etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Reijo Veijalaisen kivinen Exit sijoitettiin paikalleen alun perin Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyssä 6.6.-13.10.2002. Taidenäyttelyn toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Taiteilijaseura ja Jyväskylän kaupungin tekninen palvelukeskus. Näyttelyn päämääränä oli elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia. Ajatuksen taiteen ja maisema-arkkitehtuurin yhdistämisestä Rantaraitilla näyttelyn muodossa kehitti Jyväskylän kaupungin julkisten alueiden taideteosryhmä. Jyväskylän tekninen palvelukeskus rahoitti teosten materiaalit sekä niiden pystyttämisen ja ylläpidon. Lisäksi yhteistyökumppanina oli Jyväskylän taidemuseo. Näyttely oli avoin kaikille Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsenille. Teokset näyttelyyn valitsi Taiteilijaseuran näyttelytoimikunta ja Jyväskylän kaupungin julkisten alueiden taideteosryhmä.

Reijo Veijalainen punnitsee teoksellaan Exit vapauden eri puolia ja ihmisen elämänkaarta. Jyhkeän teoksen punertava graniitti ja ruoste luovat tehokkaan kontrastin ympäristölleen. Alunperin teos oli sijoitettu näyttelyn ajaksi liikkeympyrään Nokian ja Agoran välille. Kesällä 2007 teos oli esillä Agoran ja Jyväsjärven välisellä ruohokentällä.

Reijo Veijalainen valmistui Kankaanpään taidekoulun maalauslinjalta vuonna 1977. Koulun jälkeen taiteen tekemiseen tuli pitkä tauko - taide lähes unohtui. Kaiken aikaa se kuitenkin kulki mukana väsymättömän varjon tavoin muuttuen valonlähteeksi heti kun tilanne oli otollinen.

Reijo Veijalaisen työskentely on kaksivaiheista. Pieneen kellariateljeeseen menoa edeltää kiertely kirpputoreilla, antikvariaateissa tai vaikka kaatopaikoilla. Hyviä aarteita Veijalainen löytää myös työpaikassaan Korpilahden toimintakeskuksen johtajana. Löytämistään esineistä Reijo Veijalainen sommittelee kollaaseja ja assemblaaseja. Taiteilija haluaa pitää luovuutensa avoimena. Mielikuvitus ja leikki ovat taiteilijan rikkauksista tärkeimpiä, ja niitä Veijalainen vaalii työssään.

Lähteet:

Nissilä, Anna-Leena: Kakofoniaa ja kukkasia. Ympäristötaide elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia ja Harjua syksyyn saakka. Keskisuomalainen 12.6.2002.

Castrén, Hannu: 2000+, Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura. 2001.

Artografia. Keskisuomalaisen taiteen verkkopalvelu. http://www3.jkl.fi/kulttuuri/artografia/sydantaiteilijat.htm

 

Exit

Exit

Tekijä: Reijo Veijalainen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2002
Materiaali: graniitti, rauta, messinki
Sijainti: Mattilanniemi, Agoran ja Jyväsjärven välinen ruohokenttä

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen