etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Sotainvalidityön muistomerkki pystytettiin elokuussa 2010 Jyväskylän Cygnaeuksen koulun pihaan muistoksi Sotainvalidien Veljesliiton perustamisesta. Veljesliiton perustava kokous, jota myös marsalkka C.G.E. Mannerheim läsnäolollaan kunnioitti, pidettiin Cygnaeuksen kansakoululla 18.8.1940. Suomen sodissa 1939–1945 vammautui pysyvästi noin 96 000 ihmistä. Sotainvalidien Veljesliitto on organisoinut sodissamme vammautuneiden kuntousta ja huoltotyötä. Muistomerkkitoimikunta luovutti paljastustilaisuudessa teoksen kaupungille ja sen hoitoon.

Heikki Häiväoja kertoo muistomerkistä seuraavaa:
"Muistomerkin lähtökohtana on kalliosta irroitettu luonnonmukainen lohkare. Sen kulmista on hakkaamalla otettu esiin kuin kiven sisältä löytyvä yhtenäinen, kiinteä muoto. Tämä kuvaa sitä määrätietoisuutta ja järjestäytynyttä puolustustahtoa, joka edesauttoi kansakuntaa säilyttämään maansa itsenäisyyden ja estämään sen miehittämisen. Kiven etupintaan on kaiverrettu todellinen kuva sodasta. Silpoutuneet puut ovat kuin vertauskuvia haavoittuneista ihmisistä. Tuhoutunut metsä kertoo myös siitä ylivoimasta, jota vastaan taisteltiin. Kiven yläreunassa olevat ja pienemmässä tekstikivessä jatkuvat säteet kuvaavat rauhan auringon säteitä ja sitä varjelusta, jota suomen kansa sai sotavuosina kokea."

Heikki Häiväoja (s. 1929) loi uransa 1960-luvulla. Hänen abstrakti ilmaisunsa perustui vastakohtaisuuksille, kuten sattumanvarainen-järjestetty, dynaaminen-staattinen, rosoinen-kiillotettu. Myöhemmissä teoksissaan Häiväoja on tutkinut luonnonilmiöitä ja maisemallisia elementtejä, taivasta, merta ja maata.

Lähteet:

Keski-Suomen museon intendentti ja sotainvalidityön Muistomerkkitoimikunnan sihteeri Erkki Fredriksonin kirjeenvaihto Jyväskylän taidemuseon kuraattori Leena Lokan kanssa. 6.10.2010.
Häiväoja, Heikki: Ajatuksia muistomerkin aiheesta. Erkki Fredriksonin Brita Nickelsiltä saamassa kirjeessä. 17.4.2009.
Puranen, Tuula: Paaden sanoma säilyy. Keskisuomalainen. 22.8.2010.

 

Veljeä ei jätetty

Veljeä ei jätetty

Tekijä: Heikki Häiväoja
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2010
Materiaali: graniitti
Sijainti: Cygnaeuksen koulun piha

  Sisältö: Jaana Oikari.Valokuva: Roope Lahtinen. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen.