etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kotikaupungissaan Jyväskylässä Jaakko Valo tunnetaan erityisesti seinämaalauksistaan, joita hän on maalannut vuodesta 1984 lähtien. Taiteilija itse on kertonut talomaalauksissa häntä kiehtovan eräänlainen nimettömyys, objektiivinen viileys: ”Maalaus on osa kaupunkimaisemaa - ei ole tärkeää, että purkaisin siihen sieluni". Kauppakatu 2:n Seinäaate maalaus valmistui kesällä 2021, jonka ensimmäinen luonnos syntyi tosin jo vuonna 1994. Maalaus koostuu 96 ruudusta ja 16 värisävystä, jotka yhdistyvät sävyiltään ympäröiviin rakennuksiin sekä taiteilijan vuonna 1987 Kauppakatu 5:n päätyyn toteuttamaan seinämaalaukseen. Pysty- ja vaakasuoraan hahmottuvat värijanat antavat maalaukselle ja talolle rakenteellisuutta ja ryhtiä. Kesällä 2022 Valo uudisti Kilpisenkatu 4:n seinämaalauksen muuttamalla hieman teoksen rakennetta, myös maalauksen värit ovat nyt entistä kirkkaammat ja voimakkaammat. Jaakko Valo valitsi myös uuden julkisivun värin.

Valon maalaukset kertovat taiteilijan halusta sijoittaa taide osaksi kaupunkimiljöötä. Teos ei ole irrallinen kuva, vaan katunäkymää ja -elämää kokoava eheyttävä ja rauhoittava elementti. Se on visuaalinen kiinnekohta keskellä arkipäiväistä, jopa mitäänsanomatonta kaupunkirakentamista. Valo ei ole koskaan ajatellut seinämaalauksiaan erillisinä irrallisina kuvina. Hänen teoksensa ovat maalattua arkkitehtuuria, joka noudattaa ympäristönsä muotokieltä.

Alkuaan Kaustiselta kotoisin oleva taiteilija Jaakko Valo (s. 1954) opiskeli Lahden taidekoulussa 1972–1976. Taiteilijan työ ei rajoitu abstraktien muotojen maalaamiseen, vaan hän käyttää sujuvasti materiaalinaan puuta, metallia ja betonia. Tuomalla taiteen myös veistosten muodossa ihmisten ympäristöön Valo toivoo inhimillistävänsä kaupunkitiloja. Jaakko Valo kuuluu Dimensio-taiteilijaryhmään. Hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2015

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Keskisuomalainen 23.3.1988.

Jaakko Valon 90-luvulla suunnittelema seinämaalaus valmistui Jyväskylässä
https://www.julkinentaide.fi/jaakko-valon-90-luvulla-suunnittelema-seinamaalaus-valmistui-jyvaskylassa (10.5.2022)

 
  Sisältö: Jaana Oikari. Valokuvat: Pekka Helin ja Jaakko Valo. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen