etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Taiteilija Helmer Selinin ja muutamien muiden henkilöiden aloitteesta pystytettiin iso luonnonkivi kesällä 1995 muistoksi siitä, että he olivat aikoinaan lähteneet sotaan samalta paikalta Ryhtilän lähistöltä. Moni muukin rykmentti lähti sotaan Seminaarinmäeltä, ja yliopiston rakennukset olivat tärkeässä käytössä sota-aikana. Sotasairaala toimi Normaalikoulun tiloissa, sotasairaalan toipilasosasto oli nykyisessä H-rakennuksessa ja sotilaita kuntoutettiin Villa Ranassa. Pääesikunnan keskus sijaitsi yliopiston päärakennuksessa. Muistokiven julkisivuun on kaiverrettu lause "Sodan 1941-45 JR 48:n perustaminen ja kotiuttaminen johdettiin täältä". Kiveen on liitetty metallilaatta, johon on kaiverrettu teksti:"Taistelujen tie Meriä - Oinaanvaara - Pajasyrjä - Rautalahti - Rajajoki - Kuuterselkä - Tali - Ihantala - Noskua."


Lähteet:


Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Jalkaväkirykmentti 48:n muistokivi

Jalkaväkirykmentti 48:n
muistokivi

Tekijä: Helmer Selin
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 1995
Materiaali: graniitti
Sijainti: Jyväskylän yliopiston alue, Ryhtilän vierellä

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen