etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän Kesän tapahtumiin kuului vuonna 1995 kansainvälinen "Paperi, kulttuuri, ympäristö" -kongressi ja Pergola rakennettiin tapahtumaa varten. Ukrainalainen taidemaalari, graafikko ja tilateosten tekijä Valentin Raevsky kutsuttiin pystyttämään puusta tehdyn tilataideteoksen Jyväskylän kampusalueen metsikköön. Suomalainen puuteollisuus kustansi teoksen materiaalit. Raevsky halusi omistaa teoksensa Alvar Aallolle. Jyväskylän yliopiston museon indendentti Pirjo Vuorisen mukaan Pergolan omistusoikeus on täysin epäselvä, koska teoksen hankkineet tahot eivät ole millään tavalla sopineet, kuka teoksen omistaa. Yliopiston museo on yrittänyt purkaa teoksen monta kertaa, mutta museon lakimies on asiassa varovainen tekijänoikeuskysymysten vuoksi.

Valentin Raevsky on valmistunut Ukrainan taideinstituutin grafiikkaosastolta vuonna 1986. Hän on myös opiskellut arkkitehtuuria valtion taideinstituutissa Kiovassa.

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Pirjo Vuorisen tiedonanto 18.1.2007.

 

Pergola

Pergola

Tekijä: Valentin Raevsky
Omistaja:
Valmistumisvuosi: 1995
Materiaali: puu, tilataideteos
Sijainti: Jyväskylän yliopiston kampusalueen
metsikkö

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen