etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kopijyvä Oy:n toimitilat sijaitsevat Viitaniemessä arkkitehti Olavi Norosen suunnittelemassa rakennuksessa, jonka muodossa on havaittavissa yhtymäkohtia viljasiiloon. Tästä syntyi ajatus ulkoseinään tehtävästä taideteoksesta, jonka aiheessa yhdistyisi kopiolaitoksen nimi ja viljasiilo. Tilaustyö annettiin taiteilija Onni Kososen tehtäväksi. Teos kuvaa viljapeltoa: Kopijyvän nimi viittaa tähkään ja jyvään. Teos oli aluksi nimetön, ja Kauko Sorjonen antoi sille nimen Kirsti Vainion kysyessä tietoja veistoksesta.

Onni Kosonen (1920-1999) vietti lapsuutensa Käkisalmella, josta hän lähti evakkoon toisen maailmansodan sytyttyä. Karjalainen ornamentiikka onkin vaikuttanut vahvasti hänen taiteeseensa. Oman ateljeensa takapihalle hän rakensi vuodesta 1966 teosta katoavasta kansankulttuurista. Teos on rykelmä 'toteemipaaluja', puuhun veistettyä ornamentiikkaa. Siitä huokuu taiteilijan nöyrä kunnioitus vanhaa karjalaista kansapuunveistotaidetta kohtaan. Taiteilijana Kosonen tunnetaan erityisesti kineettisistä töistään, joita hän teki 1970-luvulla. Hän on tehnyt myös konstruktivistista tyylisuuntaa edustavia teoksia, joissa anonyymit perusmuodot, kolmio ja neliö, ovat tärkeitä.

Lähteet:

Artografia - Sydänmaankuvia

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Viljantähkiä

Viljantähkiä

Tekijä: Onni Kosonen
Omistaja: Kopijyvä
Valmistumisvuosi: 1997
Materiaali: ruostumaton teräs
Sijainti: Kopijyvän talo, Viitaniementie 15

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen