etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa -teokset tilasi Jyväskylän yhdyskuntatoimen julkisten taideteosten hankintaryhmä taiteilija Marja Kolulta Lutakon puiston Paratiisi -teemaosioon. Veistosten aiheeksi toivottiin paratiisiaiheisia teoksia.

Taiteilija itse halusi teoksiin mukaan myös syntiä. Kokonaisen, pyöreän omenan sijasta hän valmisti omenan karan. Ensimmäinen osa Aatamin puraisu valmistui lokakuussa 2007. Toinen osa valmistui vuonna 2008. Veistoksesta toivottiin puiston paratiisiosioon käärmettä, istuttavaa elementtiä. Marja Kolu teki veistoksesta letkeän syntisen ja antoi sille nimeksi Rastatukkainen soffa. Veistos valmistui sopivasti puiston vihkiäisiin. Veistoksen takaosaa ei ole päällystetty mosaiikilla, koska siihen ei ollut varaa kustannusarviossa. Takaosan eteen on suunniteltu peittävää, pensasmaista kasvillisuutta.

Kuvataiteilija, kuvanveistäjä Marja Kolu tunnetaan erityisesti italialaisen lasimosaiikin taitajana. Hän innostui materiaalista opiskellessaan 1980-luvun lopulla Pietarissa Portarin Taideakatemiassa (Repina akatemia). Lasimosaiikissa Marja Kolua viehättää sen ikuisuus. Se kestää säänvaihtelut ja tarvittaessa materiaalin voi käyttää uudelleen.

Marja Kolun julkisia teoksia on Jyväskylän lisäksi esillä mm. Kuopiossa ja Oulussa.

Lähteet:

Järvikylä, Marjo: Mosaiikin värikäs maailma "Lasimosaiikki kestää niin Siperian kuin Saharankin". Suur-jyväskylän lehti 5.1.2008. 7

Marja Kolun sähköpostiviesti Jaana Oikarille 18.12.2007

Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomi

 

Exit

Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa

Tekijä: Marja Kolu
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2007
Materiaali: betoni, lasimosaiikki ja pronssi
Sijainti: Lutakon puisto, Paratiisi -osio

  Sisältö: Jaana Oikari. Valokuva: Hanna-Mari Kielenniva. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen