jopa niin ettei hän aina taideteosta tehdessään vielä tiedä lopputulosta. Hannunen luottaa vaistoonsa ja alitajunnasta tulevaan muistiin. Nimeämisen kautta hän kiteyttää veistoksiinsa luonnon aistimuksia, vuodenaikoja ja mielentiloja heijastavia merkityksiä.

Timo Hannunen (s.1969) edustaa kapean, mutta taiteellisesti vahvan informalistisen kuvanveiston nuorinta sukupolvea. Hänen ei ole tarvinnut kaivaa esikuviaan historiasta eikä olla epävarma niiden oikeutuksesta nykytaiteessa. Erityisesti hän on maininnut innoittajakseen Veikko Hirvimäen. Hannunen löysi jo opiskellessaan Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1992–2005 päämateriaalikseen graniitin. Luonto on merkittävässä osassa hänen taiteessaan. Hannunen on syntynyt maalla ja asuu edelleen maaseudulla, tarkemmin sanottuna Haapamäellä. Hänelle suhde luontoon on paitsi välitön, myös ehdoton osa hänen elämänmuotoaan. Hän metsästää, kalastaa, kerää marjoja ja sieniä sekä samoilee luonnossa myös ihan huvikseen.


Lähteet:

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura, 2001.

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Nuori Minna Canth

Aika

Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1994
Materiaali: graniittia, jalusta betonia
Sijainti: Vaajakummun koulun piha, Harjutie 2a, Vaajakoski

  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen