etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Ympäristötaideteos Unelma valmistui Seppälän Citymarketin piha-alueelle alkusyksystä 2004. Anne Alhon ja Harald Karstenin teos muodostuu kolmestatoista pilvenhattarasta, joiden jatkuva liike kuvaa kauppaa. Teokseen kuuluu myös muovinen takki, joka paitsi symbolisoi tulemisen ja lähtemisen välttämättömyyttä, tuo teokseen myös huumoria. Alhon mukaan oli haastavaa tehdä sellaista taideteosta, joka ei olisi pelkkä koriste. Alho ja Karsten halusivat, että teos olisi kriittinen ja samalla humoristinen. Pilvet herättävät positiivisia mielikuvia. Karstenin mukaan Unelma muuttuu ympäristön muuttuessa, esimerkiksi alueen puiden kasvaessa.

Unelma-veistoksen takana oli Keskon ja kuvanveistäjien yhteinen vuoden mittainen projekti. Taideteos kauppakeskuksen yhteydessä oli ensimmäinen K-ryhmälle, ja koko Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuinen. Läänintaiteilija Hannu Castrén toimi Keskon ja kuvanveistäjien pyynnöstä ulkopuolisena asiantuntijana, kun pohdittiin, millainen teos Citymarketin yhteyteen voisi sopia. Tärkeä kysymys oli, miten teos sopi kauppaympäristöön. Castrénin mielestä Unelma sopi paikkaan hyvin, ja hän toivoi, että Unelma hätkähdyttäisi miellyttävästi Citymarketissa asioivia ihmisiä. Myös Citymarketin kauppias Jari Luukkonen oli tyytyväinen Unelmaan. Hänen mukaansa asiakkailta, niin lapsilta kuin aikuisiltakin, on tullut hyvää palautetta. Lapset ovat syöneet jäätelöä pilven päällä, ja jotkut ovat kyselleet, mitä ihmeen uretaanipalloja pihalla oikein on.

Lähteet:

Keskisuomalainen 2.9.2004.

Suur-Jyväskylän lehti 15.9.2004.

 

Unelma

Unelma

Tekijä: Harald Karsten ja Anne Alho
Omistaja: Seppälän K-Citymarket
Valmistumisvuosi: 2004
Materiaali: lujitemuovi
Sijainti: K-Citymarket Seppälän piha-alue, Vasarakatu 29

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen