etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Valtion taideteostoimikunta tilasi teräksisen reliefin Agoran arkkitehdin Arto Sipisen toivomuksesta Kari Huhtamolta Agoran varsinaisten rakennuskustannusten jäädessä arvioitua alhaisemmiksi. Sipinen kertoo käyttävänsä arkkitehtuurissa paljon valkoista, koska se antaa tilaa taideteoksille ja viherkasveille. Arkkitehdin mukaan aula on rakennuksen käyntikortti ja siksi siihen on panostettava. Teos on Valtion taideteostoimikunnan deponointi Jyväskylän yliopistolle.

Kari Huhtamo kuvaa teostaan virtaavana vetenä ja sulavana kevätjäänä. Teos tukee aulan lasiseinän takana näkyvän järvimaiseman henkeä ja vahvistaa olemuksellaan luonnon ja rakennuksen vuoropuhelua. Reliefin paljastuspuheessa Agoran vihkijäisissä Huhtamo toivoi teoksen antavan esteettisiä elämyksiä rakennuksessa vieraileville: ”Suurin toiveeni on kuitenkin, ettei teokseni äärellä todeta: KAUNEUS ON KATSOJAN SILMÄSSÄ. Vaan sanotaan: SE ON KAUNIS.”

Kari Huhtamo (s. 1943) tunnetaan erityisesti suurista kiillotetusta teräksestä tehdyistä julkisista veistoksista. Huhtamo on tehnyt Suomen oloissa lähes ennätyksellisen määrän julkista taidetta: tilateoksia, aulaveistoksia, reliefejä sekä ulkoveistoksia julkisiin rakennuksiin. Ulkomailla hänen teoksiaan on ainakin Oslossa, Köpenhaminassa, Riiassa, Berliinissä, Monacossa ja Budapestissa. Suomessa Huhtamon veistoksia on noin 60 eri paikassa. Taiteilija itse sanoo julkisista veistoksista:"kyllähän kansa omii ne aina omalla tavallaan, vaikka ne ei tunnustaisikaan sitä". Tästä kertovat esimerkiksi veistoksille annetut lempinimet. Huhtamon oma suosikki hänen toteuttamansa Lapin jälleenrakennuksen muistomerkin lukuisista lempinimistä on "Pulututka".

Lähteet:

Agorama. Henkilöstö- ja asiakaslehti. Talvi 2001-2002.

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Sulavesi

Sulavesi

Tekijä: Kari Huhtamo
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 2000
Materiaali: teräs, 2,5 x 10 m
Sijainti: Jyväskylän yliopisto, Agora, Mattilanniemi 2

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen