etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Valmistusjohtaja Usko Laitinen ideoi Rautpohjan tehtaan pääsisäänkäynnin edustalle veistoksen, joka valmistettaisiin teräksisestä paperikoneen telasta. Teos kuvaa suihkualtaan ylle kallistuvaa, avautuvaa paperirullaa. Altaassa on allasvalo, joka valaisee teoksen pimeällä. Maaperästä tunkeutuu imutelan vaippa harmaan graniitin läpi syrjäyttäen tieltään graniittilohkareita ja muodostaen istuttavia penkkejä, joiden lomassa vesi solisee. Materiaaliltaan teos on samaa haponkestävää terästä, josta tehtaan omat tuotteet valmistetaan. Teos on 8½ metriä korkea ja painaa 17 500 kg.

Laitinen oli Valmetin palveluksessa vuosina 1970–1999. Hänen kiinnostuksensa kohteena oli erityisesti Rautpohjan tehtaan yleisilmeen kohentaminen. Hän mm. maalautti iloisempia työstökoneita, suunnitteli lattiapinnoituksia, tilateoksia halleihin, akvaarioita ja suihkulähteitä.

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Paperia maailmalle

Paperia maailmalle

Tekijä: Juhani Rajala
Omistaja: Metso Paper
Valmistumisvuosi: 1999
Materiaali: teräs
Sijainti: Metso Paperin pääsisäänkäynti, Rautpohjankatu

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen